Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

Συντάξεις: Τσεκούρι και χωρίς προσωπική διαφορά ζητούν οι δανειστές – Μπλόκο και στην εθνική σύνταξη με αύξηση των ετών.

- Από τώρα και όχι το 2018 οι μειώσεις στις συντάξεις με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις
- Κίνδυνος να αυξηθούν από τα 15 στα 20 τα έτη ασφάλισης και μπλόκο στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ
- Τα πάνω, κάτω και στα ποσοστά αναπλήρωσης φέρνει το κουαρτέτο των δανειστών που βάζει νέα εμπόδια στο Ασφαλιστικό

Μετά τη διάψευση Κατρούγκαλου από την Κομισιόν ότι βλέπει θετικά τις προτάσεις για τοΑσφαλιστικό, έρχονται και οι ενστάσεις με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια σειρά “μπλόκων” που βάζουν οι δανειστές στις συντάξεις όλων των επιπέδων.
Ουσιαστικά οι δανειστές ζητούν αλλαγές στα ποσά αναπλήρωσης ή αλλαγή στο ποσό της εθνικής σύνταξης καθώς βλέπουν ότι υπάρχουν αδικίες σε βάρος όσων έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και έτσι ευνοείται η μαύρη εργασία, ενώ φαίνεται ότι απαιτούν και άμεσες μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις χωρίς την προσωπική διαφορά, να έρθουν οι μειώσεις δηλαδή τώρα και όχι το 2018.

Αναλυτικά τα εμπόδια που βάζουν οι δανειστές:
Σε ό,τι αφορά στην εθνική σύνταξη οι δανειστές διαφωνούν με το ύψος του ποσού. Θεωρούν ότι τα 15 έτη ασφάλισης ως μίνιμουμ για την εθνική σύνταξη είναι λίγα.
Παράλληλα ζητούν μεγαλύτερη του 6% μείωση για όσους αποχωρούν νωρίτερα από τα 67 έτη.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς ένας ασφαλισμένος με 15 έτη και μισθό 800 ευρώ με το νέο ασφαλιστικό θα δικαιούται σύνταξη 480 ευρώ, ποσοστό ελάχιστα μικρότερο από εκείνο που λαμβάνει κάποιος με πολλαπλάσια έτη ασφάλισης και ανάλογο μισθό. 
Το ίδιο και με τα ποσοστά αναπλήρωσης. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με μισθό 1.500 ευρώ και ασφάλιση 35 ετών με το νέο σύστημα θα λάβει σύνταξη 946 ενώ ένας εργαζόμενος με μισθό 600 ευρώ και ασφάλιση 15 ετών θα πάρει σύνταξη 456 ευρώ. Δηλαδή ο πρώτος που θα δουλέψει υπερδιπλάσια χρόνια θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 63% ενώ ο δεύτερος με τα βασικά 15 έτη ασφάλισης θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 75%.
Ουσιαστικά οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να ... σβήσει και να ξαναγράψει απ' την αρχή όλα τα ποσοστά αναπλήρωσης στο νέο ασφαλιστικό.
Κάπως έτσι πέφτει στο τραπέζι ξανά το ενδεχόμενο αύξησης του μίνιμουμ των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 20 έτη, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια κάτι που θα σημάνει σύνταξη μόλις 384 για χιλιάδες συνταξιούχους.

Πηγή: newsit.gr

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.