Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 - DAILY NEWS GR - dailynewsgr.com

Κόντρα Μπουτάρη- Σιμ Κάλλας για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Κόντρα ανάμεσα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον Επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαικής Ένωσης Σιμ Κάλλας πυροδότησε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου του Economist, που διοργανώνεται σε ξενοδοχείο της πόλης.



Η θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι ξεκάθαρη. Δεν συζητάμε και δεν ανεχόμαστε παραχώρηση των μετοχών του λιμανιού. Να παραχωρηθεί η χρήση και όχι να πουληθεί, είπε μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Μπουτάρης, ενώ επισήμανε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς. «Επισκέφθηκα τα λιμάνια του Μπουγκάς και του Δυρραχίου και με πίκρα διαπίστωσα ότι έχουμε μείνει πίσω. Πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα με το θέμα του λιμανιού» τόνισε.

Απαντώντας, ο κ. Κάλλας σημείωσε ότι η παραχώρηση των μετοχών ή των δραστηριοτήτων ενός λιμανιού δεν εξαρτάται από την Επιτροπή Μεταφορών, αλλά το αποφασίζουν οι κυβερνήσεις κάθε κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι και οι συνθήκες που πρέπει να υλοποιηθούν και αυτό βρίσκεται στα χέρια κάθε κυβέρνησης. Εμείς δεν
επιβάλλουμε θέματα πολιτικής» τόνισε.

Ωστόσο, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι πρέπει να αποφασιστεί άμεσα το θέμα της αξιοποίησης του λιμανιού, καθώς δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια. «Αν κάποια πρότζεκτ δεν παρουσιαστούν όπως πρέπει, τότε τα λεφτά θα πάνε αλλού» είπε ο κ. Κάλλας.

Διαβάστε περισσότερα ...

«Η διαδρομή του Γ.Παπανδρέου συνδέεται με τη διαφάνεια».

Μετά το σάλο που ξέσπασε με τη ΜΚΟ που «ροκάνισε» 9 εκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο, την περίοδο που ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών, έρχεται η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Παπανδρέου «επί της θητείας στο υπουργείο Εξωτερικών τέθηκε τέλος στο καθεστώς αξιολόγησης των ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια, οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της ΜΚΟ, θεσπίστηκε η τήρηση Μητρώου, τέθηκαν προϋποθέσεις χρηματοδότησής τους κλπ». Επίσης τονίζεται ότι η Οικονομική Αστυνομία, η οποία έκανε την αρχική έρευνα, για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου.


«Σε κάθε περίπτωση» τονίζεται, επίσης, στην ανακοίνωση, «είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω. Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται».

Όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν τον πρώην πρωθυπουργό, αναφέρεται, δεν μπορούν να αποδεχτούν «ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή- ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Εκφράζεται επίσης η ευχή και η ελπίδα ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί «ως ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα».

Διαβάστε περισσότερα ...

«Το λόγο έχει η δικαιοσύνη και ο νόμος».

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνομιλία που είχε στο Βελιγράδι με δημοσιογράφους, λίγο προτού αναχωρήσει για την Ποντγκόριτσα, σχολίασε την υπόθεση με την απάτη- μαμούθ, με βιτρίνα ΜΚΟ, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, για την οποία κατηγορούνται ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι σε καίριες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπουργείων, την περίοδο 2000-2004, κάποιοι από τους οποίους εξακολουθούν να είναι σήμερα στην ενεργό υπηρεσία και, μάλιστα, σε θέσεις- κλειδιά, καθώς και πρόσωπα που κινούνται στο περιβάλλον της κυβέρνησης την ίδια εποχή.



«Τον λόγο έχει η δικαιοσύνη και ο νόμος. Είναι λυπηρό να εμπλέκονται διπλωματικοί υπάλληλοι. Αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, θα τεθούν σε αργία. Σε αυτές τις υποθέσεις πάντα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Εγώ πάντως δεν θα υποχρέωνα ποτέ υπάλληλο να υπογράψει κάτι, όταν ο ίδιος δεν το επιθυμεί» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος από σήμερα έως και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, πραγματοποιεί επίσκεψη στις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα ...

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η νέα ιταλική κυβέρνηση.

  • Δημοσιεύτηκε στην Κόσμος

Ο Ματέο Ρέντσι ξεκίνησε σήμερα συναντήσεις με τα άλλα κόμματα με στόχο το σχηματισμό νέα κυβέρνησης, στόχος που ελπίζει να επιτύχει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η μεγάλη πρόκληση για το νέο ηγέτη της κεντροαεριστεράς είναι να συμφωνήσει με τον αρχηγό της νέας Κεντροδεξιάς, τον Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δε θα του δώσει λευκή επιταγή.



Φυσικά τα βλέμματα των αγορών, αλλά και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι στραμμένα στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στον τρόπο που ο Ματέο Ρέντσι θα αποφασίσει να προχωρήσει με τη φιλόδοξη αντζέντα των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, κάλεσε τη Ρώμη να τηρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 3%, αλλά και του κολοσσιαίου χρέους της που αγγίζει το 130% του ΑΕΠ στο 60% του ΑΕΠ.

Το δεξί χέρι του κ. Ρέντσι, ο Γκρατσιάνο Ντέλριο, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι όλα πάνε καλά προς την κατεύθυνση της συμφωνίας για την 65η κυβέρνηση της Ιταλίας από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε περισσότερα ...

Η adidas παρουσιάζει το νέο adizero f50 Messi.

Η adidas παρουσιάζει το νέο adizero f50 Messi, που θα φορεθεί από τον Αργεντίνο σταρ για πρώτη φορά αύριο, στον αγώνα της φάσης των 16 του UEFA Champions League.



Το adizero f50 Messi διαθέτει ένα κομψό χρωματικό συνδυασμό πράσινου, μπλε, ροζ, πορτοκαλί και λευκού, μαζί με τις χαρακτηριστικές τρεις λωρίδες της adidas. Οι επαναστατικές τεχνολογίες της adidas και η μηχανική ακρίβεια στο σχεδιασμό του νέου παπουτσιού εξυπηρετούν πλήρως της ανάγκες του τετράκις νικητή της Χρυσής Μπάλας. Με βάρος μόλις 165g, τo adizero f50 Messi είναι ένα από τα ελαφρύτερα ποδοσφαιρικά παπούτσια στον κόσμο.

 

Ο Messi, όπως κι όλοι οι παίκτες της φάσης των 16 του UEFA Champions League, θα παίξει επίσης για πρώτη φορά αύριο με την adidas Finale Lisbon, την επίσημη μπάλα για τους knock out αγώνες της πιο σημαντικής διασυλλογικής διοργάνωσης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο φετινός σχεδιασμός της μπάλας εμπνέεται από την ποντοπόρο παράδοση της Πορτογαλίας με τις διάφορες αποχρώσεις του μπλε να συμβολίζουν τη σημασία του ουρανού και της θάλασσας στη ναυτική ιστορία της Λισαβόνας. Το πορτοκαλί είναι αφιερωμένο στις χαρακτηριστικές σκεπές των σπιτιών της πρωτεύουσας που είναι βαμμένες στο ίδιο χρώμα. Η εξωτερική υφή της μπάλας παρέχει βέλτιστη πρόσφυση στο σημείο επαφής της με το πόδι του παίκτη, ενώ το θερμικά συνδεδεμένο πάνελ σε σχήμα αστεριού είναι βασισμένο στο λογότυπο του UEFA Champions League και προσφέρει μια επιφάνεια χωρίς ραφές για βελτιωμένη απόδοση.



Μιλώντας για την επίσημη μπάλα του Τελικού της Λισαβόνας, αλλά και για το νέο adizero f50 που φέρει την υπογραφή του, ο Leo Messi δήλωσε: «Είναι σπουδαίο να παίζεις στη knock out φάση του UEFA Champions League και ελπίζω πως φέτος θα καταφέρουμε να φτάσουμε στον Τελικό της Λισαβόνας. Η μπάλα είναι πολύ εντυπωσιακή! Θα έλεγα ότι η μπάλα του UEFA Champions League είναι αυτή που αγαπούν περισσότερο οι παίκτες, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς και η adidas συνεχίζει να τη βελτιώνει χρόνο με το χρόνο. Επίσης, ανυπομονώ να δείξω στους θαυμαστές μου το νέο adizero F50 Messi, το οποίο θα φορέσω για πρώτη φορά την Τρίτη στον αγώνα του UEFA Champions League».

Η adidas Finale Lisbon θα χρησιμοποιηθεί στους αγώνες του UEFA Champions League από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι και τον Τελικό και είναι διαθέσιμη σε επιλεγμένα καταστήματα της adidas. Αντίστοιχα, το adizero f50 Messi θα είναι διαθέσιμο στα καταστήματα της adidas από την 1η Μαρτίου.

 

Διαβάστε περισσότερα ...

Ξανά στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές της Κεφαλονιάς.

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές και οι μαθήτριες της Κεφαλονιάς, καθώς επαναλειτουργούν για πρώτη φορά, μετά από τρεις εβδομάδες, όλα τα σχολεία του νησιού, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμο Κεφαλονιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι μαθητές, από σήμερα, γυρίζουν στις σχολικές αίθουσες, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η σχολική χρονιά.

Βέβαια τα προβλήματα δεν λείπουν από τα ταλαιπωρημένα σχολικά κτίρια του νησιού, καθώς οι σεισμοί των προηγούμενων εβδομάδων έχουν δημιουργήσει μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα σχολεία να συστεγαστούν στο ίδιο κτίριο και τα μαθήματα να γίνονται σε βάρδιες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 1ο και 2ο Δημοτικό Ληξουρίου, που θα συστεγαστεί προσωρινά σε πρωινή βάρδια στο κτίριο του 1ου Δημοτικού Ληξουρίου και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου θα μεταστεγαστεί προσωρινά και σε απογευματινή βάρδια στο 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Αργοστολίου, μέχρι τη μεταστέγασή του σε προκατασκευασμένες αίθουσες.

Το 1ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το 1ο Λύκειο Αργοστολίου και το Εσπερινό Γυμνάσιο Αργοστολίου λειτουργούν στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου- 1ου ΓΕΛ, ενώ θα ανασταλεί για μία ακόμη ημέρα, η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Σάμης, μέχρι την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στις τουαλέτες κατόπιν υποδείξεων του ΟΣΚ.



Ακόμα το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου θα λειτουργήσει προσωρινά σε απογευματινή βάρδια στο κτίριο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου και το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου θα λειτουργήσει προσωρινά από σήμερα και σε απογευματινή βάρδια στο κτίριο του δεύτερου ΓΕΛ.

Το Γενικό Λύκειο Κεραμειών θα λειτουργήσει στο κτίριό του (εξαιρουμένου μόνο του Β' ορόφου) και σε τρεις αίθουσες του παρακείμενου Δημοτικού Σχολείου Κεραμειών και το Γυμνάσιο Ληξουρίου θα λειτουργήσει μερικώς στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου και σε προκατασκευασμένες αίθουσες.

Το Γενικό Λύκειο Ληξουρίου θα λειτουργήσει προσωρινά σε απογευματινή βάρδια στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου και στη συνέχεια στο σύνολό του στις προκατασκευασμένες αίθουσες οι οποίες τοποθετούνται σε επιλεγμένο χώρο.

Το ένα τμήμα του ΕΠΑΛ Ληξουρίου θα μεταστεγαστεί στο ΤΕΙ Ληξουρίου και ένα άλλο τμήμα του σε προκατασκευασμένη αίθουσα, ενώ τα εργαστήρια θα μεταφερθούν στην αίθουσα τελετών του σχολείου.

Το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης λειτουργεί σε πρωινή βάρδια στο Δημοτικό Αγίας Θέκλης. Τέλος, όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν εκτός του Δεύτερου παιδικού σταθμού (ορφανοτροφείο), καθώς αναμένεται η ολοκλήρωση απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Διαβάστε περισσότερα ...

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου.

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα
Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες και ετοιμάζουν παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια Νεστάνης το μεσημέρι της προσεχούς Παρασκευής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την απόφαση αυτήν έλαβαν ομόφωνα οι συντονιστικές επιτροπές των ανεξάρτητων αγροτικών μπλόκων και φορέων της Πελοποννήσου που συναντήθηκαν και συνεδρίασαν στην Τρίπολη.


Οι συντονιστικές επιτροπές εξέδωσαν κοινό ψήφισμα με τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση που είναι πέντε και αφορούν:

- Άμεση απόσυρση του νέου φορολογικού νόμου που εφαρμόζεται από 1-1-2014 και άμεση συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου δίκαιου και λειτουργικού με εφαρμογή του από το 2015.

- Παρεμβάσεις στο κόστος παραγωγής, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα.

- Κατάργηση του χαρατσιού που επιβλήθηκε στα αγροτεμάχια και στους βοσκοτόπους.

- «Πάγωμα» των χρεών των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τρία χρόνια και τη χρηματοδότησή τους με χαμηλά επιτόκια και πάγωμα των πλειστηριασμών για 5 χρόνια.

- Να μην περάσει η διεύρυνση της ζωής του φρέσκου-νωπού γάλακτος από τις 5 ημέρες που είναι σήμερα στις 7 με 10 ημέρες, όπως και η παραγωγή γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος, γιατί όπως επισημαίνουν, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την κτηνοτροφία όσο και για τους καταναλωτές.
Διαβάστε περισσότερα ...

Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας για παρατυπίες σε προκήρυξη του ΕΑΠ.

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα
Μη νόμιμη θεωρεί την πρακτική της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, να μη προχωρά στην ανακοίνωση των κριτηρίων αξιολόγησης των υποψηφίων για τις θέσεις Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ), το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ.

Επίσης αναφέρουν ότι στην προκήρυξη για την επιλογή 1500 επιστημόνων υψηλού επιπέδου ορίζεται ότι η ανάθεση έργου του απαιτούμενου αριθμού μελών Σ.Ε.Π. ανά Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε. για κάθε ακαδημαϊκό έτος, θα γίνεται σε ποσοστό 85% από τον πίνακα Α’. Δηλαδή ένας αριθμός υποψηφίων από τον Πίνακα Α’ θα αποκλείεται από την ανάθεση έργου αλλά η προκήρυξη δεν διευκρινίζει το κριτήριο αποκλεισμού γεγονός που οδηγεί το ΔΣ να θεωρεί ότι η πρακτική αυτή είναι μη νόμιμη.

Στο κείμενο του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ τονίζει ότι «η βασική αιτία για το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η ίδια η εισήγηση της ΔΕ του ΕΑΠ προς το Υπουργείο που άλλαξε τις σχετικές προβλέψεις του νόμου για την επιλογή ΣΕΠ το καλοκαίρι του 2013. Για άλλη μία φορά η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ δεν ερωτήθηκε πριν την κατάθεση της εισήγησης στο Υπουργείο και η ΔΕ έδρασε με πλήρη αυθαιρεσία. Η σημερινή κατάσταση αντανακλά τη συνηθισμένη προχειρότητα και αδιαφάνεια με την οποία ενεργεί η ΔΕ του ΕΑΠ. »


Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΜ ΔΕΠ του ΕΑΠ απευθύνει ερωτήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας για τα ακόλουθα ζητήματα:

Είναι σύννομη μία προκήρυξη θέσεων εργασίας από δημόσιο φορέα χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων;

Είναι σύννομος ο αποκλεισμός από τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας του 15% όσων υποψηφίων συνεργάζονταν με το ΕΑΠ ως ΣΕΠ κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος χωρίς να είναι γνωστά εκ των προτέρων τα κριτήρια αποκλεισμού;

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο ζητά:

(α) από τη ΔΕ του ΕΑΠ και το Υπουργείο Παιδείας, ως εποπτεύουσα αρχή, την ανάκληση της προκήρυξης και επαναπροκήρυξη των θέσεων ΣΕΠ για τα ακαδημαϊκά έτη 2014-17 με νόμιμο τρόπο. Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι άμεση λόγω της στενότητας χρόνου,

(β) από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τον έλεγχο της νομιμότητας των διαδικασιών επιλογής και πρόσληψης μελών ΣΕΠ από το ΕΑΠ,

(γ) από το Υπουργείο παιδείας την επανεξέταση του ζητήματος της διαδικασίας και των κριτηρίων πρόσληψης των μελών ΣΕΠ από το ΕΑΠ λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ
Διαβάστε περισσότερα ...

Πέπλο ομίχλης στον Πειραιά.

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Πυκνό πέπλο ομίχλης κάλυψε το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της έντονης καθοδικής κίνησης των θερμών αερίων μαζών στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάποια σημεία η ορατότητα είναι περιορισμένη αλλά δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα.


«Είναι ένα φαινόμενο που θα φύγει γρήγορα, ωστόσο, δεν υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των πλοίων» τόνισαν στελέχη της πλοηγικής υπηρεσίες στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. Παράλληλα, ανέφεραν ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και οι πλοίαρχοι θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τον κώδικα αποφυγής συγκρούσεων».

Διαβάστε περισσότερα ...
Εγγράψου σε αυτό το RSS feed