Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - DAILY NEWS GR - dailynewsgr.com

Αυτό είναι το ζωάκι που είναι πάντα χαμογελαστό!

Το quokka κατάγεται από την Αυστραλία και είναι ένα μικρόσωμο μαρσιποφόρο ζώο που βάλθηκε να κλέψει τις καρδιές μας, καθώς είναι το πιο ευτυχισμένο ζώο στον κόσμο, αφού έχει ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό του... ακόμα κι όταν κοιμάται!

Δείτε τις φωτογραφίες:

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα ...

Πως μπορείς να σώσεις ένα σκυλάκι από φόλα;

Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα.
Πολλές φορές, βέβαια, οι δράστες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν απίστευτα ισχυρά δηλητήρια, τα οποία σκορπίζουν γύρω από δένδρα ή σε γωνίες σπιτιών και αρκεί μια μικρή επαφή με το ζώο για να το βλάψουν. Αν το κατοικίδιο σας ή κάποιος αδέσποτος φίλος σας φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι:
Έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια. Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τηδηλητηρίαση.
Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα), προκειμένου να αποβάλει το δηλητήριο. Σύμφωνα με την κτηνίατρο, Ράνια Μιχαήλ, όλες οι κινήσεις πρέπει να

γίνουν άμεσα, γιατί, αν περάσουν 4 ώρες από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα και δεν έχει προκληθεί εμετός, τότε το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα.
Μόλις το ζώο κάνει εμετό, αμέσως πρέπει να γίνει μια ένεση ατροπίνης (0,2 mm στο κιλό ζώου), την οποία κάθε φιλόζωος ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να έχει προκαταβολικά στο σπίτι του για την άμεση αντιμετώπιση της φόλας. Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του.
Αφού κάνετε ότι μπορείτε για να σώσετε το ζώο, κάντε άμεση καταγγελία μαζί με κάποιον άλλο μάρτυρα, στην αστυνομία και να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Ακόμα αναφέρετε το γεγονός και στον τοπικό δήμο και πιέστε τους να λάβουν μέτρα.
Σύμφωνα με το νόμο 3170/2003, η οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση ή εγκατάλειψη ζώου τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι και 1.500 ευρώ ή και ποινή εξάμηνης φυλάκισης.

Διαβάστε περισσότερα ...

Μεγαλώνουν οι πιθανότητες για νέο «Ελ Νίνιο»

Η πιθανότητα εκδήλωσης ενός σοβαρού μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, με ξηρασίες και πλημμύρες, αυξάνεται σε ποσοστό 80% στα τέλη της χρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, μια υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη.

«Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για μια νέα εκδήλωση του Ελ Νίνιο», καθώς «η πιθανότητα ανάπτυξής του ανέρχεται σε 60% τον Ιούνιο και τον Αύγουστο και σε 75% με 80% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου», επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο.

«Πολλές κυβερνήσεις έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την έλευση του Ελ Νίνιο», προσθέτει ο διεθνής οργανισμός που διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το φαινόμενο θα έχει μάλλον «μέτρια» ένταση, και όχι «ασθενή», ούτε «ισχυρή».

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Γενεύη, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας δήλωσαν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να πουν ποιες περιοχές στον κόσμο θα πληγούν και, από ποιο φαινόμενο, αν αυτό είναι ξηρασία, σφοδρές βροχοπτώσεις ή πλημμύρες.

«Θα γνωρίζουμε περίπου τον Αύγουστο», δήλωσε ο δρ. Ρούπα Κουμάρ Κόλι, υπεύθυνος του τμήματος για το παγκόσμιο κλίμα του οργανισμού, προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη για την εκδήλωση του Ελ Νίνιο «δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως». Μένει να συνυπολογιστούν ατμοσφαιρικά δεδομένα, για να επιβεβαιωθεί η έλευσή του.
Το Ελ Νίνιο είναι καιρικό φαινόμενο με «μείζονες επιπτώσεις» στο παγκόσμιο κλίμα. Το φαινόμενο —που συνίσταται στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό— επηρεάζει τις κινήσεις των ανέμων και προκαλεί πλημμύρες και ξηρασία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και εκδηλώνεται «κάθε δύο με επτά χρόνια».
Η τελευταία εκδήλωση του φαινομένου χρονολογείται στο 2009-2010.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας παρατήρησε ότι οι θερμοκρασίες στο τροπικό Ειρηνικό αυξήθηκαν πρόσφατα για να «φθάσουν σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε μια εκδήλωση ασθενούς έντασης του Ελ Νίνιο».
Ο τροπικός Ειρηνικός θα εξακολουθήσει να θερμαίνεται τους προσεχείς μήνες, με τη μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας να αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο, αναφέρουν οι μετεωρολόγοι. Το φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να «κορυφωθεί το τέταρτο τρίμηνο και θα επιμείνει έως τους πρώτους μήνες του 2015 πριν τερματιστεί».

Ο δημόσιος γαλλικός οργανισμός FranceAgriMer εξέδωσε προειδοποίηση πριν από δύο εβδομάδες για πιθανές «καταστροφικές συνέπειες» του Ελ Νίνιο στη συγκομιδή των σιτηρών στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο απειλεί κυρίως το ήμισυ της ανατολικής Αυστραλίας.

Μια διάσκεψη για το φαινόμενο Ελ Νίνιο θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2014 στην πόλη Γκουαγιακίλ του Ισημερινού, με την συγχρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Το μεγαλύτερο στρείδι του κόσμου.

Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες μπήκε ένα… στρείδι που είχε βρεθεί τον περασμένο Οκτώβριο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Wadden της Δανίας στη βόρεια θάλασσα.Το μεγαλύτερο στρείδι του κόσμου έχει μήκος 35,56 εκατοστά, πλάτος 10,69 εκατοστά και διαθέτει πλέον επίσημα τον συγκεκριμένο τίτλο!

Οι ιθύνοντες των βραβείων Γκίνες κατέληξαν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ζωντανό στρείδι του κόσμου, το οποίο μάλιστα «χαίρει άκρας υγείας».

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Daily Mail το στρείδι εξακολουθεί να μεγαλώνει…

«Μέλη του προσωπικού με φώναξαν μια μέρα για να μου πουν ότι βρήκαν ένα στρείδι, που το μέγεθός του έφτανε αυτό ενός αντρικού παπουτσιού με νούμερο 44!» ανέφερε ο Klaus Melbye από το Wadden Centre.

«Το στρείδι είναι ζωντανό και εκτίθεται στο Θαλάσσιο Πάρκο. Το ταΐζουμε φυτοπλαγκτόν και βλέπουμε ότι τρέφεται καλά, γι’ αυτό ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε ζωντανό για πολλά χρόνια. Υπολογίζουμε ότι είναι 15-20 χρονών. Για να μάθουμε την πραγματική του ηλικία θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να πεθάνει με φυσικό τρόπο. Τα στρείδια μπορούν να ζήσουν για πολλές δεκαετίες» πρόσθεσε μιλώντας στην ιστοσελίδα npr.org η βιολόγος Christine Ditlefsen.

Διαβάστε περισσότερα ...

Οι γάτες βλέπουν αυτά που για εμάς είναι αόρατα.

Οι γάτες θεωρούνται από πολλούς ως σύμβολα μυστικισμού χάρη στο κομψό κι ευέλικτο σώμα τους, κι εκείνο το βλέμμα τους που μπορεί να σε «μαγνητίσει».

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, υπάρχει ακόμη ένας λόγος για τον οποίο σωστά τους αποδίδεται ο τίτλος των «μυστηριωδών» πλασμάτων.

Οι γάτες βλέπουν πράγματα που εμείς δε μπορούμε να δούμε με τα δικά μας μάτια!

 Οι γάτες, όπως και κάποια άλλα ζώα, μπορούν να δουν ψυχεδελικές ρίγες επάνω σε λουλούδια ή φανταχτερά μοτίβα στα φτερά πτηνών, που οι άνθρωποι απλά… αγνοούν.

Επίσης, σε αντίθεση με τις γάτες, για τους ανθρώπους παραμένει αόρατο το τοπίο με ίχνη από ούρα –αυτό ίσως και να μην είναι κακό- διαφόρων ζώων, γράφει η Jennifer Viegas στο Discovery News.

Το μυστικό πίσω από την όραση των μικρών τετράποδων φίλων μας βρίσκεται στο υπεριώδες φως. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society B, οι γάτες, οι σκύλοι και άλλα ζώα μπορούν να δουν αυτόν τον τύπο φωτός, που είναι συνήθως αόρατος στους ανθρώπους.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα πραγμάτων που αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, την οποία κάποια ευαίσθητα ζώα μπορούν να δουν, ενώ εμείς όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ronald Douglas, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Μερικά από αυτά είναι για παράδειγμα, ορισμένα μοτίβα επάνω στα λουλούδια που δείχνουν πού είναι το νέκταρ, ή ίχνη από ούρα που οδηγούν στο θήραμα. Επίσης, οι τάρανδοι μπορούν και βλέπουν τις πολικές αρκούδες καθώς το χιόνι αντανακλά την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ η λευκή γούνα όχι».

Οι γάτες, οι σκύλοι και οι τάρανδοι, λοιπόν, μπορούν να εντοπίσουν με τα μάτια τους ζώα με λευκή γούνα, όπως ένα λαγό ο οποίος χοροπηδά ανάμεσα στο χιόνι, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι το μόνο που θα έβλεπαν θα ήταν… άσπρο χιόνι.

Ο Douglas, καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, ο οποίος ειδικεύεται στα οπτικά συστήματα και η Glen Jeffery, καθηγήτρια νευροεπιστημών στο πανεπιστήμιο University College London, υποστηρίζουν ότι οι γάτες, οι σκύλοι, τα τρωκτικά, οι σκαντζόχοιροι, οι νυχτερίδες, οι νυφίτσες και τα okapis μπορούν και ανιχνεύουν σημαντικά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας.

«Εδώ και πολλές δεκαετίες γνωρίζουμε ότι πολλά ασπόνδυλα, όπως οι μέλισσες, βλέπουν το υπεριώδες φως» συνέχισε ο Douglas, λέγοντας ακόμη ότι τα πουλιά, τα ψάρια και ορισμένα ερπετά και αμφίβια προστέθηκαν στην ίδια λίστα σχετικά πρόσφατα.

«Ωστόσο, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα περισσότερα θηλαστικά δε μπορούν να δουν την υπεριώδη ακτινοβολία, επειδή δεν έχουν καμία οπτική χρωστική ουσία με μέγιστη ευαισθησία στο υπεριώδες φως, αλλά αντίθετα έχουν φακούς, όπως αυτούς του ανθρώπου, που εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία να φτάνει στον αμφιβληστροειδή» είπε ακόμη.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι οπτικές χρωστικές ουσίες είναι αυτές που απορροφούν το φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρική δραστηριότητα που μεταδίδεται μέσω των νευρικών κυττάρων. Φαίνεται, ότι δεν είναι πάντα απαραίτητες για την ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αντί αυτών, τα «οφθαλμικά μέσα» (τα διαφανή μέρη του οφθαλμού όπως ο κερατοειδής και ο κρυσταλλοειδής φακός) σε ορισμένα ζώα μεταδίδουν μήκη κύματος υπεριώδους φωτός.

Η ικανότητά τους αυτή επιτρέπει να περάσει περισσότερο φως στον αμφιβληστροειδή, «κάτι που θα ήταν πολύ καλό για μια νυχτόβια γάτα» συνέχισε.

Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει ακόμη γιατί οι γάτες παθαίνουν «εμμονή» με ασυνήθιστα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα ένα κομμάτι χαρτί. Μερικές φορές προστίθενται τεχνικά λευκαντικά στο χαρτί, σε υφάσματα ή σε απορρυπαντικά πλυντηρίων ρούχων, σε καλλυντικά και σαμπουάν προκειμένου να κάνουν τα αντικείμενα να μοιάζουν πιο φωτεινά. Από τη στιγμή που τα οπτικά λευκαντικά αυτά απορροφούν το φως στο υπεριώδες φάσμα, μπορεί να φαίνονται διαφορετικά στα μάτια ζώων ευαίσθητα στις ακτίνες UV.

Ορισμένοι άνθρωποι, όπως για παράδειγμα όσοι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση καταρράκτη, μπορούν να δουν κάποιο υπεριώδες φως, όμως οι περισσότεροι δε μπορούν.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να είναι επιβλαβής» είπε η Jeffery στο Discovery News. «Εργάζομαι πολύ στην Αρκτική, όπου τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας είναι πάρα πολύ υψηλά, ειδικά την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς υπάρχει αρκετό χιόνι και πάγος. Οι επιφάνειες αυτές αντανακλούν το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα τα ζώα να εκτίθενται σε αυτή και από πάνω, αλλά και από κάτω. Αν δε φοράς ειδικά γυαλιά, τα μάτια σου πονάνε μέσα στα πρώτα 15 λεπτά».

Έρευνες σε ταράνδους, ωστόσο, έχουν δείξει ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεσή τους σε υπεριώδες φως δεν τους ενοχλεί καθόλου.

Οι γάτες, οι τάρανδοι και κάποια άλλα ζώα που μπορούν και ανιχνεύουν τις ακτίνες UV μπορεί να διαθέτουν κάποιο προστατευτικό μηχανισμό. Επίσης, πιστεύεται ότι το υπεριώδες φως τείνει να δημιουργεί πιο θολές εικόνες.

«Οι άνθρωποι είναι καλοί σε ένα πράγμα: να βλέπουν λεπτομέρειες» πρόσθεσε ο Douglas και κατέληξε: «Ίσως γι’ αυτό διαθέτουν ένα φακό που ‘απομακρύνει’ το υπεριώδες φως. Αν δεν τον είχαν ο κόσμος ίσως να τους φαινόταν πιο θολός».

Διαβάστε περισσότερα ...

Media

Life Style

Άντρας

Τεχνολογία

Ελλάδα

Κόσμος

Πολιτική

Αρθρογραφία