Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

ΕΜΠΛΟΚΗ με τον Μπουτάρη: Δεν μπορεί να κατέβει για Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ξαφνική εμπλοκή με την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη για τη θέση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Νόμος του “Καλλικράτη θέτει ασυμβίβαστο μεταξύ της θέσης Δημάρχου ή υποψηφίου Δημάρχου και θέσης προέδρου σε Διοικητικά συμβούλια ΝΠΔΔ, κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων στους δήμους, που έχουν την έδρα τους τα εν λόγω νομικά πρόσωπα.

Όσον αφορά το ασυμβίβαστο, ο κ.Μπουτάρης ήταν πρόεδρος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μία θέση που εγκατέλειψε (σ.σ. παραιτήθηκε) στις 20 Νοεμβρίου του 2013. Μόνο που ο σχετικός νόμος αναφέρει ρητά ότι για να έχει δικαίωμα υποψηφιότητας ένας δήμαρχος, θα πρέπει να έχει απομακρυνθεί από θέση προέδρου σε ΝΠΔΔ, κρατικά ΝΠΙΔ ή δημόσιες επιχειρήσεις 18 μήνες πριν τις εκλογές. Αντίθετα, ο κ.Μπουτάρης θα έχει μόλις 6 μήνες που παραιτήθηκε όταν διεξαχθούν οι εκλογές!

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στελέχη της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη υποστηρίζουν ότι ο κ. Μπουτάρης αφενός δεν θα έπρεπε να είναι ταυτόχρονα δήμαρχος και πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, αφετέρου ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, καθώς δεν έχουν παρέλθει οι 18 μήνες από την παραίτηση.

Από την πλευρά του ο κ. Μπουτάρης δηλώνει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα και πως δεν υπάρχει ασυμβίβαστο καθώς «εξαιρούνται οι αιρετοί, είναι μεταβατική περίοδος, είναι μισή η θητεία δηλαδή, επομένως μόνο 18μηνο δεν είναι. Ουσιαστικά πρόεδρος έγινα μετά την εκλογή μου» .

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το θέμα πρέπει να διευθετηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών... Ήδη πάντως ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος έσπευσε στη Βουλή, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου Μιχελάκη για τις εκλογές, προκειμένου να εισηγηθεί τροπολογία σύμφωνα με την οποία, θα εξαιρούνται του κωλύματος στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή των οποίων στα Δ.Σ. Νομικών Προσώπων προβλέπεται εκ του νόμου, όπως δηλ. ισχύει για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και τον δήμο της πόλης.

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.