Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

Η ομάδα ΔΕΛΤΑ αλλάζει όνομα και γίνεται... ομάδα ΟΜΙΚΡΟΝ.

Ομάδα «Όμικρον»… βαφτίζεται η πρώην ΔΕΛΤΑ. Τουλάχιστον αυτή θα είναι η κωδική της ονομασία στις διαβιβάσεις των εντολών προς τα μέλη της. Οι διαταγές που έχουν δοθεί στους αστυνομικούς που θα την στελεχώσουν είναι να πετάξουν όλα τα διακριτικά της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της οποίας αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μίλησαν στο προσωπικό, δόθηκε σαφές στίγμα για τη νέα υπηρεσία που θα στελεχωθεί αποκλειστικά από άνδρες των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ που μέχρι πρότινος υπηρετούσαν στην καταργημένη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα ομάδα ΔΕΛΤΑ. Αυτό που προκύπτει είναι ότι η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ θέλει ουσιαστικά να επανιδρύσει τη ΔΕΛΤΑ χωρίς, όμως, να αποτυπωθεί η απόφαση αυτή ως ένα «πισωγύρισμα» σε σχέση με την αρχική απόφαση του υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν εντολές στους άνδρες να μη φέρουν πάνω τους κανένα διακριτικό της παλιάς υπηρεσίας, να προσέχουν ιδιαίτερα να μην προκαλούν, ενώ απέφυγαν να δώσουν κάποιο όνομα στη νέα ομάδα. Έτσι, αποφασίστηκε οι διαβιβάσεις εντολών να γίνονται με την κωδική ονομασία «Ο» (από το ομάδα). Οι άνδρες που θα στελεχώσουν τη μηχανοκίνητη υπηρεσία θα είναι αρχικά 65 και δεν θα κατεβαίνουν, σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό σχεδιασμό, ποτέ κάτω από την οδό Εμμανουήλ Μπενάκη. Ο ρόλος τους θα είναι να αποτρέπουν επιθέσεις και όχι να καταδιώκουν μέχρι την πλατεία Εξαρχείων κουκουλοφόρους που επιτίθενται με μολότοφ.

Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν έντονες αντιδράσεις για τη δημιουργία της ομάδας, καθώς κάνουν λόγο για πρόχειρο και βιαστικό σχεδιασμό που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των αστυνομικών και των πολιτών. Ενδεικτικό είναι, ότι ακόμα και επικεφαλής της νέας ομάδας έκανε λόγο σε χθεσινή ομιλία τους προς τους αστυνομικούς για μία «πρωτόγνωρη διαδικασία». «Έστω και την τελευταία στιγμή η πολιτική ηγεσία πρέπει να σταματήσει τους πειραματισμούς και να μη δημιουργήσει μία μαϊμού υπηρεσία, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιδιωκόμενο και ενδεχομένως προκύψουν κίνδυνοι. Πρέπει να επανασυστήσουν τη Δέλτα με επιχειρησιακούς κανόνες και λειτουργία», λέει ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής.

Στελέχη το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι η ομάδα θα κάνει ντεμπούτο σήμερα το πρωί πιλοτικά στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί. Ο λόγος που διαμορφώνεται σταδιακά αποδίδεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος για να μην φανεί ανακόλουθη η πολιτική ηγεσία. «Η ομάδα είναι υπό διαμόρφωση. Η τελική μορφή δεν θα έχει σχέση με αυτό που θα δούμε από σήμερα στα Εξάρχεια. Στο μέλλον η υπηρεσία θα ενισχυθεί και θα αποκτήσει ευρύτερο επιχειρησιακό ρόλο. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει ζητηθεί ετοιμότητα δυνάμεων και από άλλες υπηρεσίες. Η Αστυνομία πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα περιβάλλον δύσκολο με αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες. Υπήρξαν στρατηγοί που είχαν ειδοποιήσει εγκαίρως για τις ανάγκες αυτές πριν την κατάργηση της Δέλτα», προσθέτει το στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Πηγή: thetoc.gr

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.