Logo
Εκτύπωσε αυτήν την σελίδα

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Αυτά είναι τα παπούτσια του μέλλοντος που αυτοεπισκευάζονται

Η σχεδιάστρια και ερευνήτρια Shamees Aden από το Λονδίνο, έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο ζευγάρι παπουτσιών για το μέλλον που θα μπορούσαν να αυτοεπισκευάζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ονομάζεται Protocell και είναι από πρωτοκύτταρα όπου μπορούν να εκτυπωθούν στο ακριβές μέγεθος των ποδιών του χρήστη με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης.


Σε συνεργασία με τον καθηγητή Δρ. Martin Hanczyc του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, ο οποίος ειδικεύεται στην τεχνολογία του πρωτοκύτταρου, η Aden ανέπτυξε μία συνθετική βιολογική ουσία βασισμένη στα πρωτοκύτταρα. Τα πρωτοκύτταρα είναι μη ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν υλικά που αντιδρούν με την πίεση, την κίνηση, το φως ή την θερμότητα. Αυτό το υλικό μπορεί να εκτυπωθεί με 3D εκτυπωτή και να εφαρμοστεί στα πόδια του χρήστη σαν δεύτερο δέρμα.

 

Εξηγεί ο καθηγητής Δρ. Martin Hanczyc:


"Η επίδραση στον αθλητή είναι ότι το Protocell συγχρονίζεται στο κάθε πόδι επειδή αυτή η τεχνολογία διαβίωσης είναι ευέλικτη και ευπροσάρμοστη. Προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο στην τρέχουσα δραστηριότητα του δρομέα με την προσθήκη επιπλέον υποστήριξης σε περιοχές με μεγάλο αντίκτυπο."


Εξηγεί η σχεδιάστρια Shamees Aden:


"Τα πρωτοκύτταρα έχουν την ικανότητα να συστέλλονται και να διαστέλλονται και να ανταπορκίνονται στην πίεση. Καθώς θα τρέχετε σε διαφορετικά εδάφη και επιφάνειες, είναι σε θέση να συστέλλονται ή να διαστέλλονται ανάλογα με την πίεση που ασκείται επάνω τους, υποστηρίζοντας το σώμα σας ως δρομέας"


Μετά από ένα τρέξιμο, το Protocells θα μπορούσε να "θεραπεύσει" τα δάκρυα του, ενώ τοποθετείται σε ένα βάζο γεμάτο με υγρό πρωτοκύτταρου. Θα μπορούσε επίσης να βαφτεί σε οποιοδήποτε χρώμα.

 

Τα κείμενα που περιέχονται στο www.dailynewsgr.com αποτελούνται πνευματική ιδιοκτησία του dailynewsgr.com, βάσει του νόμου 2121/1993 και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης (που έχει κυρωθεί με το νόμο 100/1975). Απαγορεύεται η αναδημοσίευση και γενικά η αναπαραγωγή αυτού του κειμένου με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά, χωρίς γραπτή άδεια του δημιουργού.