Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΓΙΔΑ του ΟΑΕΕ με τα μπλοκάκια. Τι ΠΡΕΠΕΙ να προσέχουν οι ασφαλισμένοι

Εργάζεστε ως μισθωτοί και θεωρείστε «νέοι ασφαλισμένοι» επειδή ασφαλιστήκατε για πρώτη φορά μετά το 1993; Συμπληρώνετε το εισόδημά σας ασκώντας ταυτόχρονα και κάποιο ελεύθερο επάγγελμα ή κόβοντας κάποιο δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι);

Σύμφωνα με την 'Καθημερινή της Κυριακής" χρειάζεται προσοχή στον... Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ): αν εντοπίσει ότι σας λείπει έστω και ένα ένσημο του ΙΚΑ - και θα το εντοπίσει, καθώς ανά έξι μήνες θα σας καλεί για έλεγχο - όχι μόνο θα σας υποχρεώσει να ασφαλιστείτε στο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων πληρώνοντας τουλάχιστον 230 ευρώ τον μήνα αλλά θα σας καταλογίσει αναδρομικά εισφορές για τουλάχιστον έξι μήνες. Στην παγίδα της αναδρομικής επιβάρυνσης είναι πολύ εύκολο να πέσει κάποιος, καθώς για να του λείψει ένα ένσημο και να βρεθεί μπλεγμένος με το πρώην ΤΕΒΕ, αρκεί η συμμετοχή σε μια 24ωρη απεργία ή ένα λάθος του εργοδότη.

Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επιδίωξε να κλείσει ένα «παράθυρο» νόμιμης εισφοροαποφυγής. Ο λεγόμενος νόμος «Σιούφα» υποχρέωνε τους νέους ασφαλισμένους να έχουν ένα ταμείο κύριας ασφάλισης (δηλαδή ή τον ΟΑΕΕ ή το ΙΚΑ) σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης (δηλαδή ταυτόχρονη άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος και μισθωτής εργασίας). Σχεδόν το σύνολό τους (περισσότεροι από 100.000 ασφαλισμένοι), επέλεγαν το ΙΚΑ, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αισθητά υψηλότερες από αυτές του ΙΚΑ.

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.