Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

Eldorado Gold: Αναστέλλεται η επένδυση στην Χαλκιδική - Χάνουν την δουλειά τους 600 εργαζόμενοι.

Σε απώλεια 600 θέσεων από τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής εντός του επόμενου τριμήνου θα οδηγήσει η απόφαση της Eldorado Gold για αναστολή εργασιών ενώ άλλες 500 θέσεις στο έργο της Ολυμπιάδας απειλούνται αν δεν εκδοθεί ως το τέλος Μαρτίου η άδεια εγκατάστασης που απαιτείται.

Τις ανακοινώσεις έκανε σήμερα ο πρόεδρος της πολυεθνικής, Πωλ Ράιτ παρουσιάζοντας τις αποφάσεις για αναστολή των επενδύσεων στις Σκουριές και πιθανή αναστολή της Ολυμπιάδας. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι σε καθεστώς συντήρησης τίθενται και τα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη.

Στις Σκουριές απασχολούνται σήμερα 682 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 600 σε εργολάβους. Στο τέλος του τριμήνου προβλέπεται να παραμείνουν 40-50 για συντήρηση και ασφάλεια των εγκαταστάσεων ενώ αν προχωρούσε η επένδυση σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρίας θα προσλαμβάνονταν άλλοι 500.

Πάντως ο κ. Ράιτ απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ελλάδα εκτός όπως είπε αν η κυβέρνηση ζητήσει από την εταιρία να φύγει και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Το οποίο απέδωσε στο γεγονός ότι το ζήτημα της επένδυσης έχει πολιτικοποιηθεί ήδη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και όχι στην ακεραιότητα της επένδυσης ή σε τοπικές αντιδράσεις οι οποίες όπως είπε προέρχονται από μειοψηφία κατοίκων της περιοχής.

Ο κ. Ράιτ σημείωσε ότι από το 2012 η εταιρία έχει αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από την πλευρά του υπουργείου Ενέργειας και λοιπών δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων. Υποστήριξε επίσης ότι "το 2015 το υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα προφανή λόγο".

Ενδεικτικά ειναι τα νούμερα που παρουσίασε για τα έργα της Χαλκιδικής και τα οικονομικά μεγέθη που θα συνεισφέρει η εταιρεία:

1) 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση
2) 1,5 δισεκατομμύριο ευρω σε μισθούς
3) 100 εκατομμύρια ευρω σε τοπικούς συλλόγους και φορείς
4) 150 εκατομμύρια ευρω σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις
5) 75 εκατομμύρια ευρω σε επενδύσεις σε έργα υποδομής της περιοχής
6) περισσότερα απο 2,5 δισεκατομμύρια ευρω σε πληρωμές προορισμούς τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.

«Η εταιρεία μας ειναι μια απο τις μεγαλύτερες καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 1 δις δολάρια ΗΠΑ τον χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσος, Πολ Ράιτ. Δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει για άρρωστο πολιτικό παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες της επένδυσης.

Ο κ. Ράιτ είπε ακόμα: «Έχουμε ευθύνη προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή απο το να αναστείλουμε καθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών με αποτέλεσμα να απολυθούν 600 εργαζόμενοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και οι δυο πλευρές όπως είπε δεσμεύονται από το νόμο. "Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς και είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει".

Συνέδεσε πάντως την υπόθεση των μεταλλείων με την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων λέγοντας ότι οι επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη τους οποίους προσκαλούν οι υπουργοί βλέπουν το παράδειγμα της Eldorado.
Η διοίκηση της εταιρίας θα έχει σειρά συναντήσεων σήμερα και αύριο στην Αθήνα: στις 4:30 θα γίνει συνάντηση με τον ΣΕΒ, στις 6μμ με το νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τα σωματεία των εργαζομένων. Στις 9:30 αύριο το πρωί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φ. Γεννηματά, στις 10:30 με τον επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων κ. Β. Λεβέντη, στις 12 μ. με τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σ. Θεοδωράκης και στις 2:30 προγραμματίζεται κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει το θέμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους, ξεκαθάρισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης για την αναγγελία αναστολής των εργασιών της El Dorando.
«Με πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου της El Dorando είχαμε κλείσει ένα ραντεβού για χθες. Προτίμησε με δική του ευθύνη να το ακυρώσει να δώσει τη συνέντευξη Τύπου και να το κάνουμε αύριο. Θεωρώ ότι αυτή η συμπεριφορά είναι προκλητική. Διότι αν θέλεις να συνεννοηθείς με κάποιον δεν δημιουργείς τετελεσμένα γεγονότα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν εκβιάζεται. Και θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει το θέμα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους» δήλωσε ο κ. Π. Σκούρλετης βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου όπου νωρίτερα συμμετείχε σε διυπουργική σύσκεψη για τα μεγάλα έργα.

 

«Ουδέν σχόλιο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει μεγάλο μέρος της κατασκευής και ανάπτυξης ορυχείων στην Ελλάδα.
«Πρόκειται για ίδια εταιρική απόφαση και δεν σχολιάζουμε σε αυτές τις περιπτώσεις», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Επιτροπής, Βανέσα Μοκ. Ωστόσο, η ίδια εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, μέσω του προγράμματος προσαρμογής, στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στην προσέλκυση και διατήρηση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων.

Πηγή: newsit.gr

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.