Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

Ραντάρ ανιχνεύει τους οδηγούς που το έχουν «τσούξει»

Μέχρι σήμερα τα ραντάρ στους δρόμους, αποτελούν το φόβο κάθε παράνομου οδηγού που επιθυμεί να το «πατήσει» λίγο παραπάνω.

Ωστόσο, στο μέλλον τα ραντάρ της τροχαίας μπορεί να γίνουν φόβητρο και για τους οδηγούς που πιάνουν τιμόνι έχοντας καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από τα επιτρεπόμενα όρια.

Ερευνητές από το Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στη Βαρσοβία προχώρησε σε επίδειξη του τρόπου με τον όποιο υψηλής έντασης ακτίνες φωτός μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της παρουσίας αλκοόλ (ακόμη και εκπνεόμενης αλκοόλης) σε διερχόμενα οχήματα.

Το σύστημα που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες βασίζεται σε λέιζερ που μπαίνει στην καμπίνα του αυτοκινήτου από το παράθυρο και αντανακλάται πίσω σε καθρέπτη που βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Το σήμα λαμβάνεται από έναν φωτοανιχνευτή. Μέσα στο όχημα, το εξατμισμένο αλκοόλ εκπέμπεται στον αέρα σε συγκεντρώσεις ανάλογες με αυτές που θα εξέπνεε κάποιος που το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του θα υπερέβαινε το 0,1%.

Αναλύοντας το αντανακλώμενο φως, οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν πόσο μέρος της αρχικής δέσμης απορροφήθηκε από ατμούς αλκοόλης στην καμπίνα του οχήματος. Έτσι, κατόπιν μπόρεσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια την ποσότητα του αλκοόλ στον αέρα.

Τώρα οι επιστήμονες εργάζονται πάνω στη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας για εμπορική αξιοποίηση

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.