Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 - DAILY NEWS GR - dailynewsgr.com

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ κ. ΚΩΣΤΗ ΣΙΜΙΤΣΗ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" Β' ΓΥΡΟΣ 23-05-2014

 

 

simitsisomilia23052014 002 simitsisomilia23052014 001

 Αγαπητοί φίλοι,

Καβαλιώτισσες και Καβαλιώτες

Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι μαζί σας.
Ταυτόχρονα, μαζί με τη χαρά, νιώθω και πολύ μεγάλη συγκίνηση.
Η δική σας δύναμη και η δική σας παρουσία με δυναμώνουν.
Χάρη σε εσάς και την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, ξεπερνάω κάθε εμπόδιο και κάθε δυσκολία.

Σας ευχαριστώ από την ψυχή μου για τη βοήθειά σας!

Η παρουσία μας εδώ, στέλνει ένα μήνυμα σε όλη την Καβάλα, ένα μήνυμα νίκης και ταυτόχρονα τη διαβεβαίωση, ότι μαζί θα συνεχίσουμε, μαζί θα ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε το 2006.

Κοιτάζω τα πρόσωπα σας, βλέπω τους φίλους μου, τους συντρόφους μου, αυτού του ταξιδιού, που άρχισε πριν από λίγα χρόνια, γεμάτο ελπίδες, όνειρα και αισιοδοξία.

Βλέπω καινούρια πρόσωπα μαζί μας.
Αυτά τα πρόσωπα μας κάνουν καλύτερους, μας ανανεώνουν με τη φρεσκάδα τους.

Είμαστε η παράταξη της αυτοδιοίκησης, που πάντα μπόλιαζε το καινούριο στο παλιό, συνδέοντας την παράδοση με την εξέλιξη, τη νιότη με την ωριμότητα.

Είμαστε η παράταξη που ξέρει,
Να διεκδικεί,
Να στηρίζει,
Να αλλάζει.

Πιστεύουμε ότι η πιο σίγουρη αλλαγή είναι να κάνεις το καλό και το έμπειρο ακόμη καλύτερο.

Γιατί έχει νόημα να αλλάξεις κάτι μόνο με κάτι καλύτερο.

Με ρωτούν αν έκανα λάθη, λέω για άλλη μια φορά – Μα φυσικά.

Ο μόνος τρόπος για να μην κάνεις λάθη είναι να μην κάνεις τίποτε.
Και εμείς δουλέψαμε σκληρά, και καταφέραμε πολλά για τον τόπο. Πάρα πολλά.
Και είμαστε έτοιμοι για ακόμη περισσότερα.

Πιο πολλά για όλους μαζί με όλους

Από την πρώτη μέρα συνεργαστήκαμε με όλους, μιλήσαμε με όλους, τους ακούσαμε.
Έτσι προχωράμε μαζί με την κοινωνία, την αγορά τους φορείς.
Όλους όσους δημιουργούν και παλεύουν στον τόπο μας.
Για ένα καλύτερο αύριο.

Έτσι βάλαμε το 2006 την Καβάλα σε κίνηση.
Φυσιολογικό είναι, ό,τι κινείται να έχει και κάποια φθορά.
Συγχρόνως όμως γίνεται αποτελεσματικότερο, πιο γρήγορο και πιο ευέλικτο.

Φίλες και φίλοι,
Ζήσαμε μια πρωτόγνωρη προεκλογική περίοδο, και φτάσαμε εδώ σήμερα δυο μέρες πριν από τις εκλογές να βρισκόμαστε απέναντι σε έναν αντίπαλο που προσπαθεί να μας φέρει πίσω σε μέρες που όλοι πιστεύαμε ότι έχουν περάσει για πάντα.

Σε μέρες μονολόγου αντί για διάλογο.
Σε μέρες λαϊκισμού αντί για συγκεκριμένες προτάσεις.
Έναν αντίπαλο που στο δικό μας σαφές πρόγραμμα δεν έχει τίποτα να παραθέσει.
Δεν δεσμεύεται για τίποτα.
Αποφεύγει να μας πει τι θέλει να κάνει.
Με ποιους θα το κάνει.
Βλέπουμε γύρω να ξαναμαζεύονται άνθρωποι από τις πιο μαύρες σελίδες της πιο πρόσφατης αυτοδιοικητικής ιστορίας μας.

Άνθρωποι που καταδικάσαμε για τη διοίκηση που άσκησαν.
Και κυρίως για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος που πέρασε από τα χέρια τους.
Που πολιτεύτηκαν με τρόπο αντίθετο από όλα όσα χαρακτηρίζουν τη δική μας διοίκηση.

Φίλες και φίλοι,
Τελικά αυτό είναι το ερώτημα της Κυριακής.

Τι μέλλον θέλουμε για τον τόπο μας τα πέντε χρόνια που έρχονται?
Και κυρίως σε ποιους θα επιτρέψουμε να χειριστούν τις τύχες των παιδιών μας και τις δικές μας?

Όλοι μου λέτε ότι η διαφορά είναι ολοφάνερη.
Ότι δεν υπάρχει καν σύγκριση.
Και στο πρόσωπο της επικεφαλής αλλά και στα πρόσωπα που φαίνονται και αυτά που δεν φαίνονται δίπλα της!

Γι αυτό πιστεύω ότι η επιλογή δεν είναι τελικά τόσο δύσκολη.
Για αυτό είμαι τόσο σίγουρος για τη νίκη μας.
Γιατί δεν γίνεται να μην νικήσουμε.

Η Καβάλα έχει μπει σε μια σίγουρη πορεία προόδου. Το νοιώθουμε όλοι. Το μεγάλο κοινωνικό έργο που κάνουμε και θα συνεχίσουμε όσο καιρό έστω και ένας Καβαλιώτης έχει πρόβλημα, μας κράτησε ενωμένους σαν κοινωνία και όρθιους μέσα στην κρίση. Μάθαμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, να προσφέρουμε να δίνουμε το χέρι.
Η επιλογή μας να βάλλουμε τον τουρισμό στο κέντρο της ανάπτυξής μας αποδίδει πλέον καρπούς. Το 2013 είχαμε την καλύτερη χρονιά της εικοσαετίας. Η κρουαζιέρα είναι άλλο ένα κερδισμένο στοίχημα. Την διεκδικήσαμε, την φέραμε, την αναπτύσσουμε κάθε χρόνο με γρήγορους ρυθμούς.

Σήμερα αυτή η επιλογή που αποφασίσαμε όλοι μαζί ίσως να βρίσκεται μπροστά σε ένα κίνδυνο. Η αυτοαποκαλούμενη «Πατριωτική κίνηση» έχει δηλώσει ανοικτά την στήριξή της στην αντίπαλη παράταξη και μέλη της υπερηφανεύονται δημόσια ότι έχουν πολλά κοινά σημεία με αυτήν.
Τις αντιλήψεις τους τις ξέρουμε.
Ποιός θα ήθελε να ρισκάρει τέτοιες ακραίες ενέργειες προς τους επισκέπτες που μας διαλέγουν και κρατούν την αγορά μας ζωντανή.

Eίμαστε σίγουροι ότι κανείς μας δεν μπορεί καν να το σκεφτεί. Και ξέρω ότι δεν θα χρειαστεί. Ότι δεν θα το επιτρέψουμε.

Αναρωτήθηκα αν θα πρέπει να σας ξαναμιλήσω για τα έργα, για όσα πετύχαμε και είμαστε περήφανοι για αυτά. Για το ΕΣΠΑ και την πρωτιά μας σε κονδύλια που φέραμε και απορροφήσαμε. Για τον βιολογικό που διπλασιάσαμε. Για τα νέα δίκτυα. Για τα σχολεία, τους παιδικούς, το παντοπωλείο και τόσα άλλα.
Δεν θα το κάνω. Τα γνωρίζετε και τα ζείτε. Τα γράψαμε ξεκάθαρα όπως κάνουμε πάντα. Είναι στα έντυπά μας.
Μάλιστα, κάποιες από τις προτάσεις μας και τα έργα μας είναι τόσο καλά που η αντίπαλός μας τα έβαλε αυτούσια στην έκθεση ιδεών που μας παρουσίασε σαν πρόγραμμα. Δε θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη επιβεβαίωση.

Αντί για όλα αυτά θα σας ζητήσω να ρίξετε μια ματιά στην Ροδόπη πίσω σας. Που είναι κομμάτι του μεγάλου έργου που αλλάζει σημαντικό μέρος του κέντρου της πόλης μας.

Πριν από μία βδομάδα ήμασταν και πάλι εδώ. Θα είχε ενδιαφέρον αν μπορούσαμε να δούμε πόσο προχώρησε μέσα σε λίγες μέρες. Ταχύτατα.
Το αναφέρω γιατί έγινε θέμα προεκλογικής εκμετάλλευσης.

Πολλοί μου είπαν γιατί δεν περιμένεις δεκαπέντε μέρες για να μη σε κατηγορούν ότι το κάνεις προεκλογικά. Δεν το σταμάτησα. Γιατί η πόλη δεν μπορεί να περιμένει επειδή έχουμε εκλογές. Με όποιο κόστος, δεν διακινδυνεύω να πέσουμε έξω στους χρόνους και να χαθούν χρήματα. Δεν θα έλεγα ποτέ ψέματα ούτε θα έκανα τα πάντα μόνο για να εκλεγώ.
Όπως δεν θα έκανα μειωτικά σχόλια για την εμφάνιση και για το φύλο οποιουδήποτε αντιπάλου μου. Όσο κι αν τους βολεύει, αυτό είναι αντίθετο με μένα σαν άντρα και σαν άνθρωπο. Προκαλώ οποιονδήποτε να μου δείξει έστω μία τέτοια αναφορά.

Φίλες και φίλοι,
Η παράταξή μας με την εμπειρία και τη φρεσκάδα της συγκέντρωσε δημιουργικούς ανθρώπους της πόλης μας που καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα. Ανθρώπους που ξέρουν να δημιουργούν, να παλεύουν, να προσφέρουν. Που βάζουν την κορυφαία ιδιότητα του πολίτη πάνω από κάθε κομματική ταυτότητα.
Γιατί όπως λέγαμε και το 2006 τα προβλήματα του τόπου μας δεν έχουν κομματικό χρώμα. Φτιάξαμε μια ομάδα έτοιμη να πάει την Καβάλα ακόμη πιο ψηλά ακόμη πιο γρήγορα ακόμη πιο δυνατά. Μια ομάδα που ξέρει να διεκδικεί και να νικάει. Είμαστε στην καλύτερη φάση μας. Ξέρουμε που δεν ήμασταν εύστοχοι και πώς να φέρουμε τον τόπο που αγαπάμε ακόμη πιο κοντά στη θέση που του αξίζει. Που μας αξίζει.

Η Καβάλα μας μαζί με τους Φιλίππους είναι ένας τόπος χαρισματικός, πανέμορφος, μοναδικός. Το ξέρουμε όλοι μας το επιβεβαιώνουν και οι επισκέπτες μας. Είναι ένας τόπος φωτεινός, καθαρός και ασφαλής.
Αυτό το βλέπουμε όλοι εκτός από κάποιους που σε αυτήν την ομορφιά βλέπουν μια μουντζούρα. Είναι οι μόνοι και την Δευτέρα θα μείνουν μόνοι! Θα τους αφήσουμε πίσω μαζί με το μαύρο που βλέπουν.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αναφέρω μια μικρή ιστορία. Κάποτε οι κάτοικοι μιας μικρής παραλιακής πόλης ρώτησαν έναν σοφό τους γέροντα: «δάσκαλε, αυτή η πόλη πώς θα ζήσει;» Και αυτός απάντησε χωρίς δισταγμό: «από τα μυαλά των παιδιών της, από την θάλασσα και το λιμάνι της, και από την θρησκεία και την ιστορία της». Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να είναι το όραμα μας για την επόμενη πενταετία.

Τα έχουμε όλα αυτά. Τα αξιοποιούμε, τα αναδεικνύουμε και στηρίζουμε με σιγουριά το μέλλον μας σ’ αυτά. Σε μας ανήκει η ευθύνη. Σε μας ανήκει η πρωτοβουλία. Μαζί θα ζήσουμε και αυτό το κομμάτι της υπέροχης διαδρομής που ξεκινήσαμε πριν από 7.5 χρόνια.

Αγαπητοί συμπολίτες
Η μάχη της Κυριακής είναι δύσκολη. Κάθε ψήφος μετράει. Πάτε στην κάλπη με τη σκέψη ότι από σας και μόνο θα κριθεί το αποτέλεσμα. Καθένας από σας κρατάει στα χέρια του τη μοίρα του τόπου μας, που έχει παρελθόν και ιστορία, παρόν και μέλλον.
Οι εκλογές αυτές δεν είναι συνηθισμένες. Δεν ψηφίζουμε για κάποια κόμματα, για κάποια πολιτική.
Ψηφίζουμε για το μέλλον του τόπου μας, για το μέλλον των παιδιών μας.
Ψηφίζουμε για να επιλέξουμε τους ανθρώπους που μπορούν να διαχειριστούν τις τοπικές υποθέσεις και να δώσουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα της πόλης και των δημοτών.
Κάναμε την Καβάλα καλύτερη και είμαστε οι μόνοι που έχουμε το σχέδιο την εμπειρία και το όραμα να την κάνουμε ακόμη καλύτερη.
Στην προσπάθειά μας αυτή σας θέλουμε όλους συμπαραστάτες για να ολοκληρώσουμε ότι ξεκινήσαμε.

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή ψήφο και με την νίκη που είναι σίγουρα δική μας.

simitsisomilia23052014 003

Διαβάστε περισσότερα ...

«Επιλέξτε με προσοχή τη δημοτική αρχή της επόμενης 5ετιας»

ΚΩΣΤΗΣ ΣΙΜΙΤΣΗΣ
"Αναρωτιέμαι εάν θα διαμορφωθεί μια υποτιθέμενη δημαρχιακή «βιτρίνα» πίσω από την οποία θα βρίσκονται όσοι πραγματικά θα παίρνουν αποφάσεις και θα ασκούν διοίκηση χωρίς να απολογούνται πουθενά."
simitsisomilia23052014 01

Την τελευταία ραδιοφωνική συνέντευξη της προεκλογικής περιόδου παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στο στούντιο της ΠΡΩΙΝΗΣ ο Δήμαρχος Καβάλας κι επικεφαλής της παράταξης «Καβάλα – Φίλιπποι Ανοιχτή Πόλη» Κωστής Σιμιτσής, σχολιάζοντας τα όσα μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, κάνοντας παράλληλα και μια αποτίμηση της τρέχουσας θητείας του.


Ο κ. Σιμιτσής επεσήμανε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού του είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της έτερης παρατάξεως, αφού τα πρόσωπα είναι νέα και δε βαρύνονται με φθορές προηγούμενων ετών, ενώ απηχούν την άποψη και την κατάσταση του μέσου σημερινού πολίτη. Η σύνθεση του ψηφοδελτίου της κ. Τσανάκα παραπέμπει σε παλινόρθωση του «παλιού κράτους» και μάλιστα στη χειρότερη μορφή του. Αν και η υποψήφια δήμαρχος υποστήριξε ότι θα διοικήσει με νέα πρόσωπα, υπέδειξε άτομα όπως ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων κ. Τσαταλμπασίδης που άφησε πίσω του ένα τεράστιο χρέος και πολλές μαύρες τρύπες.


Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» εξέφρασε την επιθυμία του για ευρύτερες συνεργασίες, αναγνωρίζοντας δικές του ευθύνες για κάποιες συνεργασίες της τρέχουσας θητείας με την αντιπολίτευση που δεν τελεσφόρησαν. Είναι πλέον κάτι περισσότερο από αναγκαίες οι μελλοντικές συνεργασίες της δημοτικής αρχής προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι υπέρ του δήμου. Ο Κωστής Σιμιτσής αποφάνθηκε ότι διόλου τυχαία δεν είναι η στήριξη που προσφέρει η Πατριωτική Κίνηση στο συνδυασμό της κ. Τσανάκα, εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης του ψηφοδελτίου της είναι ο νομικός σύμβουλος της συγκεκριμένης ομάδας.


ΕΡ: Πως ερμηνεύετε την ανακοίνωση της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης που μεταφράζεται σε καταψήφιση του συνδυασμού σας;
ΑΠ: Προφανώς ο επικεφαλής Βαγγέλης Παππάς δέχθηκε ισχυρότατες πιέσεις από συγκεκριμένα πρόσωπα της παράταξης του. Συζήτησα μαζί του, όπως συζήτησα και με τους υπόλοιπους επικεφαλής. Κάποιες από τις παρατάξεις του πρώτου γύρου φαίνεται πως θα τηρήσουν ευμενή ουδετερότητα και κάποιες άλλες θα τηρήσουν μια ουδετερότητα που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως δυσμενής. Οι πολίτες πάντως σίγουρα δεν είναι πρόβατα και οι ψήφοι δεν είναι κατευθυνόμενοι. Ο κόσμος διαθέτει τα δικά του κριτήρια και θα επιλέξει ανάμεσα σε εμένα και την κ. Τσανάκα. Επίσης, θα διαλέξει και μεταξύ των 25 πρώτων υποψηφίων του κάθε συνδυασμού. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο, διότι επιβάλλεται αυξημένη προσοχή για τα πρόσωπα που θα επιλεγούν και θα ασκήσουν διοίκηση την επόμενη 5ετια.


ΕΡ: Γιατί επιμείνατε τόσο πιεστικά να ζητάτε μια τηλεμαχία με την κ. Τσανάκα στο πλαίσιο της ενδιάμεσης εβδομάδας;
ΑΠ: Απλά θεώρησα ότι ήταν κάτι επιβεβλημένο, η παρουσίαση δηλαδή των θέσεων και των προγραμμάτων κάθε παρατάξεως με περισσότερη ηρεμία και νηφαλιότητα. Η συμμετοχή οκτώ συνδυασμών στις εκλογές του πρώτου γύρου σίγουρα δεν επέτρεψε στους πολίτες να εντρυφήσουν στις λεπτομέρειες κάθε προγράμματος. Στην κάλπη της πρώτης Κυριακής ίσως και να υπήρξαν σταυροί προτίμησης υπέρ συγγενών, φίλων, γνωστών. Τώρα όμως που φτάνουμε στο τέλος έπρεπε να διευκρινιστούν απόλυτα όσα θα υλοποιηθούν κατά την επόμενη θητεία. Έπρεπε οι δύο συνδυασμοί να ξεκαθαρίσουν με κάθε λεπτομέρεια τις δεσμεύσεις τους έναντι των δημοτών. Η συνυποψήφιά μου δεν το έπραξε και ήταν φυσικά δικαίωμά της. Δεν μπορώ να σχολιάσω ή να κρίνω την απόφασή της. Λυπάμαι ωστόσο γιατί χάθηκε η ευκαιρία να μας παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις της.


ΕΡ: Αισθάνεστε ότι εκπροσωπείτε το «κατεστημένο»;
ΑΠ: Η λέξη «κατεστημένο» ήταν ο πλέον επιεικής χαρακτηρισμός που μου αποδόθηκε τις τελευταίες ημέρες από την κ. Τσανάκα. Υπήρξαν όροι όπως «φατρία» και «κλειστό κλαμπ». Μάλλον διαθέτει ιδιότυπο χιούμορ γιατί πριν από κάποια χρόνια μου είχε χαρίσει για τη γιορτή μου «το εγχειρίδιο του καλού μαφιόζου», ένα βιβλίο για τις αρχές του μάνατζμεντ στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο. Ουδέποτε η διοίκηση μας υπήρξε κλειστό κλαμπ. Αντιθέτως πάντα παραμέναμε ανοιχτοί και διαθέσιμοι για τον κόσμο. Ακόμη κι όταν είχα ραντεβού, ποτέ δεν έκλεινα την πόρτα του γραφείου μου. Κάτι που διαπίστωσαν καθημερινά οι καβαλιώτες.


ΕΡ: Πως ερμηνεύετε το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, την ελάχιστη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων και τα χαμηλά ποσοστό από το όριο εκλογής του δημάρχου;
ΑΠ: Το φαινόμενο της υψηλής αποχής των τελευταίων ετών είναι μεν μια πολιτική στάση, με την οποία όμως προσωπικά διαφωνώ. Οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες έστω κι αν δεν προτιμήσουν το δικό μας συνδυασμό, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για την επόμενη διοίκηση του δήμου. Τα ποσοστά των δύο πρώτων συνδυασμών ήταν ομολογουμένως χαμηλά, προφανώς διότι διαμορφώθηκαν υψηλότερα τα ποσοστά των επόμενων δύο συνδυασμών. Συμπεραίνω λοιπόν ότι στον πρώτο γύρο οι δημότες ψήφισαν συναισθηματικά προτιμώντας τους συγγενείς και φίλους.


ΕΡ: Γιατί εκτιμάτε ότι εσείς και ο συνδυασμός σας θα επιτύχετε τους υψηλούς στόχους της πόλη για την επόμενη 5ετια, ενώ ο συνδυασμός της κ. Τσανάκα δε θα τα καταφέρει;
ΑΠ: Συγκρίνοντας τους επικεφαλείς, να παρατηρήσω ότι προσωπικά ασχολούμουν με τα θέματα της πόλης και πριν από την εκλογή μου το 2006 κι επιπλέον ως δικηγόρος πάντα διυλίζω τα ζητήματα σε όλο το βάθος τους. Η κ. Τσανάκα είτε δε θέλησε, είτε δεν μπόρεσε να το πράξει, από τη στιγμή μάλιστα που απουσίαζε από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά κι όταν ήταν παρούσα ελάχιστες παρεμβάσεις έκανε. Προσφάτως δήλωσε ότι τα τακτικά θέματα των συνεδριάσεων ήταν ανιαρά κι ότι ενδιαφέρον είχαν μόνο οι εκτός ημερησίας διατάξεως ερωτήσεις. Να υποθέσω ότι σε περίπτωση εκλογής της δε θα ασχολείται με τα μεγάλα θέματα της πόλης;
Απούσα ήταν επίσης και από τις συνεδριάσεις της διοικήσεως των παιδικών σταθμών. Θυμίζω ότι την περίοδο 2007 – 2010 εκπροσωπούσε την παράταξη Εριφυλλίδη και την περίοδο 2010 – 2014 εκπροσωπούσε την παράταξη Καλλιοντζή στη συγκεκριμένη κοινωνική δομή του δήμου. Πως άραγε περίμενε να ενημερωθεί για όλες τις σημαντικές και τρέχουσες εξελίξεις του δήμου από τη στιγμή που απουσίαζε;
Να συμπληρώσω επίσης ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η κ. Τσανάκα καταψήφισε τις εισηγήσεις της διαπαραταξιακής τουριστικής επιτροπής βάσει των οποίων θα διεκδικηθούν πόροι του ΕΣΠΑ για την επόμενη τριετία. Εκείνο όμως που διαπιστώσαμε ήταν πως οι απορριφθείσες προτάσεις μας συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα του συνδυασμού της. Πόσο επομένως θα δυσκολευθεί ο δήμος να λειτουργήσει σε περίπτωση δικής της επικράτησης, όταν η ίδια δυσκολεύεται να κατανοήσει σημαντικές λεπτομέρειες και κεφαλαιώδη ζητήματα.
Να παρατηρήσω ακόμη ότι ελάχιστοι υποψήφιοι του συνδυασμού «Ανάσα για το δήμο» εμφανίστηκαν και μίλησαν στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα εμφανίσεις έκαναν μόνο ο κ. Πεταλωτής και ο κ. Γραμμένος. Να υποθέσουμε δηλαδή ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι δε γνωρίζουν τα θέματα του δήμου; Εκείνο που στην παρούσα προεκλογική περίοδο διαπιστώσαμε ήταν οι «αντ’ αυτών ειδικοί σύμβουλοι» που εμφανίζονταν και μιλούσαν όταν στη θέση τους θα έπρεπε να βρίσκονται οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι όφειλαν να συστηθούν στον κόσμο και να μιλήσουν για τις πολιτικές θέσεις του συνδυασμού τους. Εξάλλου, οι σύμβουλοι χαράζουν πολιτική και λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον του δήμου. Αναρωτιέμαι επομένως, εάν θα διαμορφωθεί μια υποτιθέμενη δημαρχιακή «βιτρίνα» πίσω από την οποία θα βρίσκονται όσοι πραγματικά θα παίρνουν αποφάσεις και θα ασκούν διοίκηση χωρίς να απολογούνται πουθενά.


ΕΡ: Ποια η θέση σας για την πρόθεση κάποιων κυβερνητικών κέντρων που επιδιώκουν να μετατρέψουν την Καβάλα σε ενεργειακό κέντρο;
ΑΠ: Από την πρώτη στιγμή τοποθετηθήκαμε υπεύθυνα, σοβαρά, ξεκάθαρα επί θεμελιωδών ζητημάτων όπως η όδευση του αγωγού ΤΑΡ και η εγκατάσταση LNG. Μπορεί ο αγωγός ΤΑΡ να είναι ένα έργο εθνικής σημασίας αλλά ο τόπος μας δεν αντέχει την απώλεια καλλιεργήσιμης γης η δε όδευση σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να περάσει από τα Τενάγη. Εμείς τοποθετηθήκαμε πρώτοι, συμμετείχαμε στα συλλαλητήρια, στηρίξαμε την επιστημονική κι εμπεριστατωμένη πρόταση του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ. Εκφράζω όμως φόβους για την αλλαγή του προέδρου του ΤΕΕ ΑΜΘ Λάζαρου Βασιλειάδη κι αναρωτιέμαι μήπως η διάδοχη κατάσταση εξυπηρετήσει σε συγκεκριμένες στοχεύσεις.
Οι άλλες παρατάξεις δεν επέδειξαν τα ίδια αντανακλαστικά και την ίδια μαχητικότητα, έστω κι αν στη συνέχεια ακολούθησαν διαπιστώνοντας σε ποια κατεύθυνση οδηγούσαν οι εξελίξεις. Ο δήμαρχος όμως οφείλει να στέκεται μπροστάρης ενημερώνοντας και καθοδηγώντας τους πολίτες.


ΕΡ: Κάνοντας την αποτίμηση της παρούσας θητείας, ποια λάθη σας μπορείτε να εντοπίσετε;
ΑΠ: Σαφώς και διαπράχθηκαν λάθη από μία διοίκηση που προσπάθησε να δουλέψει φιλότιμα. Είναι γνωστό ότι λάθη γίνονται από όσους δρουν και πράττουν και όχι από τους απαθείς και τους αδρανείς. Εμείς προσπαθήσαμε για το καλύτερο αντιμετωπίζοντας τη δυσκολότατη περίοδο της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζοντας μια καταιγίδα νομοθετικών μεταρρυθμίσεων επί των οποίων τις περισσότερες φορές διαφωνούσαμε. Το βασικό σφάλμα της θητείας ήταν ότι εξαιτίας ακριβώς των προβλημάτων αναγκαστήκαμε να κλειστούμε στο καβούκι μας, να εργαζόμαστε πυρετωδώς στα γραφεία και να χάνουμε την επαφή μας με τους πολίτες ώστε να τους ενημερώνουμε για τα μεγάλα προβλήματα. Πράγματι, η συχνότερη επαφή με τον κόσμο αφενός θα βοηθήσει τη διοίκηση να ενημερώνεται για τα προβλήματα της καθημερινότητας κι αφετέρου θα ενημερώσει τους δημότες για το σχεδιασμό του δήμου.
Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι προβλήματα προκάλεσε στους δημότες η καθυστέρηση του έργου κατασκευής του δρόμου προς το νοσοκομείο, θέμα που προεκλογικά κόστισε ακριβά και στην παράταξη. Υπάρχουν πτυχές αυτού του θέματος για τις οποίες ευθύνεται ο δήμος ωστόσο υπάρχουν και πτυχές για τις οποίες οι ευθύνες κάποιων άλλων φορτώνονται αδίκως στη δημοτική αρχή. Υποτίθεται ότι ο συγκεκριμένος δρόμος θα έπρεπε να κατασκευαστεί από το κράτος και παρόλα αυτά αναλάβαμε εμείς την ευθύνη άρα και το ρίσκο εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
Σίγουρα θα ήθελα το έργο να είχε ολοκληρωθεί. Αν το έργο είχε τελειώσει ίσως και να κερδίζαμε τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή. Δυστυχώς, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί οποιονδήποτε εργολάβο θελήσει να «παίξει» με κάποια έργα. Γιατί όμως όταν κάποιο έργο καθυστερεί τότε οι τεχνικές υπηρεσίες και ο δήμος είναι κακοί, ενώ όταν ένα έργο εξελίσσεται εντός προθεσμιών τότε οι ίδιες υπηρεσίες είναι καλές;


ΕΡ: Πως κινηθήκατε κατά την ενδιάμεση εβδομάδα των δύο γύρων και ποια αποτελέσματα εξασφαλίσατε;
ΑΠ: Το συνολικό αποτέλεσμα θα φανεί το βράδυ της Κυριακής. Η παράταξή μας συζήτησε και σε επίπεδο κορυφής και σε επίπεδο στελεχών με τις υπόλοιπες παρατάξεις, πλην εκείνης του κ. Δεληγιάννη. Οι συζητήσεις εξελίχθηκαν σε καλό κλίμα και εξετάσθηκαν θέματα κοινών αρχών, ώστε να επιδιωχθεί σύγκλιση απόψεων και ενόψει της επόμενης θητείας. Η απάντηση των επικεφαλών που δόθηκε από τις παρατάξεις αναφερόταν στην κατά συνείδηση ψήφο. Το κλίμα των συζητήσεων με μεμονωμένα στελέχη άλλων παρατάξεων ήταν ακόμη καλύτερο, άρα η βάση πρόσκειται φιλικά προς την κατεύθυνσή μας.


ΕΡ: Νιώθετε αγωνία ή σιγουριά για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής;
ΑΠ: Σ’ αυτό το σημείο θα συμφωνήσω με τη δήλωση της κ. Τσανάκα. Δεν αγωνιώ αλλά ούτε αισθάνομαι και σίγουρος για το αποτέλεσμα. Εκτιμώ πως η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη και ότι φαβορί δεν υπάρχουν. Θυμίζω ότι η απόσταση των δύο συνδυασμών του πρώτου γύρου ήταν 400 ψήφοι όλοι κι όλοι. Εκτιμώ πως η διαφορά καλύπτεται εύκολα αλλά κανείς ποτέ δε γνωρίζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της κάλπης.


ΕΡ: Ποιος είναι το τελικό σας μήνυμα προς τους συνδημότες σας οι οποίοι την Κυριακή θα εκλέξουν το δήμαρχο της επόμενης 5ετιας;
ΑΠ: Η παράταξή μας καλεί τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες και να ψηφίσει ενωτικά και υπεύθυνα, να προτιμήσει την «Ανοιχτή Πόλη» και να με τιμήσει εκ νέου με την εμπιστοσύνη του για τη θέση του δημάρχου. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε τα θέματα και τα προβλήματα της Καβάλας, ότι παλέψαμε παλικαρίσια με τις συνέπειες της κρίσης και του μνημονίου κι ότι διαθέτουμε τη γνώση και την πολύτιμη εμπειρία ώστε να διαχειριστούμε σοβαρά και υπεύθυνα τις υποθέσεις του δήμου. Ο επόμενος δήμαρχος θα πρέπει να σταθεί όρθιος σε μια επίσης δύσκολη πενταετία που έρχεται, επομένως η διοίκηση θα πρέπει να ανατεθεί σε σοβαρά και μαχητικά άτομα που ξέρουν να συνεργάζονται με όλους τους φορείς και με την τοπική κοινωνία.

πηγή: Ράδιο Πρωϊνή. http://www.proininews.gr/05/24/%CE%BF-%CE%BA%CF%89%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%AE%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BB/

Διαβάστε περισσότερα ...
Εγγράψου σε αυτό το RSS feed