Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΑ - DAILY NEWS GR - dailynewsgr.com

Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ.

 
υλικά

500 γρ. λαζάνια με αβγό
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 καρότα (προαιρετικά)
2 σκ.σκόρδο
300 γρ. πολτό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
1 φλ.κ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. θυμάρι ή βασιλικό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι
γιά τη μπεσαμέλ:
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 λ. γάλα πλήρες
αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε κυβάκια τα καρότα. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι με το καρότο γιά 3'-4', ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και τον σωτάρουμε μέχρι να αρχίσει να καβουρδίζεται, ανακατεύοντας και ξεσβολιάζοντας συνέχεια, γιά 7'-8' περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 1' προσθέτουμε τη ντομάτα, το θυμάρι ή το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με λίγη σάλτσα. Γιά να φτιάξουμε τη μπεσαμέλ ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα 2'-3' σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα (καλύτερα χλιαρό) και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει αρκετά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μερικές κ.σ. ζεστό νερό και βγάζουμε από τη φωτιά. 

Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Πολλοί δεν βράζουν τα λαζάνια από πριν, αλλά αν δεν σας αρέσουν αρκετά σκληρά, προτιμήστε να τα ζεματίσετε γιά 1' σε αλατισμένο νερό που βράζει. Εχουμε βουτυρώσει το σκεύος που θα τα βάλουμε. Στον πάτο απλώνουμε μιά μεγάλη κ.σ. μπεσαμέλ και 2-3 κ.σ. νερό. Απλώνουμε μιά σειρά λαζάνια, χωρίς κενά (μπορεί να χρειαστεί να κόψουμε κάποια στις άκρες). Μοιράζουμε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του και συνεχίζουμε με στρώση λαζάνια, μπεσαμέλ με παρμεζάνα, στρώση λαζάνια, στρώση κιμά, λαζάνια και τέλος μιά στρώση μπεσαμέλ. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο γιά 40'-45' περίπου. Στην αρχή σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσουμε μετά από 15'. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30' πριν το κόψουμε, ενώ είναι ακόμα καλύτερο μερικές ώρες αργότερα.

 

Πηγή: athinorama.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Μοσχάρι γιουβέτσι, με κριθαράκι στο φούρνο.

 
Υλικά

1-κιλό μοσχάρι σπάλα 
350 γρ. κριθαράκι μέτριο 
2 φλ. τριμμένη ντομάτα 
1/2 φλ. ελαιόλαδο 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
Αλάτι, πιπέρι
Τυρί για τρίψιμο (κεφαλοτύρι, μυζήθρα σκληρή, παρμεζάνα)

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160o C. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, γύρω στα 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το κρέας, ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και τσιγαρίζουμε καλά, γυρίζοντάς το από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Το βάζουμε στο ταψί, ανακατεύουμε την ντομάτα με 1 ½ φλ. νερό και ρίχνουμε το μίγμα γύρω από το κρέας. Αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο περίπου 2 ώρες. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, και ρίχνουμε το κριθαράκι, ½ φλ. ελαιόλαδο και μιάμιση κουταλιά της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να μοιρασθεί το κριθαράκι παντού στο ταψί. Ελέγχουμε το υγρό που πρέπει να καλύπτει το κριθαράκι. Αλλιώς προσθέτουμε καυτό νερό. Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 180ο C. Αφήνουμε να μαγειρευτεί γύρω στα 20 –30 λεπτά. Το κριθαράκι δεν πρέπει να είναι λιωμένο ούτε να έχει πιει όλα τα υγρά. Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

 

Πηγή: athinorama.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Πέννες τρικολόρε με άσπρη σάλτσα, κοτόπουλο και μανιτάρια.

Υλικά

  • 1 πακέτο πέννες τρικολόρε (με ντομάτα και σπανάκι)
  • 1 στήθος κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • τριμμένο τυρί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λάδι

 

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πέννες.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το σκόρδο και στη συνέχεια το αφαιρούμε.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε.
Επειτα προσθέτουμε και τα μανιτάρια.
Λίγο πριν είναι έτοιμο, βάζουμε και την κρέμα γάλακτος.
Μόλις πήξει λιγάκι το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε προσθέτοντας τριμμένο τυρί αν θέλουμε.

 

Διαβάστε περισσότερα ...

Life Style

Media

Περιβάλλον

Σεξ + Σχέσεις

Ελλάδα

Κόσμος

Παράξενα

Αρθρογραφία