Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

Έκτακτο βοήθημα στους πλημμυροπαθείς-Κριτήρια, διαδικασία

Το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους ενός εκατ. ευρώ για την αποζημίωση όσων επλήγησαν από την νεροποντή της περασμένης Παρασκευής αναμένεται να ανάψει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Στα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες θα δοθούν άμεσα 587 ευρώ για την κάλυψη βιοτικών αναγκών, ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπεται οικονομική ενίσχυση από 1.174 ευρώ έως 5.869 ευρώ με κριτήρια τον αριθμό μελών της οικογένειας, το βαθμό των ζημιών και το εμβαδόν της κατοικίας.

Οι δήμοι στους οποίους έχουν καταγραφεί ζημιές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αγίας Βαρβάρας, Αθηναίων, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Ασπροπύργου, Αχαρνών, Γαλατσίου, Διονύσου, Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Ελευσίνας, Ιλίου, Κορυδαλλού, Μεταμόρφωσης, Μάνδρας, Μεγαρέων, Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου, Πετρούπολης, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου και Χαλανδρίου.

Από την καταγραφή των στοιχείων που έκανε η Πυροσβεστική Υπηρεσία προκύπτει ότι υπάρχουν ζημιές σε 580 ακίνητα και 168 οχήματα.

Μέχρι στιγμής 350 νοικοκυριά έχουν υποβάλει αίτηση για απογραφή ζημιών.

Τα κριτήρια για το βοήθημα

Σε δεύτερη φάση προβλέπεται οικονομική ενίσχυση από 1.174 ευρώ έως 5.869 ευρώ με κριτήρια τον αριθμό μελών της οικογένειας, το βαθμό των ζημιών και το εμβαδόν της κατοικίας.

Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εργασίας και Πρόνιοιας, Β. Κεγκέρογλου, και με τη συμμετοχή δημάρχων και στελεχών κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων που επλήγησαν από την νεροποντή.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον υφυπουργό, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μπέκου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων, ενώ υπήρξε συνεννόηση και με τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής.

Προϋποθέσεις

Για να λάβουν οι πληγέντες το επίδομα των 586,94 ευρώ απαιτείται:

• Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

• Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός.

• Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

• Η καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο εφόσον πληρούνται όλες οι λοιπές προϋποθέσεις.

Τα κριτήρια για την καταβολή του βοηθήματος των 1.174 ευρώ έως 5.869 ευρώ, είναι:

• Ο αριθμός μελών οικογένειας

• Ο βαθμός ζημιών (Α, Β, Γ κατηγορία ζημιών)

• Μέγεθος κατοικίας (μικρότερο των 50 τ.μ., 50-80 τ.μ., μεγαλύτερο των 80 τ.μ.)

Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη ή παραχωρημένη.

Στην περίπτωση όμως της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας το 25% της αποζημίωσης που αφορά την επισκευή της κατοικίας αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με την συναίνεση του ιδιοκτήτη για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή της αποζημίωσης, είναι η εξής:

• Αίτηση του πληγέντος από τις πλημμύρες στο Δήμο.

• Εξέταση των αιτημάτων από την τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο Δήμος

• Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί (βάσει των αιτήσεων και των καταγραφών που πραγματοποιούνται) για την οικονομική ενίσχυση, την αποκατάσταση κατοικιών και οικοσκευής.

• Καταβολή του συνόλου της προβλεπόμενης ενίσχυσης σε κάθε δικαιούχο με βάση την απόφαση της τριμελούς επιτροπής εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.