Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2014 - DAILY NEWS GR - dailynewsgr.com

Πόσα ακόμα λάθη στα ελληνικά νοσοκομεία; Μια απλή αφαίρεση αμυγδαλών οδήγησε 27χρονη στο θάνατο!

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Υποχρεωμένο να καταβάλει 400.000 ευρώ στους γονείς 27χρονης κοπέλας η οποία από λάθος του αναισθησιολόγου σε μια απλή επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών έχασε τη ζωή της είναι πλέον το νοσοκομείο Κοργιαλένειο – Μπενάκειο. 

Ύστερα από δεκάχρονη διαδρομή  στα Διοικητικά Δικαστήρια το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε την υποχρέωση του νοσοκομείου να καταβάλει το ποσό αυτό στους γονείς του κοριτσιού για την ψυχική οδύνη που τους προκάλεσε ο ξαφνικός θάνατος της κόρης τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης στις 4 Μαρτίου 2004 η 27χρονη κοπέλα μπήκε στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε αφαίρεση και των δύο αμυγδαλών της. Αφού οι γιατροί την υπέβαλαν σε προεγχειρητικές κλινικές εξετάσεις την επόμενη ημέρα οδηγήθηκε στο χειρουργείο.

Όμως, στη συνέχεια η κοπέλα λόγω του άγχους της εν όψει της χειρουργικής επέμβασης παρουσίασε συμπτώματα συγκινησιακού stress, όπως ταχυκαρδία, μικρή αύξηση της πίεσης, εφίδρωση, ενώ πάγωσαν τα άκρα της.

Αμέσως της χορηγήθηκε ενδοφλεβίως ηρεμιστικό φάρμακο (δροπεριδόλη και φεντανύλη). Η εικόνα της βελτιώθηκε και ο αναισθησιολόγος ξεκίνησε τη διαδικασία νάρκωσης, ενώ ο παράλληλα άρχισε η διασωλήνωση της τραχείας με κεκαμμένο τραχειοσωλήνα.

Η ασθενής άρχισε να βήχει και να κουνάει τα άκρα της, με αποτέλεσμα να της χορηγηθεί πρόσθετη δόση μυοχαλαρωτικών φαρμάκων και να της τοποθετηθεί μάσκα οξυγόνου.

Ο αναισθησιολόγος προχώρησε στο δεύτερο στάδιο νάρκωσης και ξεκίνησε η επέμβαση.

Λίγο πριν της αφαιρεθεί και η δεύτερη αμυγδαλή, παρουσιάστηκε αιφνιδιαστικά βραδυκαρδία και της χορηγήθηκε ατροπίνη.

Ταυτόχρονα ο αναισθησιολόγος σταμάτησε τη χορήγηση της αναισθησίας και διέκοψε την λειτουργία του αναπνευστήρα, συνεχίζοντας τον αερισμό των πνευμόνων με ασκό χεριού.

Οι σφύξεις της 27χρόνης άρχισαν τα σκαμπανεβάσματα και αμέσως μετά  ξεκίνησε η αρνητική εικόνα της. Έπεσε απότομα η αιμοσφαιρίνη, χάθηκε η ένδειξη παλμικού οξυμέτρου από το monitors, ενώ η οθόνη της αρτιαρικής πίεσης εμφάνισε ένδειξη αδυναμίας μέτρησης και άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός των μηχανημάτων (alarms). Χορηγήθηκε νέα ποσότητα ατροπίνης, χωρίς όμως να φέρει κάποια βελτίωση στον καρδιακό ρυθμό και έτσι της χορηγήθηκε ισοπροτερενόλη.

Λόγω του συναγερμού που σήμανε το monitors έτρεξε η διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος πάνω από την 27χρόνη, σταμάτησε την επέμβαση και ζήτησε την αντικατάσταση του κεκαμμένου τραχειοσωλήνα με άλλον απλό και της χορήγησε νέα δόση αυξημένης (2 mg) ατροπίνης και άρχισε το ηλεκτροσόκ (απινίδωση).

Μετά την απινίδωση απέκτησε βραδυκαρδιακό ρυθμό και αυξήθηκε η πίεση της, ενώ  της χορηγήθηκε πάλι ανδρεναλίνη. Αμέσως ξεκίνησαν μέτρα   προστασίας του εγκεφάλου, για την πρόληψη δημιουργίας εγκεφαλικού οιδήματος.

Η άτυχη κοπέλα διασωληνωμένη οδηγήθηκε  στον αξονικό τομογράφο, ο οποίος έδειξε «αρχόμενο εγκεφαλικό οίδημα». Την επόμενη μέρα έγινε δεύτερη αξονική τομογραφία που έδειξε «διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα με εξάλειψη των αυλάκων του εγκεφάλου», δηλαδή επιδείνωση της ακτινολογικής εικόνας της. Με   άλλα λόγια  η 27χρόνη ήταν ήδη «φυτό».

Δέκα μέρες μετά η νέα αξονική έδειξε «διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα με εξάλειψη όλων των δεξαμενών του εγκεφάλου και κατάργηση της φαιάς ουσίας».

Τρεις μέρες μετά υποβλήθηκε σε τραχειοστομία, ενώ εμφάνισε «εικόνα απουσίας εγκεφαλικής λειτουργίας» και σε τέσσερις μέρες μετά απεβίωσε.

Για το τραγικό περιστατικό διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ενώ συντάχθηκαν δύο εκθέσεις ελέγχου, η μια από επιθεωρητές και ή άλλη από ειδικό πραγματογνώμονα.

Και οι τρεις επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι ο θάνατος της άτυχης κοπέλας δεν  οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή σε πρόβλημα λειτουργίας ιατρικού μηχανήματος αλλά σε λάθος του αναισθησιολόγου.

Ως πιθανές εκδοχές λαθών που έγιναν από τον αναισθησιολόγο αναφέρονται η  διασωλήνωση, που πιθανά αντί να γίνει στην τραχεία έγινε στον οισοφάγο ή στην μετακίνηση της τραχειοσωλήνας στον φάρυγγα και στην υπερβολική δόση αναισθητικού, που όμως ήταν μέσα στα όρια.

 Η μια έκθεση επικεντρώνεται στον τρόπο τοποθέτησης του τραχειοσωλήνα. Μάλιστα σημειώνει ότι με το που αντικαταστάθηκε η άτυχη κοπέλα οξυγονώθηκε και απέκτησε καρδιακό ρυθμό.

Πάντως, όλες οι εκθέσεις  υπογραμμίζουν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, πάνω από πέντε λεπτά, και παρέμεινε ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο, με συνέπεια την «πρόκληση μη ανατρέψιμων εγκεφαλικών αλλοιώσεων».

Διαβάστε περισσότερα ...

Facebook: Επιτρέπει το ανώνυμο «σερφάρισμα» μέσω του «σκοτεινού διαδικτύου»

face09112014

Όποιος θέλει να μπαίνει στο Facebook χωρίς να αφήνει διαδικτυακά «ίχνη», θα μπορεί πλέον να το κάνει, αφού το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο δίνει στους χρήστες του τη δυνατότητα να συνδέονται απευθείας με αυτό μέσω του Tor, μιας υπηρεσίας του λεγόμενου «σκοτεινού διαδικτύου», η οποία επιτρέπει σε κάποιον να «σερφάρει» ανώνυμα και υπό κρυπτογραφική προστασία.

Όλα τα δεδομένα του χρήστη είναι κρυπτογραφημένα, πράγμα που, σύμφωνα με το BBC, μπορεί να φανεί χρήσιμο σε χρήστες από χώρες, οι οποίες προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση στο Facebook, όπως το Ιράν, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Κούβα. Όμως και το Tor έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο διαφόρων κυβερνήσεων, ιδίως της κινεζικής, που προσπαθούν επίσης να το μπλοκάρουν.

Το Facebook είναι η πρώτη μεγάλη εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία επίσημα ανακοίνωσε την υποστήριξή της στο Tor, ένα δίκτυο που δημιουργήθηκε προκειμένου να επιτρέπει όχι μόνο την απολύτως μη ανιχνεύσιμη «περιήγηση» των χρηστών στο διαδίκτυο (η ταυτότητα και η γεωγραφική προέλευση του χρήστη αποκρύποντται μέσω ειδικής τεχνολογίας παραπλάνησης), αλλά και τη δημιουργία αφανών ιστοσελίδων, οι οποίες δεν εμφανίζονται καν στις μηχανές αναζήτησης όπως της Google και των οποίων οι διευθύνσεις λήγουν σε .onion.

Το Tor (ακρωνύμιο του The Onion Router) απαιτεί ένα ειδικό λογισμικό πλοήγησης, το Tor Browser, για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του. Μάλιστα, όπως σε ένα κρεμμύδι υπάρχουν διαδοχικά στρώματα, έτσι και στο «σκοτεινό» Tor υπάρχουν αλλεπάλληλα στρώματα κρυπτογράφησης.

Οι χρήστες του περιλαμβάνουν στρατιωτικούς, διπλωμάτες, μυστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους (για διακριτική επικοινωνία με «πηγές» τύπου Σνόουντεν) και όποιον απλό χρήστη θέλει να κρατά μυστικές τις δραστηριότητές του στο Ίντερνετ. Γι' αυτό, άλλωστε, το Tor έχει συνδεθεί και με παράνομες πράξεις, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, η παιδική πορνογραφία κ.α.

Στην περίπτωση της πρόσβασης στο Facebook μέσω Tor, οι χρήστες θα πρέπει πάντα να συνδέονται (log-in) με το όνομά τους. Όμως δεν θα είναι δυνατό να εντοπιστεί η τοποθεσία τους ή άλλη πληροφορία σχετική με αυτούς. Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω του προγράμματος Tor Browser στη διεύθυνση facebookcorewwwi.onion.

Η πρωτοβουλία του Facebook μπορεί να ερεθίσει μερικές κυβερνήσεις, ενώ από την άλλη θα παρέχει πρόσθετη προστασία έναντι τρίτων «ωτακουστών» που κατασκοπεύουν τις διαδικτυακές κινήσεις μερικών χρηστών.

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Ικέτευε να πάρει τα λεφτά του πίσω - Εξαπατήθηκε για το iPhone 6

  • Δημοσιεύτηκε στην Κόσμος

Πέφτοντας γονυπετής και κλαίγοντας, ένας εργάτης ικετεύει να πάρει τα λεφτά του πίσω από κατάστημα που τον εξαπάτησε στην αγορά του iPhone 6.

Ο Βιετναμέζος Pham Van Thoai είχε πάει με τις οικονομίες του από τον μισθό του (82 λίρες τον μήνα) στη Σιγκαπούρη για να αγοράσει για την κοπέλα του το νέο iPhone ως δώρο γενεθλίων.

Ο 28χρονος πήγε στο κατάστημα Mobile Air και πλήρωσε 460 λίρες για το τηλέφωνο. Ενώ είχε πληρώσει, οι υπάλληλοι τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να φύγει αν δεν καταβάλει ένα επιπλέον ποσό ύψους 730 λιρών για ένα πακέτο εγγύησης.

Αδυνατώντας να πληρώσει, ο Pham λύγισε και άρχισε να ικετεύει πέφτοντας στο γόνατα το προσωπικό του καταστήματος για να του δώσουν τα χρήματά του πίσω. Αυτό που εισέπραξε ήταν τα γέλια τους.

Στο κατάστημα έφτασαν οι αρχές, αλλά τα χρήματα που του επιστράφηκαν ήταν μόνο 194 λίρες, χωρίς βέβαια το πολυπόθητο iPhone.

Το βίντεο άρχισε να μοιράζεται στα κοινωνικά δίκτυα, με πολλούς να καταδικάζουν τη στάση του προσωπικού και την πολιτική του καταστήματος.

Ξεκίνησε μάλιστα μια ηλεκτρονική εκστρατεία για να βοηθήσουν τον Pham και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό 7.000 λιρών.

"Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, σκοπεύουμε να του αγοράσουμε το iPhone 6 και να του δώσουμε και πολλά τοπικά προϊόντα ως μια χειρονομία καλής θέλησης.

Θέλουμε να ξέρει ότι δεν είμαστε ένα κράτος απατεώνων", σημείωσε ο Gabriel Kang που βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.

Πηγή: Mirror

Διαβάστε περισσότερα ...

Θρήνος για τον θρύλο της ΡΕΑΛ, Ούγκο Σάντσες. Πέθανε ο γιός του από διαρρόη γκαζιού.

Πολύ δύσκολες ώρες περνάει ο παλαίμαχος άσος της Ρεάλ, Ούγκο Σάντσες, που έχασε τον γιο του σε ηλικία 30 ετών.

Ο γιος του Ούγκο Σάντσες βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του και σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα μέσα του Μεξικό, ο θάνατός του προήλθε από διαρροή γκαζιού.

Στο σπίτι βρέθηκε ακόμη ένας νεκρός χωρίς ακόμη να έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του.

Διαβάστε περισσότερα ...

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με εβραϊκό κιπά.

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Με το χαρακτηριστικό εβραϊκό κιπά εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε εκδήλωση που έγινε το πρωί για τα αποκαλυπτήρια μνημείου στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου βρισκόταν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το εβραϊκό νεκροταφείο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου, αλλά και στην ντροπή που μπορεί να αισθάνεται η Θεσσαλονίκη απέναντι στους συνεργάτες των Ναζί.

«Aν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι, πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να φανταστούμε τον πόνο και την οδύνη των άλλων. Αν τελικά για εμάς τους Θεσσαλονικείς μη Εβραίους είναι δύσκολο να φανταστούμε τον πόνο των δικών μας Εβραίων, ίσως έχει έρθει επιτέλους η στιγμή να ψελίσσουμε ότι και για τους Εβραίους συμπολίτες μας είναι πλέον αδύνατον να φανταστούν την ντροπή μας», τόνισε στον λόγο του ο Γιάννης Μπουτάρης. 

Πηγή: newsbomb.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τραγωδία με έναν νεκρό, και έναν αγνοούμενο ψαρά.

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Την ζωή του έχασε το βράδυ της Κυριακής (9/11) ένας ψαράς, που ψάρευε με τη βάρκα του στη περιοχή του Αγ. Δημητρίου Αχιλλείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του volosnow.gr, ο ψαράς πιάστηκε στα δίχτυα και έπεσε στη θάλασσα καλώντας βοήθεια. Οι κάτοικοι τον άκουσαν, καλώντας με τη σειρά τους τις αρμόδιες αρχές.

Δυστυχώς ο ψαράς δε τα κατάφερε και εντοπίστηκε νεκρός από τους άντρες του Λιμεναρχείου.

Ταυτόχρονα αναζητείτε ακόμα ένας άντρας, καθώς οι κάτοικοι δηλώνουν πως άκουγαν δύο διαφορετικές φωνές να φωνάζουν βοήθεια.

Αυτή την ώρα στο σημείο μεταβαίνει και ΕΚΑΒ.

Διαβάστε περισσότερα ...

Ανάσα για ΠΑΟ. 2-1 τον ΠΑΟΚ στο μεγάλο ντέρμπι.

Και διαβασμένος και με περισσότερες δυνάμεις εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός στην "καυτή" Τούμπα και πήρε σπουδαία νίκη με 1-2 κόντρα στον ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Γιάννη Αναστασίου με μπροστάρη τον Ατζαγκούν και εξαιρετικές αντεπιθέσεις άντεξαν στην πίεση της έδρας και της ομάδας του Αναστασιάδη και πήραν τρεις βαθμούς και κυρίως ψυχολογία που τους βάζουν ξανά στο κόλπο του πρωταθλήματος.

Αντίθετα, οι γηπεδούχοι, παρά τη διάθεση και την πειθαρχία τους, δεν είχαν ούτε τις δυνάμεις, ούτε το καθαρό μυαλό, στοιχεία που μαζί με τις κομβικές απουσίες τους (Ρατς, Μακ και Σκόνδρας) αποδείχθηκαν καταλυτικά για την έκβαση της αναμέτρησης.

Επιπλέον, έδειξαν αδυναμία να παίξουν στοιχειωδώς καλή άμυνα όταν  Παναθηναϊκός βρήκε χώρους-κάτι που έχει επισημάνει εδώ και καιρό ο προπονητής του-και το πλήρωσε.Πάντως, ο κόσμος που γέμισε την Τούμπα χειροκρότησε παρά την πίκρα αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που έχει κάνει μέχρι σήμερα η ομάδα του ΠΑΟΚ.

 

Γήπεδο: Τούμπα

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σπυρόπουλος, Κατσικάς (81' Μάρτενς), Βίτορ, Κίτσιου, Γκολάσα,Τζανδάρης, Τζιόλης, Κάτσε, Σαλπιγγίδης (57' Περέιρα), Αθανασιάδης (56' Παπαδόπουλος)

Παναθηναϊκός: Στιλ, Μπούρμπος, Κουτρουμπής, Σίλντενφελντ (74' Τριανταφυλλόπουλος), Νάνο, Μπούι, Δώνης, Πράνιτς (68' Λαγός), Καρέλης, Κλωναρίδης (60' Πέτριτς), Ατζαγκούν

Διαιτητής: Σταύρος Τριτσώνης (Αθηνών)

Γκολ: 51' Ατζαγκούν, 63' Περέιρα, 79' Καρέλης

Κάρτες: 39' Μπούι, 44' Σπυρόπουλος, 53' Κλωναρίδης, 55' Κάτσε, 89' Βίτορ

 

Πηγή:sport24.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Μεσημεριανός περίπατος για Ολυμπιακό. 5-1 τον Πανθρακικό.

Ο Ολυμπιακός δεν κατέβασε ταχύτητα απέναντι στον Πανθρακικό και προσέφερε γκολ (5-1) και θέαμα μπροστά στον κόσμο του στο «Καραϊσκάκη» έχοντας πέντε διαφορετικούς σκόρερ!
 
Μόνο σαν υποχρέωση δεν είδε το παιχνίδι με τον Πανθρακικό ο Ολυμπιακός. 


Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ρυθμό, ένα τσουβάλι ευκαιρίες (μεταξύ των οποίων δύο δοκάρια) και πήραν άνετη νίκη με σκορ 5-1 μπροστά στον κόσμο τους! 

Έχοντας πέντε διαφορετικούς σκόρερ, αυτή τη φορά βρήκαν λύσεις απέναντι σε κλειστή άμυνα, με τον Μίτσελ να βλέπει τους παίκτες που πήραν την ευκαιρία τους στην ενδεκάδα να την αξιοποιούν. 

Ντομίνγκεζ (36' πεν.), Μπουχαλάκης (39'), Αυλωνίτης (67'), Διαμαντάκος (84') και Μήτρογλου (90') τα γκολ των Πειραιωτών, με τους φιλοξενούμενους να μειώνουν από την άσπρη βούλα με τον Κάσες (79').

 

Διαβάστε περισσότερα ...
Εγγράψου σε αυτό το RSS feed