Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Πέντε τροφές με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από... εσάς!

Οι περισσότερες τροφές με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή έχουν ημερομηνία λήξης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές οι τροφές χαλάνε γρήγορα ή το πολύ σε χρονικό διάστημα μερικών ετών, υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Δείτε μερικές από τις τροφές που μένουν αναλλοίωτες με το πέρασμα των ετών και εφόσον αποθηκευθούν σωστά μπορούν να ζήσουν περισσότερο από τον καθένα μας:

Καφές

Ο αλεσμένος καφές αλλοιώνεται με το πέρασμα του χρόνου, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους ολόκληρους κόκκους καφέ. Αυτοί μπορεί να αποθηκευθούν σε ένα αεροστεγώς σφραγισμένο δοχείο σε χαμηλή θερμοκρασία και μακριά από τον ήλιο (πχ στο ψυγείο) και να τους χρησιμοποιείτε μόνο όταν τους χρειάζεστε. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τους αλέσετε εκείνη τη στιγμή. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον καφέ από την υγρασία και από άλλους ρυπαντικούς παράγοντες.

"Σκληρά" οινοπνευματώδη ποτά

Μπορεί να λένε ότι το κρασί βελτιώνεται γευστικά με την πάροδο των ετών, αλλά ακόμα και έτσι έχει ορισμένο χρόνο ζωής. Ωστόσο, πιο "σκληρά" οινοπνευματώδη ποτά, όπως το ουίσκι, το μπέρμπον και η βότκα έχουν άπειρη διάρκεια ζωής, επειδή έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Το "κλειδί" για να διατηρηθεί άψογα ένα τέτοιο ποτό είναι να βρίσκεται το μπουκάλι πάντα σε όρθια θέση, σε αντίθεση με τον τρόπο που αποθηκεύεται ένα μπουκάλι κρασιού. Εάν η φιάλη έχει πώμα από φελλό και το υψηλής περιεκτικότητας αλκοόλ περιεχόμενο έρχεται σταθερά σε επαφή με αυτό, μπορεί να "διαβρώσει" τον φελλό.

Αλάτι

Το αλάτι είναι χημικά σταθερό, που σημαίνει ότι δεν θα αλλοιωθεί ή θα γίνει "μπαγιάτικο" όσο περνάει ο καιρός και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης στη συσκευασία του. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση η υγρασία παίζει κάποιο ρόλο, αφού μπορεί να δημιουργήσει κρυστάλλους και να περιορίσει τον χρόνο ζωής του αλατιού. Επίσης, αν και το αλάτι καθεαυτό δεν αλλοιώνεται, σε περίπτωση που έχει πρόσθετες ουσίες (πχ επιπλέον ιώδιο) μπορεί να έχει μειωμένη διάρκεια ζωής (περίπου 5 χρόνια). Ο καλύτερος τρόπος να το αποθηκεύετε είναι σε ένα δροσερό, σκιερό μέρος.

Ζάχαρη

Είναι εύκολο να τη διατηρήσετε αναλλοίωτη, αλλά δύσκολο για να μην δημιουργηθούν "πέτρες" ζάχαρης στο δοχείο. Η υφή της μπορεί να αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου, αλλά εφόσον την αποθηκεύσετε σε αεροστεγώς σφραγισμένο δοχείο, το οποίο βρίσκεται σε σκιερό, δροσερό μέρος, τότε δεν πρόκειται να χαλάσει ποτέ. Σύμφωνα με το κρατικό πανεπιστήμιο της Γιούτα των ΗΠΑ, η ζάχαρη έχει άπειρη διάρκεια ζωής (σε κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης) επειδή δεν αναπτύσσονται σε αυτή βακτήρια.

Ρύζι

Το λευκό, το άγριο, το τύπου jasmine και το τύπου μπασμάτι, είναι ποικιλίες ρυζιού που έχουν άπειρη διάρκεια ζωής. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και με το καφέ ρύζι. Η μεγαλύτερη περιεκτικότητά του σε έλαια, το κάνει να αλλοιώνεται ταχύτερα, αντίθετα με το απλό ρύζι που δεν έχει καθόλου υγρασία στους σπόρους του. Όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα, είναι σώφρον να το αποθηκεύετε σε αεροστεγώς σφραγισμένο δοχείο σε ένα δροσερό, σκιερό μέρος.


πΗΓΗ: www.onmed.gr

Login to post comments
επιστροφή στην κορυφή

Media

Life Style

Τεχνολογία

Ταξίδια - Αποδράσεις

Δεν υπάρχουν άρθρα.

Περιβάλλον

Μόδα

Δεν υπάρχουν άρθρα.

Πολιτική

Αρθρογραφία