Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

ΛΟΥΚΕΤΟ 250.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ 800.000 ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ !

tryfon alexiadhs anergia louketo krish epixeirhseis foroi daily news gr 24 12 2015
Τρύφωνας Αλεξιάδης:
«Κατά την περίοδο της κρίσης έκλεισαν 250.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας»

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη (ως εκπροσώπου της κυβέρνησης) στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
http://www.minfin.gr/

Κυρίες και Κύριοι

Η τιμητική πρόσκληση στο συνέδριό σας, μου δίνει τη δυνατότητα να υπερθεματίσω ως προς το κεντρικό της θέμα, δηλαδή τη σπουδαιότητα των ΜμΕ για την έξοδο από την κρίση και να σημειώσω την έμπρακτη συμπαράσταση της Κυβέρνησης στην υποβοήθηση του έργου τους.

Γιατί σε αντίθεση με τις μεγάλες διεθνοποιημένες επιχειρήσεις, που εκμεταλλεύονται τη παγκόσμια προσφορά φτηνού εργατικού δυναμικού, αποσύρουν ταχύτατα τα κεφάλαιά τους για αποδοτικότερες τοποθετήσεις και καταπατούν κάθε περιβαλλοντική και εργατική νομοθεσία για το κέρδος, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στηρίζουν την τοπική κοινωνία, αυξάνουν την απασχόληση, προωθούν την καινοτομία. Εσείς δεν ακολουθείτε το παράδειγμα άλλων, να έχουν τα κεφάλαιά τους κρυμμένα στο εξωτερικό και τα χρέη τους στην Ελλάδα.

Η χώρα μας, με τη στενή παραγωγική της βάση, στήριξε για χρόνια ένα παρασιτικό, κρατικοδίαιτο και μη ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, που σε συνδυασμό με τις πελατειακές σχέσεις και την ευνοιοκρατία στο δημόσιο, την οδήγησε το 2010 στην κατάρρευση - με διπλά ελλείμματα (δημοσιονομικό και εμπορικό) στο ιλιγγιώδες ύψος του 15%. Η 5ετης ύφεση που ακολούθησε έπληξε πολλαπλώς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με συνέπεια να κλείσουν 250.000 και να χαθούν 800.000 θέσεις εργασίας. Για όσες θα άντεχαν, τις περίμενε η Οδύσσεια της χαμηλής ζήτησης, του ακριβού δανεισμού, του ασύμμετρου εξωτερικού ανταγωνισμού και της υπερφορολόγησης.

Παρόλα αυτά, σήμερα 1,7εκ έλληνες εργάζονται στις Ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και θα αποτελέσουν και πάλι την ατμομηχανή για την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στις μικρές επιχειρήσεις παρουσιάζονται στην Ελλάδα (58% έναντι 29% μ.ο. στην Ευρώπη). Ομοίως και στις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους. Η Ελλάδα έχει 96,7% και το χαμηλότερο ποσοστό η Γερμανία, μόλις 4,7%.

Η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας και η καθαρή ανανέωση της λαϊκής εντολής το Σεπτέμβρη, θέτουν τις βάσεις για τη σταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος. Αίρεται η αβεβαιότητα, η εμπιστοσύνη επιστρέφει και όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος, αναμένουν την εκδίπλωση της συμπιεσμένης δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, μειώνονται οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, ελευθερώνοντας πόρους 20 δις ευρώ σε βάθος 4ετίας – δηλαδή ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Αυξάνονται οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τόσο στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος όσο και στις δημόσιες επενδύσεις από εθνικούς πόρους. Το συνολικό προϋπολογισθέν ποσό για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αυξήθηκε στα 6,75 δισεκατομμύρια και είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας πενταετίας, ενώ από το ΕΣΠΑ διοχετεύονται 300 εκ ευρώ περισσότερα από την περασμένη χρονιά.

Οι ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι πιο στενά εξαρτημένες από τον τραπεζικό δανεισμό σε σχέση με άλλες χώρες. Με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανοίγει ο δρόμος:1) για την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και 2) την αναδιάρθρωση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων-ειδικά ως προς τα επιχειρηματικά δάνεια. Συνεπώς το κόστος χρήματος θα μειωθεί και θα απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Σ’ αυτό θα συμβάλει το θετικό κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και η επίλυση του ζητήματος του δημόσιου χρέους, θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα και να δώσει την έγκριση συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα, στα πλαίσια του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις υπάρχουν τρεις βασικοί άξονες: Η κινητοποίηση τόσο των ιδίων κεφαλαίων όσο και εργαλείων που μπορούν να καλύψουν τα ίδια κεφάλαια, η ανάγκη να υπάρξει διευκόλυνση του δανεισμού αλλά και αναδιάρθρωσης του υπερδανεισμού που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων καθώς και η αύξηση δυνατοτήτων χρηματοδότησης από κάθε δυνατή πηγή και τέλος η ενίσχυση της έρευνας τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας των Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις .

Ειδικά ως προς το τελευταίο, στην Ελλάδα έχουμε μια οξεία έκφραση ενός ευρωπαϊκού παράδοξου: πολύ καλή έρευνα και ελάχιστη αξιοποίησή της. Οι δαπάνες για έρευνα (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) δεν ξεπερνούν το 0,80% (στην πρωταθλήτρια Φιλανδία είναι 3,31%, έναντι μέσου κοινοτικού όρου 2,01%). Ακόμη πιο χαμηλές είναι οι δαπάνες για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη στις επιχειρήσεις, στο 0,27% του ΑΕΠ.

Για το σκοπό αυτό προβλέπονται κονδύλια 280 εκατ. για παρεμβάσεις σε τέσσερις τομείς έρευνας και ανάπτυξης, και προώθησης καινοτομίας: 1)Πρωτοεμφανιζόμενες στην έρευνα επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, 2)μικρομεσαίες επιχειρήσεις 50 εκατ 3) συμπράξεις επιχειρήσεων- φορέων 180 εκατ και 4)ενσωμάτωση ερευνητικών αποτελεσμάτων στην παραγωγική διαδικασία-40 εκατ. Προωθείται επίσης ο σχηματισμός Αναπτυξιακής Τράπεζας, αναβαθμίζεται ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών, εισάγονται εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης και ενισχύονται οι συνέργιες με την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Ακόμη προχωρούμε:

• στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος,

• στην εισαγωγή και προώθηση των “ηλεκτρονικών” συναλλαγών,

• στη βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης,

• στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης,

• στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης,

• στην βελτίωση του πλαισίου για τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις του δημοσίου,

• στην κεντρικοποίηση του συστήματος προμηθειών Επίλογος Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που θα παρουσιάσουμε την προσεχή άνοιξη, καταλύτης για την ευόδωση των στόχων μας είναι η αναχαίτιση της τρομακτικής αποεπένδυσης που οδήγησε στη βαθιά ύφεση της προηγούμενης επταετίας.

Από το 2007 έχουν χαθεί από την ελληνική οικονομία επενδύσεις ύψους, περίπου 30 δισ. ευρώ ή το 65% του συνολικού τους ύψους. Ειδικά η μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων μεταξύ 2009-2014 αγγίζει το ιλιγγιώδες 67%. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζονται οι βέλτιστες τεχνικές για την ένταξη μεγάλων έργων υποδομής στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστότερο ως Junker Plan προκειμένου να μπορούν να προσελκυσθούν ιδιωτικά κεφάλαια.

Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων θα ωφελήσει πολλαπλασιαστικά τις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, καθώς θα συμβάλει στη διάχυση οικονομικού δυναμισμού προς αυτές. Προωθούμε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την ελληνική οικονομία που θα συνδυάζει τα υγιή ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά της μικρομεσαίας -οικογενειακής επιχειρηματικότητας με τον προσανατολισμό στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες της πολιτικής μας. Και θα την αξιοποιήσουμε με διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, με διάλογο με τη τους κοινωνικούς φορείς, με διάλογο με τη ΓΣΕΒΕΕ που έχουμε ξεκινήσει ήδη.

Ευχαριστώ πολύ.
Τρύφων Αλεξιάδης.

Πηγή:http://www.taxleader.gr/

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.