Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

Με τα χέρια στην σκανδάλη Ρώσοι και Ουκρανοί.

Μια ανάσα πριν από την πόλεμο βρίσκεται η Ρωσία με την Ουκρανία καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτική επιχείρηση στην χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας, διέταξε γενική επιστράτευση για «να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του εδάφους της Ουκρανίας», μετά την «παραβίαση από τη Ρωσία διμερών συμφωνιών, κυρίως όσον αφορά το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας», με τον πρωθυπουργό  Αρσένι Γιατσένιουκ να κατηγορεί τη Μόσχα ότι κήρυξε τον πόλεμο στο Κίεβο.

Σε δηλώσεις του ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας είπε με νόημα «Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που άρχισε έναν πόλεμο μεταξύ δύο φιλικών και γειτονικών κρατών, σχεδόν πέτυχε το στόχο του», τονίζοντας πως η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής».

«Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Τουρτσίνοφ, έκλεισε τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε όλα τα μη πολιτικά αεροσκάφη.
 

Γειώνει το Κίεβο η Κριμαία

Οι εκκλήσεις του Κιέβου δεν εισακούγονται από τις τοπικές αρχές της Κριμαίας, αντιθέτως στέλνονται εχθρικά μηνύματα.

«Τα αφεντικά του Κιέβου να μην ασχολούνται μαζί μας, η Κριμαία ασχολείται μόνο με την αυτονομία της (...) θα ψηφίσουμε για να δώσουμε στην Κριμαία αυτόνομο καθεστώς» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Βουλής της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ θέλοντας να αποστείλει μήνυμα ότι στη ρωσόφωνη δημοκρατία αψηφούν την ουκρανική κυβέρνηση.

«Χρειαζόμαστε προστασία από τους ναζί της (πλατείας) Μαϊντάν, ξέρουμε για τι είναι ικανοί» πρόσθεσε ο Κονσταντίνοφ.

Η Κριμαία, όπως αναλυτικά γράψαμε χθες στο star.gr, έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την αυτονομία της από την Ουκρανία στις 30 Μαρτίου.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ρώσοι στρατιώτες – Σε αποσύνθεση οι Ουκρανοί

Όπως αναφέρουν τα ξένα μέσα, Ρώσοι στρατιώτες έχουν περικυκλώσει στρατιωτικές βάσεις του ουκρανικού στρατού στη χερσόνησο της Κριμαίας , ενώ υπό πολιορκία τελεί και Ουκρανική βάση πεζοναυτών στην πόλη Πριβολνόγιε της Κριμαίας.

Πιο συγκεκριμένα, ομάδα 150 ενόπλων, που δε φέρουν διακριτικά, έχουν περικυκλώσει τη βάση με 13 στρατιωτικά οχήματα, καθένα από το οποίο μεταφέρει 30 στρατιώτες, και τέσσερα τεθωρακισμένα με οπλισμένα πολυβόλα.

Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν, σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ,  υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια

Η εικόνα  όμως δεν είναι ίδια και στα Ουκρανικά στρατόπεδα. Όπως μεταδίδουν ξένα δίκτυα, σε κατάσταση αποσύνθεσης φαίνεται να βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας και οι στρατιωτικές μονάδες στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία με πολλούς οπλίτες του ουκρανικού στρατού να προσχωρούν τις ρωσόφιλες «δυνάμεις αυτοάμυνας»

Διπλωματικές πιέσεις και απειλές

Παράλληλα, με όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Κριμαίας, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα διπλωματικό θρίλερ, με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να πιέζουν τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι καταδίκασε την Ρωσία για την «απίστευτη επιθετικότητά της» όσον αφορά στην Ουκρανία και απείλησε για «πολύ σοβαρές συνέπειες» από  τις ΗΠΑ και άλλα κράτη.

Από την πλευρά του ο  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σημείωσε ότι η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» και πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές».

Την ίδια ώρα, Γαλλία και Βρετανία ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο των G8 στο Σότσι.

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.