Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Μήπως ο φίλος σου, είναι εθισμένος στο sex;

Η sex therapist του Cosmo τοποθετείται σχετικά με το sex addiction.

"Θεωρώ πως ο σύντροφός μου έχει ένα σοβαρό πρόβλημα και δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. Όλα ξεκίνησαν στην αρχή του φλερτ μας βγαίναμε έξω κι εκείνος κοιτούσε επίμονα όποια γυναίκα περνούσε. Eγώ φυσικά θύμωνα κι εκείνος μου έλεγε πως «δεν μπορεί να το ελέγξει.

Οι μήνες περνούσαν και αρχίσαμε να τσακωνόμαστε επίσης για το πόσο συχνά κάναμε σεξ. Ποτέ δεν του ήταν αρκετό, όσες φορές κι αν βρισκόμασταν σεξουαλικά μέσα στην εβδομάδα. Επιπλέον, όποτε έμπαινα στον υπολογιστή μας, πάντα έβρισκα σάιτ με πορνό, ξεχασμένα ανοιχτά. Τον ρωτούσα και πάντα παραδεχόταν πως ούτε αυτή την συμπεριφορά του μπορούσε να ελέγξει. Ένιωθα πως κάτι περίεργο συνέβαινε αλλά οι φίλες μου δεν με έπαιρναν σοβαρά, θεωρώντας πως θα έπρεπε να χαίρομαι με έναν τόσο σεξουαλικά δραστήριο άνδρα. Ώσπου βρήκα συζητήσεις του στο Facebook και σε άλλα chat rooms, συζητήσεις με άλλες γυναίκες πάντα γύρω από το σεξ. Δεν του μίλησα για αυτό, μάζεψα τα πράγματά μου και επέστρεψα στους γονείς μου. Ώσπου χθες με πήρε τηλέφωνο για να μου πει πως τον απέλυσαν επειδή έμπαινε σε πορνό σελίδες από τον υπολογιστή της δουλειάς του! Τον θέλω πολύ και  ξέρω πως κι εκείνος με αγαπάει. Αλλά ειλικρινά δεν ξέρω ούτε τι του συμβαίνει ούτε πως μπορώ να τον βοηθήσω".

Θέτεις ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό της ανεξέλεγκτης σεξουαλικής παρόρμησης και συμπεριφοράς του συντρόφου σου, συμπεριφοράς που παραπέμπει στα διαγνωστικά κριτήρια του σεξουαλικού εθισμού στο σεξ ή μιας σεξουαλικά καταναγκαστικής συμπεριφοράς. Περιγράφεις το πώς μέσα από την αδυναμία του να ελέγξει τις σκέψεις και κυρίως τις συμπεριφορές του γύρω από το σεξ, έχασε τη σχέση αλλά και την εργασία του.

Ως σεξουαλικός εθισμός (sexual addiction) ορίζεται η καταναγκαστική συμπεριφορά του ατόμου, το να αναζητά δηλαδή σεξουαλικές εμπειρίες με εμμονικό τρόπο, ενώ παράλληλα εμφανίζει έντονη δυσφορία και συμπτώματα στέρησης, όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα ικανοποίησης των παρορμήσεων του. Είναι μια καταναγκαστική συμπεριφορά που κυριαρχεί πλήρως στην ζωή του εξαρτημένου ατόμου, αφού  το σεξ γίνεται η οργανωτική αρχή της ζωής του και διαμορφώνει όλη του η καθημερινότητα.

Είναι αλήθεια πως στο μυαλό του σεξουαλικά εθισμένου τριγυρνούν συνεχώς σκέψεις, φαντασιώσεις και σενάρια γύρω από το σεξ, του είναι αδύνατον να ελέγξει μια συμπεριφορά του, ακόμη κι αν ξέρει καλά πως αυτό που κάνει δεν είναι λειτουργικό για τον ίδιο, για την σχέση του, για την εργασία του. Ο σεξουαλικά εθισμένος διαφοροποιείται από έναν άνθρωπο με αυξημένη ερωτική επιθυμία μέσω του αισθήματος κορεσμού που ο εξαρτημένος δεν αισθάνεται ποτέ, όσες σεξουαλικές επαφές κι αν έχει, όσες φορές και αν αυνανιστεί. Στο τέλος κάθε σεξουαλικής δραστηριότητας, οργανώνει την επόμενη ώστε να αντλήσει εκ νέου αυτή την “ένοχη ηδονή” όπως την περιγράφουν οι εθισμένοι στο σεξ. Γιατί από την μια απολαμβάνουν το σεξ, από την άλλη όμως νιώθουν ενοχή, τύψεις και ντροπή για την αδυναμία τους να ελέγξουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Καταρχήν είναι σημαντικό να του μιλήσεις ανοιχτά για τις ανησυχίες σου δείχνοντάς του πως η συμπεριφορά του παραπέμπει στον σεξουαλικό εθισμό, για τον οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι θεραπείας αρκεί να αποφασίσει το ίδιο το άτομο πως θέλει να βοηθηθεί. Δίπλα σε ένα εξαρτημένο άτομο, συν- νοσεί και η σύντροφος αφού συχνά, βυθίζεται στο πρόβλημα μαζί με τον σύντροφό της. Μίλησε του, όμως παράλληλα άφησέ τον να αποφασίσει ο ίδιος για τον εαυτό του. Εφόσον ο ίδιος κατανοήσει τι του συμβαίνει θα μπορέσει να απευθυνθεί σε ειδικό κι εσύ φυσικά μπορείς να είσαι δίπλα του έχοντας πάντοτε στο μυαλό σου πως η υποστηρικτική, συμμαχική στάση της συντρόφου “θεραπεύει”, όμως η πραγματική θεραπεία εμπεριέχεται στην ώριμη απόφαση κάποιου να βοηθήσει τον ίδιο του τον εαυτό.

Πηγή: cosmopolitan.gr

Login to post comments
επιστροφή στην κορυφή

Life Style

Media

Μόδα

Δεν υπάρχουν άρθρα.

Συνταγές

Ελλάδα

Κόσμος

Πολιτική

Αρθρογραφία