Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

Έτσι θα επιχειρεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο - Πως θα συλλαμβάνονται οι διακινητές!

Οι αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη (η Μονιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου SNMG 2) θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία, όσων προσώπων περνούν και καταφέρουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ ημισείας απόστασης.

Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία. Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.

Στην απόφαση προβλέπεται με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης -για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας- όσον αφορά τη δράση τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης. Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες ώρες μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας ενόσω διαρκεί η επιχείρηση.


Σημειώνεται, ότι τη διοίκηση της δύναμης μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ακολουθούσε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.

Εν τω μεταξύ, απέπλευσαν από τη Σούδα τα 4 πρώτα πλοία της δύναμης για να ξεκινήσουν την επιχείρηση. Από ελληνικής πλευράς θα υποστηρίζουν την επιχείρηση -σταδιακά- 15 - 20 πλοία.

Πηγή: newsit.gr

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.