Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

Ομιλία της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, στην υποδοχή της «Φλόγας της Ελπίδας» των Special Olympics.

tsanakaomiliaspecialolympics07092014

«Υποδεχόμαστε σήμερα όλοι μαζί τη «Φλόγα της Ελπίδας» και την ελπίδα των δεκάδων χιλιάδων αθλητών που θα συμμετάσχουν σε λίγες μέρες στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες των Special Olympics στην Αμβέρσα του Βελγίου.

Είμαστε συγκινημένοι γιατί σήμερα η πόλη μας γέμισε από χαρά, από τη ζωντάνια και την παρουσία νέων ανθρώπων που πιστεύουν στις δυνατότητές τους και ζουν με την ελπίδα ότι η κοινωνία μας, όλοι εμείς, μπορούμε και πρέπει να στηρίζουμε, να ενισχύουμε και να ενδυναμώνουμε τις προσπάθειες των ανθρώπων με νοητική στέρηση.

Σήμερα, οι μνήμες όλων γυρνάν πίσω, στο 2011, όταν η Καβάλα συμμετείχε ενεργά στη μεγάλη γιορτή της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Το Καλοκαίρι του 2011 η πόλη η Καβάλα φιλοξένησε διακόσιους αθλητές, προπονητές και συνοδούς από την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Αρμενία, τη Γεωργία και τη FYROM και συμμετείχε μαζί τους στη μεγάλη αυτή διοργάνωση της χαράς και της ελπίδας.

Μέχρι σήμερα οι μνήμες παραμένουν ακόμα ζωντανές σε όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας αποδεικνύοντας πως οι Καβαλιώτες είμαστε πάντα ευαισθητοποιημένοι, είμαστε μια μεγάλη αγκαλιά.
Ήταν πραγματικά τότε συγκινητική η ανταπόκριση όλων των συμπολιτών στο κάλεσμα της προέδρου των Special Olympics Ελλάδας και επιτίμου δημότης Καβάλας Γιάννας Δεσποτοπούλου να προσφέρουν εθελοντικά στην προβολή των αγώνων, στην καλύτερη κατανόηση των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων των ατόμων με νοητική στέρηση.

Συγκινητική και ιδιαίτερα αξιέπαινη ήταν όμως και η συμμετοχή των ξενοδόχων της Καβάλας που αποφάσισαν να βοηθήσουν έμπρακτα διαθέτοντας δωρεάν διακόσιες πενήντα κλίνες για τις ανάγκες φιλοξενίας των αθλητών

Κυρίες και κύριοι,

Στη διάρκεια της 25άχρονης διαδρομής τους, τα Special Olympics Ελλάδας καθιερώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών ως έναν από τους πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, με κινητήρια δύναμή τους την ιδέα της κοινωνίας που προτιμά να εντάσσει παρά να αποκλείει και να ενδυναμώνει τους ανθρώπους με διανοητική αναπηρία μέσα από τη χαρά του αθλητισμού.

Η δύναμη της θέλησης των αθλητών Special Olympics που δίνουν το δικό τους αγώνα για συμμετοχή στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός, καθώς και η αφοσίωση χιλιάδων εθελοντών που στηρίζουν χωρίς κανένα αντάλλαγμα την προσπάθεια αυτή, εμπνέει τις προσπάθειες των Special Olympics Ελλάδας.

Η προσφορά και το έργο των Special Olympics Ελλάς αποδεικνύει περίτρανα σε όλους μας ότι ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, με όραμα, θέληση, ομαδικότητα, εθελοντική συμμετοχή MΠΟΡΟΥΜΕ να χτίσουμε τον κόσμο των νικητών.

Εμείς εδώ στην Καβάλα είμαστε για ένα ακόμα λόγο περήφανοι από τη διοργάνωση αυτών των σημαντικών αγώνων γιατί συμμετέχουν δικοί μας αθλητές. Οι αθλητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία του δήμου μας, οι αθλητές του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» και οι αθλητές του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης, που όλα αυτά τα χρόνια μας έκαναν περήφανους με τις διακρίσεις τους, με το υψηλό ηθικό τους, με το κουράγιο τους και με την ακούραστη προσπάθεια που καταβάλουν.
Τους ευχαριστώ,
τους λέω πως θα είμαστε πάντα δίπλα τους
και τους χειροκροτώ γιατί τους αξίζει πραγματικά.
Μπράβο σας παιδιά….

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί εθελοντές και αθλητές των Special Olympics,

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η σημερινή γιορτή για την υποδοχή της «Φλόγας της Ελπίδας» αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να διατρανώσουμε όλοι με ενθουσιασμό ότι είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στη διάδοση του μηνύματος της κατανόησης και αποδοχής της διανοητικής αναπηρίας, προάγοντας συγχρόνως την ιδέα του εθελοντισμού σε ολόκληρη την κοινωνία».

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.