Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

Συνέντευξη Νίκου Ανδρουλάκη στην Εφημερίδα των Συντακτών.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗ

 

 

Βγαίνουμε από το Μνημόνιο, φεύγει η τρόικα; Συμφωνείτε με αυτή την εκδοχή Σαμαρά - Βενιζέλου;

Η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο που οι θυσίες του ελληνικού λαού έχουν οδηγήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, βάσει της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012, να επαναδιαπραγματευτούμε το θέμα του χρέους, ώστε να προκύψει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας η οποία θα μειώσει το βάρος που σηκώνει σήμερα η ελληνική οικονομία. Στη διαπραγμάτευση τα κόμματα πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια. Ηδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακούγονται διάφορες απόψεις σχετικά με το ελληνικό χρέος. Η σωστή επιλογή έχει να κάνει και με τον συγκροτημένο δημόσιο διάλογο που πρέπει να γίνει εντός της χώρας. Κάτι που λείπει μέχρι σήμερα. Η υλοποίηση της νέας συμφωνίας θα πρέπει να γίνει παράλληλα με ένα εθνικό σχέδιο που δεν θα υπονομεύεται από τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας. Σύντομα το Μνημόνιο θα πάψει να ισχύει και η τρόικα θα φύγει. Το στοίχημα για όλους μας είναι να μην επιστρέψουν ποτέ.

 

Η συνεργασία σας με τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά επιτυγχάνει τους σκοπούς της; Εφαρμόζεται η προγραμματική συμφωνία; Ο,τι κι αν συμβεί, η στήριξη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ να θεωρείται δεδομένη;

Προσπάθειες να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα γίνονται, αλλά αποσπασματικά και χωρίς συντονισμό, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος και να βρισκόμαστε συνεχώς προ εκπλήξεων. Σε αυτό συμβάλλει και η υπολειτουργία του υπουργικού συμβουλίου. Εμείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στηρίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια της χώρας να βγει από την οικονομική κρίση, όταν τα υπόλοιπα κόμματα προσφέρουν φανταστικές λύσεις στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογούμε συνεχώς την πορεία που διαγράφει η σημερινή κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ως κόμμα ή φυλλορροεί, όπως εμφανίζεται τελευταία και με την αποχώρηση Κοππά;

Το ΠΑΣΟΚ είναι τραυματισμένο, αλλά υπάρχει. Και αυτό φαίνεται σε όλους τους κοινωνικούς χώρους όπου καταγράφουμε πολλαπλάσια ποσοστά από αυτά των τελευταίων εκλογών αλλά και των δημοσκοπικών ευρημάτων. Η κρίση δημιουργεί εφήμερους νικητές και εφήμερους ηττημένους, κάτι που καταλαβαίνουν όσοι έχουν κληθεί να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και εκείνοι που συνεχίζουν να δημαγωγούν ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν αυτά για τα οποία δεσμεύονται. Αυτοί που λένε σήμερα ότι παίρνουν αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, επειδή συγκυβερνά με τη Νέα Δημοκρατία υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Γιατί είναι τα ίδια πρόσωπα που μαζί και με άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκαν την τραγική επιλογή το 2011 να συγκυβερνήσουν, χωρίς να συντρέχει λόγος κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όχι μόνο με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και με την Ακροδεξιά του κ. Καρατζαφέρη. Οι πολιτικές διαφοροποιήσεις είναι σεβαστές όταν έχουν πολιτικό περιεχόμενο και εκφράζουν μια συνεπή πορεία, όχι όμως όταν επιλέγονται α λα κάρτ.

Γιατί κάνατε ενέργειες για τη δημιουργία της «Ελιάς»; Θα μπορούσατε να κατεβείτε στις ευρωεκλογές αυτόνομα...

Η προσπάθεια να δημιουργηθεί η «Ελιά» ήταν μια απάντηση στον πολιτικό κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς. Οφείλουμε να προσφέρουμε, με πολιτικούς όρους και όχι οργανωτίστικους, μια προοδευτική πρόταση στον ελληνικό λαό απαντώντας με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό στις ανισότητες που αφήνει πίσω της η κρίση. Διαφορετικά θα επιτρέψουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να συγκρούονται τυφλά με ακρότητες χωρίς να παράγεται πολιτικό προϊόν. Με αποτέλεσμα να κινδυνεύει μέσω της επινόησης «σταθερότητα ή ανατροπή» να λεηλατηθεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς, γεγονός που διευκολύνει ο σημερινός εκλογικός νόμος με το μπόνους των 50 εδρών. Και το λέω αυτό γιατί τελικώς η σταθερότητα θα έρθει μέσα από μεγάλες ανατροπές και μεταρρυθμίσεις, αρκεί να μπορούμε να τις περιγράψουμε και να τις επιδιώξουμε.

Πώς πρέπει να καταρτιστεί το κοινό ψηφοδέλτιο; Οι «58» δεν θέλουν κομματικούς και πρόσωπα από το παρελθόν, αλλά ανανέωση.

Οι επιλογές πρέπει να σηματοδοτούν ότι ούτε η ανανέωση είναι πούδρα, αλλά ούτε η Κεντροαριστερά σωσίβιο παλαιών αντιλήψεων. Το ψηφοδέλτιο πρέπει να έχει πρόσωπα που εκφράζουν και την ανανέωση αλλά και την εμπειρία. Πρέπει να είναι ενωτικό και συνθετικό. Ας αφήσουμε τα υπόλοιπα να τα κρίνουν οι πολίτες. Είναι ο πιο ασφαλής δρόμος. Αυτό δείχνει άλλωστε η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας με τα ευρωψηφοδέλτια που η συγκρότησή τους γινόταν από παρέες.

Στην Ευρώπη επικρατεί το δόγμα της αυστηρής λιτότητας. Η Σοσιαλδημοκρατία έχει ταυτιστεί σε μεγάλο βαθμό. Πώς αλλάζει αυτή η κατάσταση;

Όσο οι πολίτες θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα ταυτίζεται με πολιτικές λιτότητας και αυξανόμενη ανεργία, τόσο ο αριστερός ή δεξιός εθνολαϊκισμός θα κερδίζει έδαφος. Η σημερινή Σοσιαλδημοκρατία πάσχει από κυβερνητισμό και έχει έλλειμμα ριζοσπαστικού λόγου. Έδειξε αδυναμία να συγκρουστεί με την κυρίαρχη δεξιά αντίληψη περί της σκληρής λιτότητας που επέβαλε η ευρωπαϊκή ελίτ και αποδέχτηκε πολιτικές πλήρους απορρύθμισης. Τώρα, πριν από τις ευρωεκλογές το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να τοποθετηθεί με σαφήνεια σε μεγάλα ζητήματα, όπως το έλλειμμα της θεσμικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τις αυξανόμενες κοινωνικές ανισότητες, το δημογραφικό και την ανεργία των νέων. Στέλνοντας το μήνυμα ότι κανένα έθνος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τις μεγάλες αυτές προκλήσεις, αν δεν υπάρχει προοδευτικό ευρωπαϊκό σχέδιο αλληλεγγύης. Είναι η τελευταία ευκαιρία όχι μόνο για να αναγεννηθούν οι ιδέες μας, αλλά και για να ξαναλάμψει το ευρωπαϊκό όραμα.

Αποτελεί σημείο καμπής η διπλή κάλπη του Μαΐου για την κυβέρνηση και το κόμμα σας; Επίκεινται εξελίξεις σε ενδεχόμενο αρνητικού αποτελέσματος;

Οι εκλογές του Μαΐου είναι σημείο καμπής για τον τόπο. Εύχομαι οι πολίτες σε αυτοδιοικητικό επίπεδο να στηρίξουν αυτούς που αφήνουν έργο χωρίς χρέη και όχι αυτούς που αφήνουν ή άφησαν στο παρελθόν χρέη χωρίς έργο και τώρα προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από ψευτοδιλήμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Σχετικά με τις ευρωεκλογές οφείλουμε να αξιολογήσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία και να αποκωδικοποιήσουμε σωστά το μήνυμα που θα στείλουν οι πολίτες.

Στο μέλλον, το ΠΑΣΟΚ θα συμμετείχε σε κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ;

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να λέει στον καθένα εντός και εκτός Ελλάδας αυτό που θέλει να ακούσει, όσο η πολυγλωσσία του δεν είναι ζήτημα της εσωτερικής του ζωής αλλά στρατηγική επιλογή, δεν υπάρχουν περιθώρια. Δείτε το παράδειγμα της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Λέτα. Γιατί ο κ. Τσίπρας τού μίλησε μόνο για αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ενώ από το 2010 μέχρι πριν από λίγο καιρό προέκρινε τη μονομερή καταγγελία; Τότε ενώ η χώρα είχε 26 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμμα, εκείνος μιλούσε για μονομερείς κινήσεις. Σήμερα που οι συνθήκες είναι καλύτερες και έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, τις έχει ξεχάσει;

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.