Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

Καβάλα: 16η Εθελοντική αιμοδοσία – Σάββατο 31 Μαϊου

Ο Σύλλογος Αιμοδοτών Επιμελητηρίου Καβάλας, σας προσκαλεί στην 16η Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Μαϊου 2014 και ώρες 08:00 έως 14:00 στον 2ο όροφο του Επιμελητηρίου Καβάλας.

 

aithelontikhaimodosia31052014

 

Κάθε υγιής άνθρωπος ηλικίας από 18-62 χρονών μπορεί να δώσει αίμα.

Αυτοί που δεν μπορούν να δώσουν, είναι όσοι πάσχουν από Καρδιαγγειακές νόσους, Υπέρταση υπό θεραπεία, Νεοπλασίες, Αυτοάνοσα νοσήματα – Βαριές ρευματοπάθειες, Αιματολογικά νοσήματα, Χρόνια νεφροπάθεια, Σακχαρώδη διαβήτη σε αγωγή, Ηπατίτιδα Β, C, HIV λοίμωξη, Ψυχικές νόσους, Ηπατοπάθεια – αλκοολισμό, Επιληψία.

Η αιμοληψία διαρκεί 5-10 λεπτά και ο όγκος ολικού αίματος που λαμβάνεται είναι 450ml ± 45 με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν αποφασίσει αυτήν την ποσότητα έτσι ώστε να μπορούν να παραχθούν τα παράγωγα αίματος (αιμοπετάλια, συμπυκνωμένα ερυθρά, πλάσμα) με ασφάλεια για τον αιμοδότη. Υπάρχει ειδικός ζυγός και ανακινητήρας πάνω στον οποίο βρίσκεται ο ασκός που συλλέγεται το αίμα και έτσι λαμβάνεται ακριβώς η προαναφερθείσα ποσότητα.

Το αίμα, αναπληρώνεται σε λίγη ώρα με υγρά που πίνει ο αιμοδότης. Τα συστατικά του αίματος χρειάζονται μόνο μερικές ημέρες για να αναπληρωθούν.

Το πόσο συχνά μπορούμε να δώσουμε αίμα, έχει κανονιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι 3-4 φορές το χρόνο για τους άνδρες και 2-3 φορές για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ωστόσο το διάστημα μεταξύ δυο αιμοληψιών πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 ημέρες.

Σε κάθε αιμοληψία γίνονται:

  1. μέτρηση αιμοσφαιρίνης
  2. μέτρηση των τρανσαμινάσων (ALT,AST)
  3. RPR (δοκιμασία για συφιλίδα)
  4. έλεγχος αντισωμάτων για τους ιούς ηπατίτιδας Β, ηπατίτιδας C, HIV1,2 και HTLVΙ,ΙΙ.
  5. ομάδα αίματος και Rhesus
  6. Ενίοτε ανίχνευση άλλων αντισωμάτων Ι).Στους εθελοντές αιμοδότες κάθε 3 αιμοληψίες γίνεται και μέτρηση Fe, φερριτίνης προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση του αιμοδότη.

 

Τελευταία τροποποίησηΠαρασκευή, 30 Μαϊος 2014 19:35
Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.