Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

Επτά μικρές συμβουλές για όσους ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Τα μάτια όλου του κόσμου (ή σχεδόν όλα) είναι στραμμένα αυτές τις ημέρες στο Σότσι της Ρωσίας, όπου διεξάγονται οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα τραγελαφικά γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν τραβήξει τα φλας των φωτογράφων.



Πέρα όμως από αυτά, μακριά από τις χιονισμένες βουνοπλαγιές και τις απονομές μεταλλίων, όσοι βρίσκονται ήδη εκεί, ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας (π.χ. Μόσχα, Αγ. Πετρούπολη) στο μέλλον, καλό είναι να γνωρίζουν μερικά πράγματα για τη χώρα που επισκέπτονται.

Όπως για παράδειγμα…

1. … ότι οι «ιππότες» ζουν ακόμη
Δε μπορεί, κάποια στιγμή θα πετύχετε κάποιον μπροστά σας. Οι άντρες χαρίζουν στις γυναίκες μπουκέτα από λουλούδια σχεδόν για κάθε περίσταση, δε χρειάζεται να γιορτάζουν κάποια επέτειο, ή άλλο γεγονός. Όσοι κυκλοφορούν με το μετρό σίγουρα θα δουν γυναίκες να κουβαλούν τεράστιες ανθοδέσμες.

Όταν βρεθείτε σε κάποιο εστιατόριο θα παρατηρήσετε, ότι πάντα σερβίρονται πρώτα οι γυναίκες (πότο και φαγητό), ενώ οι άντρες τις βοηθούν να βγάλουν και να βάλουν το παλτό τους και τις συνοδεύουν μέχρι το σπίτι, γράφει ο Steve Dorsey στο CNN.

Σε κάποιους όλα αυτά μπορεί να φανούν απαρχαιωμένα, σε άλλους ιπποτικά… το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι αν θέλετε να «εγκλιματιστείτε» και να κάνετε καινούριους φίλους, θα πρέπει να ακολουθήσετε τους κανόνες καλής συμπεριφοράς του τόπου που επισκέπτεστε.

2. …ότι θα πρέπει να πάρετε μαζί σας ένα καλό κοστούμι ή βραδινό φόρεμα
Πέρα από εκείνους που θα θέλουν να παρακολουθήσουν κάποια θεατρική ή χορευτική παράσταση, ή να διασκεδάσουν σε ένα από τα πιο διάσημα νυχτερινά μαγαζιά της Μόσχας –και δε θα αποφύγουν το λεγόμενο «face-control»-… είναι καλό να γνωρίζετε ότι οι κάτοικοι της Ρωσίας συνηθίζουν να φορούν «τα καλά τους» και σε άλλες περιστάσεις. Όπως για παράδειγμα, για να επισκεφτούν ένα μουσείο ή όταν βγαίνουν για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο το βράδυ.

3. …ότι ο κακός καιρός μπορεί να καταστρέψει τα αγαπημένα σας παπούτσια

Λακκούβες, λάσπες και χιόνι είναι ο χειρότερος συνδυασμός που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα… αγαπημένα σας παπούτσια. Και το πιο πιθανό είναι ότι δε θα τον γλιτώσετε τον κακό καιρό. Αρκετοί Ρώσοι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να υιοθετούν μια διαφορετική συνήθεια (καθώς δεν απαρνούνται τους παραπάνω δύο κανόνες). Κυκλοφορούν στους δρόμους με ειδικές μπότες χιονιού και αλλάζουν τα παπούτσια τους όταν μπουν σε κάποιο εσωτερικό χώρο.

4. …ότι δεν πίνουν όλοι οι Ρώσοι βότκα
Μπορεί να θεωρείται το «εθνικό τους ποτό», ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι όλοι απαραίτητα οι Ρώσοι πίνουν βότκα. Επίσης, αν βρεθείτε σε κάποια παρέα με Ρώσους, που «αντέχουν» το ποτό μην προσπαθήσετε να τους συναγωνιστείτε. Δε θα τα καταφέρετε. Οι ίδιοι άλλωστε δε θα σας πιέσουν να πιείτε παραπάνω, αν πιστεύουν ότι έχετε πιει αρκετά και δεν το «σηκώνετε» άλλο.

5. …ότι το χειμώνα κάνει κρύο παντού και όσοι μπορούν… το αποφεύγουν
Εντάξει, όλοι μπορούν να φανταστούν ότι θα κάνει κρύο στη Ρωσία το χειμώνα, και ότι οι κάτοικοί της μάλλον είναι συνηθισμένοι σε αυτό. Άλλωστε στη χώρα αυτή βρίσκεται το πιο κρύο κατοικήσιμο μέρος του πλανήτη. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό 500 κατοίκων, που βρίσκεται στην περιοχή Sakha. Στο Oymyakon η θερμοκρασία πέφτει πολλές φορές αρκετά κάτω από τους μείον 50 βαθμούς Κελσίου.

Κι όμως… ενώ οι Ρώσοι έχουν μάθει να ζουν με το κρύο, αυτό δε σημαίνει ότι τους αρέσει κιόλας. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, συνηθίζουν να ξεκλέβουν λίγες ημέρες… ζεστασιάς, επισκεπτόμενοι χώρες της Μεσογείου και άλλα ζεστά μέρη, μόλις δουν τις πρώτες νιφάδες χιονιού να πέφτουν.

6. …ότι υπάρχουν παράνομα ταξί, που είναι φυσικά πιο φτηνά
Σε πολλές πόλεις της Ρωσίας μαζί με τα νόμιμα ταξί, στους δρόμους κυκλοφορούν και παράνομα, τα οποία είναι πιο φτηνά και κατά συνέπεια… βρίσκουν συχνά πελάτες.

Αν, ωστόσο, εσείς θέλετε να ακολουθείτε το γράμμα του νόμου, μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή GetTaxi στο κινητό σας τηλέφωνο, η οποία θα σας ενημερώσει για το πού και πόσο κοντά βρίσκεται κάποιο νόμιμο ταξί στην περιοχή σας.

7. …ότι δεν αφήνουμε τα κλειδιά επάνω στο τραπέζι
Αν συνηθίζετε να σφυρίζετε ενώ περπατάτε στο δρόμο, ή να ακούτε μουσική από το iPod σας, ετοιμαστείτε να γίνετε αποδέκτης… περίεργων βλεμμάτων, καθώς τα παραπάνω είναι «σημάδια» κακής τύχης.

Επίσης, κάποιοι Ρώσοι πιστεύουν ότι τα χρήματα κουβαλούν επάνω τους αρνητική ενέργεια. Αν λοιπόν σε κάποιο μαγαζί την ώρα που θα θέλετε να πληρώσετε σας φέρουν ένα μικρό πιατάκι… βάλτε τα χρήματα μέσα σε αυτό και μην προσπαθήσετε να τους πληρώσετε στο χέρι.

Κακοί οιωνοί για τους Ρώσους, μεταξύ άλλων, είναι ακόμη: τα άδεια μπουκάλια ή κλειδιά επάνω σε ένα τραπέζι (σημαίνουν οικονομική ζημιά). Την ίδια σημασία –οικονομική απώλεια, καταστροφή- έχει για τους Ρώσους ακόμη μια… αράχνη επάνω στα ρούχα σας, ή το αν θα γίνετε «στόχος» κάποιου περιστεριού.

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.