Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Βαριές ποινές για… όσους «σηκώνουν» χέρι σε ελεγκτές!

Το πρώτο βήμα θα είναι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για όσους βιαιοπραγούν κατά των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και παρεμποδίζουν τους ελέγχους.

Επίσης, η ηγεσία της ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσουν και σε αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των ελέγχων.

Οι δυο κινήσεις στις οποίες προσανατολίζεται να προχωρήσει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής σχετίζονται άμεσα με την έξαρση των επιθέσεων κατά των ελεγκτών της ΑΑΔΕ από ελεγχόμενους – όπως έδειξαν τα συνεχή φαινόμενα προπηλακισμών που εκδηλώθηκαν αυτό το καλοκαίρι – καθώς και με την ανάγκη να γίνουν αλλαγές που θα κάνουν αποτελεσματικότερους τους φορολογικούς ελέγχους και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Το πρόγραμμα των καλοκαιρινών ελέγχων της ΑΑΔΕ στους τουριστικούς προορισμούς και στα νησιά θα συνεχισθεί κανονικά έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπεται.

Αυτό που προβληματίζει την ηγεσία της ΑΑΔΕ είναι τα κρούσματα των επιθέσεων κατά των υπαλλήλων της Αρχής από ελεγχόμενους που προσπαθούν να παρεμποδίσουν τον έλεγχο.

Για αυτό και το επόμενο βήμα εξετάζεται να είναι η θέσπιση αυστηρότερων ποινών για τους εμπλεκόμενους σε τέτοιες υποθέσεις συγκριτικά με το ισχύον σύστημα που τις αντιμετωπίζει ως περιπτώσεις βιαιοπραγίας μεταξύ δύο πολιτών.

Με την αυστηροποίηση των ποινών εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί τελικά η αποτροπή αυτών των φαινομένων προκειμένου ο ελεγκτικός μηχανισμός να μπορεί να εκτελεί ανεμπόδιστος το έργο του.

Παράλληλα στο επιτελείο της ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η επεξεργασία των στοιχείων που προέκυψαν από τους φετινούς φορολογικούς ελέγχους προκειμένου τα συμπεράσματα να αξιοποιηθούν για τις αλλαγές που θα τους καταστήσουν αποτελεσματικότερους.

Η ανάλυση των στοιχείων θα είναι κλαδική και οι τροποποιήσεις στην ελεγκτική διαδικασία θα αφορούν κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Για παράδειγμα: μια από τις αλλαγές που εξετάζει η διοίκηση της ΑΑΔΕ είναι κάποια στοιχεία, που θεωρούνται κρίσιμα και είναι δείκτες για τον τζίρο των επιχειρήσεων, να υποβάλλονται υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις στην φορολογική διοίκηση.

Σήμερα, αυτά καταγράφονται κατά τον έλεγχο και επιβεβαιώνονται στη συνέχεια. Στόχος των υπό εξέταση αλλαγών είναι οι ελεγκτές να είναι ενήμεροι για τα στοιχεία αυτά πριν την διενέργεια του φορολογικού ελέγχου ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα για την επιχείρηση και να μπορούν να ελέγξουν την αξιοπιστία της κατά τον φορολογικό έλεγχο. Έτσι οι έλεγχοι εκτιμάται ότι θα γίνουν αποτελεσματικότεροι και ταχύτεροι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Login to post comments
επιστροφή στην κορυφή

Μόδα

Δεν υπάρχουν άρθρα.

Γυναίκα

Σεξ και σχέσεις

Υγεία

Εβδομαδιαίο Ωροσκόπιο

Παράξενα

Άντρας

Auto Moto