Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Σάββατο, 06 Σεπτεμβρίου 2014 - DAILY NEWS GR - dailynewsgr.com

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Καβάλας !

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

antidhmarxoikavalas_06092014

Με απόφαση της Δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα ορίστηκαν οι νέοι αντιδήμαρχοι με θητεία που ξεκινάει στις 1 Σεπτεμβρίου 2014 και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2017.
Οι νέοι αντιδήμαρχοι με τις αρμοδιότητες τους είναι οι ακόλουθοι:

1. Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Καθαριότητας, Περιβάλλοντος - Πρασίνου και Ακτών) τη δημοτική σύμβουλο της πλειοψηφίας Κυριακή Χιώτη – Πρασσά, (με αντιμισθία).

2. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών - Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Φίλλιπο Φιλλιπίδη, (με αντιμισθία).

3. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικών Υπηρεσιών, το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Μιχάλη Λυχούνα (άνευ αντιμισθίας).

4. Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Επικοινωνίας, το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Γιώργο Φιλόσογλου, (με αντιμισθία).

5. Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Ηλία Καλανταρίδη, (άνευ αντιμισθίας).

6. Αντιδήμαρχος Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης και Προγραμματισμού το δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Δημοσθένη Τουλκίδη (με αντιμισθία).

Διαβάστε περισσότερα ...

Ενημερωτική επιστολή απερχόμενου Δημάρχου Καβάλας κ. Κωστή Σιμιτσή σε Νέα Δήμαρχο Καβάλας κα. Δήμητρα Τσανάκα.

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

simitsistsanaka06092014

Κυρία Δήμαρχε,

Αγαπητή Δήμητρα,


Εν όψει της επικείμενης ανάληψης των καθηκόντων σου, μαζί με τις πιο πηγαίες και ειλικρινείς ευχές μου για την ευόδωση των προσπαθειών σου προς όφελος της Καβάλας και των Καβαλιωτών, επίτρεψέ μου να σου παραδώσω και το ακόλουθο κείμενο.
Πρόκειται για μια σύνοψη μέρους των προβλημάτων, των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας, των ιδεών και των προτάσεων για την επίλυσή τους, των προοπτικών του τόπου μας και των ανθρώπων του. Η αξιολόγηση είναι δική μου. Είναι καρπός της εμπειρίας μου από τη διοίκηση στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ελλάδας πριν και μετά την κρίση και τα μνημόνια. Γνωρίζουμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε τη μεγάλη θεσμική ελπίδα αλλά και το μεγάλο θύμα των αλλαγών που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια. Κράτησε όμως την κοινωνική συνοχή. Ήταν το ανάχωμα στις καταστροφικές νομοθετικές και άλλες μεταβολές. Και ταυτόχρονα ήταν ο βασικός αναπτυξιακός μοχλός με τα έργα που έκανε χάρη στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και των δικών της πόρων.
Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει και σήμερα. Οφείλουμε να τα διατηρήσουμε και να τα επαυξήσουμε. Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες αλλά και οι δυσκολίες είναι τεράστιες και βρίσκονται μπροστά μας. Ως άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουμε χρέος να συνεργαστούμε για το καλό των συμπολιτών μας.
Αυτό το νόημα έχει το κείμενο που ακολουθεί. Δεν μονοπωλώ βεβαίως την ορθότητα των σκέψεων ούτε διεκδικώ την αποκλειστικότητα της γνώσης. Κι από την άλλη, θα ήταν υπερβολική αφέλεια, αν πιστεύαμε πως μια συνοπτική έκθεση μπορεί να παρουσιάσει το σύνολο των προβλημάτων και των προοπτικών ή ότι μπορεί να υποκαταστήσει την εμπειρία και την βιωματική γνώση. Μπορεί όμως να βοηθήσει παρουσιάζοντας μια από τις πολλές οπτικές, με κέρδος δικό σου, στη χειρότερη περίπτωση, την οικονομία χρόνου στην προσωπική σου ενημέρωση. Οι επιλογές, από κει και πέρα είναι δικές σου, σύμφωνα και με την εντολή που σου έδωσε ο λαός.

Α. ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

1. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Ο Δήμος μας έχει Οργανόγραμμα. Ως νέα διοίκηση θα το εφαρμόσετε με τους νέους διευθυντές και προϊστάμενους που κρίθηκαν πρόσφατα από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Ωστόσο, η συνεχής αποστελέχωση όλων των υπηρεσιών οδηγεί σε λειτουργικές δυσχέρειες. Το τελικό αποτέλεσμα πάντοτε αποβαίνει σε βάρος των πολιτών. Απέναντι σε μια σταδιακή και ασταμάτητη υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως με τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς σε τομείς που πάσχουν από υποστελέχωση αποτελεί ένα ενδεχόμενο πέρα από δογματισμούς και αγκυλώσεις.
2. ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: Η ακίνητη περιουσία του Δήμου είναι καταγεγραμμένη στο Δημοτικό Κτηματολόγιο, καθώς και στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ιδίως του παλιού Καποδιστριακού Δήμου Καβάλας. Ωστόσο, τα νέα φορολογικά μέτρα μας υποχρεώνουν να προβούμε σε συστηματική καταγραφή, με πλήρη τοπογραφική απεικόνιση, την οποία οι μηχανικοί και οι οικονομολόγοι του Δήμου δεν μπορούν να ολοκληρώσουν λόγω φόρτου εργασίας. Η ομάδα που θα αναλάβει την υπηρεσία αυτή πρέπει να είναι εμπλουτισμένη με νομικούς και οικονομολόγους (θα γίνουν τοπογραφικά, θα τεκμηριωθεί η κυριότητα και θα προσδιοριστεί η αξία, καθώς επίσης θα διατυπωθούν προτάσεις αξιοποίησης).
3. ΕΣΚΗ ΚΑΠΟΥ - ΓΛΑΣΤΡΕΣ: Τακτοποιήσαμε το Εσκή Καπού (σταματήσαμε την αρπαγή και την καταπάτηση ενός ακινήτου που το 1940 ήταν 11.500 στρέμματα και το 2007 ήταν 4.500, το οριοθετήσαμε ύστερα από πολύμηνες συζητήσεις με το Δασαρχείο και την πρώην Νομαρχία που κατέληξαν σε συμφωνία, το εγγράψαμε στο Εθνικό Κτηματολόγιο αφού οι προηγούμενες διοικήσεις το είχαν παραμελήσει, ολοκληρώσαμε προμελέτη διαχείρισης σε συνεργασία με το ΓΕΩΤΕΕ). Ήρθε πλέον και η ώρα να αξιοποιηθεί. Στο ίδιο ακίνητο ανήκει η απαλλοτριωτέο έκταση στο νέο λιμάνι. Μετά την εκδίκαση στον Άρειο Πάγο της υπόθεσης θα έρθουν στο ταμείο του Δήμου 1.500.000€. Η αξιοποίηση του ποσού αυτού είναι μείζον θέμα και θα πρέπει να γίνει με διαπαραταξιακή συνεργασία. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αποφασιστεί η αξιοποίηση του δημοτικού ακινήτου στις Γλάστρες, το οποίο αποδεσμεύθηκε με δικαστική απόφαση από τον ιδιώτη που το κατείχε αυθαίρετα, ελευθερώνοντας ένα οικόπεδο με επιφάνεια πάνω από 1.200 μέτρα και με τεράστια αξία, ίσως πάνω από 1.000.000€.
4. ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΧΡΕΩΝ: Στον Δήμο μας διάφοροι τρίτοι χρωστάνε για ποικίλες αιτίες αρκετά χρήματα εδώ και χρόνια. Η είσπραξη των ποσών αυτών, λόγω και της οικονομικής κρίσης, καθίσταται χρόνο με τον χρόνο δυσχερέστερη. Εντούτοις, έχει διαπιστωθεί πως αρκετά από τα χρέη αυτά δεν οφείλονται πράγματι (πχ μικρέμπορος συνταξιοδοτήθηκε και σταμάτησε να έρχεται στη λαϊκή, χωρίς όμως να ειδοποιήσει το Τμήμα Εσόδων του Δήμου, που όμως συνέχισε να τον χρεώνει καταλογίζοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις, άρα διογκώνοντας τεχνητά το ανύπαρκτο χρέος). Αυτό παραβιάζει την αρχή της εμπιστοσύνης του διοικουμένου προς τη διοίκηση, θίγει τη σοβαρότητα του Δήμου και δρα δυσμενώς στη λογιστική του εικόνα. Είναι εύλογο, όπως ήδη το ανέφερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή πλαισιωμένη από νομικό και από την Οικονομική Υπηρεσία για να ελέγξει τις σχετικές εγγραφές και να εισηγηθεί λύσεις, ώστε ο Δήμος μας να απαλλαγεί από τις δυσμενείς επιπτώσεις χρεών που είτε οφείλονται και δεν πρόκειται να εισπραχθούν, είτε δεν οφείλονται άρα κακώς απεικονίζονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του επιβαρύνοντάς τον.
5. ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ: Σε κεντρικό επίπεδο ο Δήμος Καβάλας μαζί με τους άλλους Δήμους της χώρας θα πρέπει να παλέψουν για την απλοποίηση των διαδικασιών, για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για την πλήρη φορολογική απαλλαγή των Δήμων (επιβαρύνονται με ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ), για μεταβίβαση περισσότερων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (πχ ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδευματιών). Πρέπει να γίνει συνείδηση στις άλλες κρατικές δομές πως η Αυτοδιοίκηση αποτελεί τμήμα της κρατικής λειτουργίας που ασκείται σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, είναι καιρός να θεσπιστεί η δημοτική ενημερότητα και να πάψουν οι δημόσιες υπηρεσίες να κρύβονται πίσω από τη δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων πολιτών που έχουν υποχρεώσεις προς τους Δήμους.
6. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ: Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα έχουν προσφέρει σημαντική τεχνογνωσία και πόρους στον Δήμο μας. Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια. Είναι σημαντικό να μη γυρίσει ο Δήμος Καβάλας προς την εσωστρέφεια και τις μίζερες σκέψεις και συμπεριφορές. Η θέση του σε διεθνές και εσωτερικό επίπεδο ανέκαθεν ήταν ψηλή και δεν αντιστοιχούσε στον πραγματικό πληθυσμό του, επίτευγμα όλων των προηγούμενων διοικήσεων που δεν είναι σωστό να εγκαταταλειφθεί. Υπό την έννοια αυτή, είναι σωστό να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι σχέσεις με το δίκτυο Together, με τη Λέσχη της Μαύρης Θάλασσας, με τις αδελφοποιημένες ή συνεργαζόμενες πόλεις, και το ίδιο να γίνει με όλες τις πόλεις με τις οποίες συνεργαστήκαμε στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Επίσης, να διατηρήσουμε εδώ την έδρα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Παράκτιων Περιοχών (Τμήμα Βαλκανικών και Παρευξείνιων Κρατών). Εξίσου αυτονόητη είναι η διεκδίκηση θέσης στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΠΕΔΑΜΘ), στη Διαχείριση Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), στην Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελλάδας (ΕΔΕΥΑ), στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πολλά πράγματα σχεδιάζονται στους φορείς αυτούς και είναι καλό ο Δήμος μας να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της γνώσης και της συμμετοχής.
7. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Δύο άμεσες εκκρεμότητες σχετίζονται με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: τα χρήματα που εισέπρατταν οι Νομαρχίες από τις λαϊκές αγορές και από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων πριν από το 2011. Έχουμε δεχθεί επανειλημμένες υπουργικές υποσχέσεις ότι και οι δυο εκκρεμότητες θα λυθούν νομοθετικά, πλην όμως ουδέποτε η κεντρική διοίκηση ασχολήθηκε σοβαρά με τα θέματα αυτά ενώ πολλές φορές διατυπώθηκε η "απειλή" πως τα χρήματα θα δεσμεύονταν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά ένα ποσό περίπου 100.000€, που μπορεί ο Δήμος μας να το απαιτήσει δικαστικά, όταν θα έχουν αποτύχει οι άλλοι τρόποι διεκδίκησης. Έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, άρα δεν επιτρέπεται να διοχετευθεί σε άλλες Αντιπεριφέρειες, σε άλλους Δήμους και γενικά σε άλλους σκοπούς. Η δεύτερη αφορά ένα ποσό που υπερβαίνει τα 2.000.000€, προέρχεται από τη Νομαρχία Καβάλας και γι' αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί η διοχέτευσή του προς άλλες Αντιπεριφέρειες ενώ μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για αναπλάσεις, για εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης και για κατεδαφίσεις επικινδύνων κτισμάτων των Δήμων του Νομού μας. Η αξιοποίηση του ανωτέρω ποσού μπορεί να γίνει εφικτή μόνο αν τηρηθεί η νομοθεσία που διέπει και τους δύο φορείς, Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, κι αυτή ήταν μέχρι τώρα η δυσκολία, δεδομένου ότι η ΠΑ δεν δικαιούται να εκτελέσει έργα που δεν ανήκουν στη δική της αρμοδιότητα ούτε μπορεί να αναθέσει τα έργα αυτά στην ΤΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν τελικά κατανεμηθούν αυτά τα χρήματα από την Περιφέρεια στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, θα πρέπει να μοιραστούν με πληθυσμιακά κριτήρια.
8. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη, είναι σημαντικό να παύσουν οι καταπατήσεις δρόμων και καναλιών. Πρέπει να επαναχαραχθούν οριστικά οι αγροτικοί δρόμοι και να οριοθετηθούν. Στον τομέα της άρδευσης, προχωρά το έργο Leader+ του Δήμου μας. Στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και με δικά μας χρήματα καλό θα είναι να επεκταθεί και να εκσυγχρονιστεί κι άλλο το δίκτυο στην Καρβάλη και στη ΔΕ Φιλίππων. Είναι πολύ πιθανό να χρηματοδοτούνται κτηνοτροφικά πάρκα από το νέο πρόγραμμα "Αλ. Μπαλτατζής", άρα πρέπει να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση. Γενικά, η βελτίωση των συνθηκών ζωής στα χωριά, που αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της ΤΑ, θα συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Β. ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ

1. ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ: Η ολοκλήρωση της Πράξης Εφαρμογής του Περιγιαλίου και η εγγραφή της στο Εθνικό Κτηματολόγιο υποχρεώνουν τον Δήμο να ασχοληθεί πολύ σοβαρά και ουσιαστικά με την κατασκευή των υποδομών. Η προετοιμασία έχει ήδη γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία, ώστε στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ να ενταχθεί στα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης η χρηματοδότηση αυτού του τεράστιου και πανάκριβου έργου. Η Διαχειριστική Αρχή αποδέχθηκε τις προτάσεις μας και προέβη στην προένταξη του έργου. Το έργο αυτό (δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, δρόμοι, πεζοδρόμια, κοινόχρηστοι χώροι, υπογείωση καλωδίων ΔΕΗ κλπ) είναι απολύτως αναγκαίο για να καταστεί κατοικήσιμο το Περιγιάλι και θα επιφέρει την πλήρη οικονομική αναβάθμιση της περιοχής μας.
2. ΚΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ: Πέρα από όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο του παλιού ΕΣΠΑ, για το νέο ΕΣΠΑ έχει παρουσιαστεί προς τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜΘ το οικοδομικό σύνολο του Αγίου Ιωάννη (που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως κοινωνική στέγη άπορων οικογενειών και φοιτητών) μαζί με το διατηρητέο κτήριο Κραντωνέλη (που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως παράρτημα του Ωδείου ή και για άλλες πολιτιστικές χρήσεις - στο απώτερο παρελθόν ο πρώην δήμαρχος Ε. Εριφυλλίδης συζήτησε με τον σημερινό ιδιοκτήτη Δ. Μελελούδη, κάτι που επανέλαβα προσφάτως εγώ, ενώ έγινε και μια επεξεργασία πιθανών λύσεων από τους νομικούς συμβούλους εκάστης πλευράς). Έτσι ικανοποιείται η βασική απαίτηση του νέου ΕΣΠΑ για πολυτομεακότητα και πολυταμειακότητα των προτάσεων.
3. ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ: Η πλατεία Καπνεργάτη είναι πλέον ώριμη μελετητικά. Μπορεί εύκολα να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ ολοκληρώνοντας τις παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης. Σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της Καπναποθήκης ως Πολιτιστικού Κέντρου χάρη στο τωρινό ΕΣΠΑ, το έργο αυτό θα αναδείξει τις ιστορικές καταβολές της καπνεργασίας και των κοινωνικών κινημάτων στην Καβάλα. Τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ) συμπληρώνονται με το έργο Κρέη στις Καμάρες, για το οποίο πρέπει να γίνουν από τώρα παραστάσεις προς τον νέο Περιφερειάρχη προκειμένου να ενταχθεί έγκαιρα και χωρίς αργοπορίες στο ΕΣΠΑ, μέσω των λεγόμενων αποφάσεων "εξυγίανσης" (έχει αναδειχθεί ανάδοχος αλλά δεν πρόλαβε να υπογράψει σύμβαση, είναι εφικτή λοιπόν η χρηματοδότησή του από τώρα). Επιπλέον, υπάρχει έτοιμη η μελέτη για το "Πράσινο Χωριό" στην Παλιά Καβάλα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνέργειες με άλλες δράσεις με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής (ανάδειξη βραχογραφιών, παλιών ορυχείων, αξιοποίηση παλιών κτηρίων ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα, δρόμος του νερού; κλπ). Έτοιμες μελέτες σε μεγάλο βαθμό ωριμότητας υπάρχουν για τις αναπλάσεις του κέντρου της Καρβάλης, της οδού Νικοτσάρα με τον σχεδιασμό κυκλικού κόμβου, της οδού Κουντουριώτη και για την αποκατάσταση του Φάρου και της αυλής του Δημοτικού Σχολείου της Παναγίας. Το ίδιο ισχύει για τις μελέτες προστασίας του παραλιακού μετώπου στο Περιγιάλι και την Καλαμίτσα, έργα ομόλογα με αυτό στο Περιστέρι. Ικανοποιητική προεργασία έχει γίνει και για το θέμα του ασανσέρ στην Παναγία, όπου όμως θα απαιτηθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τέλος, μακρυνότερες προοπτικές έχει το σχέδιο ανάπλασης του οικοπέδου των Λαζαριστών σύμφωνα με το Σχέδιο Πόλης, σε συνδυασμό με την αγορά και την αξιοποίηση των διπλανών καπναποθηκών.
4. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ: Η πλατεία που επονομάζεται ανεπίσημα "Πλατεία Μακέδου" πίσω από το ΕΥΚ και όλη η γύρω περιοχή με τις Καπναποθήκες οργανώνονται πολεοδομικά και το σχέδιο πόλης τροποποιείται. Εδώ χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στις υπηρεσίες ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης στην Κομοτηνή. Το ίδιο ισχύει για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης πίσω από τις Καμάρες μεταξύ των οδών Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και Παλαιού Υδραγωγείου και προς το 1ο Γυμνάσιο, πάνω από την οδό Κολοκοτρώνη, καθώς επίσης και για την πράξη αναλογισμού για το Παγοποιείο, χωρίς την ολοκλήρωση της οποίας δεν μπορεί να προχωρήσει δικαστικά η απαλλοτρίωση του ακινήτου. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι πλέον καιρός να τροποποιηθεί και να διορθωθούν παραλείψεις, αβλεψίες ή λανθασμένες αποφάσεις.
5. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΑΡΚΙΝΓΚ: Για το κυκλοφοριακό η μελέτη της "Planet ΑΕ" απέδειξε το ασύμφορο της κατασκευής μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ στη Ροδόπη. Ούτε είναι οικονομικά εφικτό ούτε δίνει οποιαδήποτε λύση στο κυκλοφοριακό. Εξάλλου, το νέο ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί παρόμοιες πρωτοβουλίες. Ο Δήμος πρέπει να ενισχύσει τη δημόσια συγκοινωνία, σε συνεργασία με τους συγκοινωνιακούς φορείς, Αστικό ΚΤΕΛ, Υπεραστικό ΚΤΕΛ, ΤΑΞΙ. Το έργο της Ερυθρού Σταυρού κλπ, σε συνδυασμό με την πλατεία Καπνεργάτη δίνει σαφείς κατευθύνσεις, άρα τα δυο αυτά έργα δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Αντίθετα, η πιστή εφαρμογή του σχεδίου μπορεί να οδηγήσει σε δραστικές παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό, με μονοδρομήσεις μεγάλων αρτηριών, νέες πεζοδρομήσεις κλπ.


Γ. ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

1. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Βρισκόμαστε στην περίοδο εκπόνησης του Εθνικού και του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου. Ούτως ή άλλως ο Δήμος μας οφείλει να σχεδιάσει το νέο Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα, επανεξετάζοντας ταυτόχρονα το παλιό και προβαίνοντας στις αναγκαίες επικαιροποιήσεις και αναθεωρήσεις. Τα στελέχη του Δήμου έχουν ήδη τη γνώση και την επάρκεια. Πρέπει όμως γρήγορα να τους δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις.
2. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Βασική αλλά όχι μοναδική αναπτυξιακή κατεύθυνση του Δήμου μας ήταν μετά το 2007 ο τουρισμός, συμβατικός και εναλλακτικός. Η νέα διοίκηση του Δήμου μας, σε συνεργασία με τους άλλους Δήμους του νομού μας, έχει χρέος να πιέσει ώστε και σε επίπεδο Περιφέρειας να αναγνωρισθεί θεσμικά η προτεραιότητα του νομού μας. Θα είναι υποβάθμιση των αναπτυξιακών μας στοχεύσεων αν οριστεί θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού από άλλη περιοχή ή αν μεταφερθούν η έδρα και η δράση του στην Κομοτηνή. Για το ζήτημα του τουρισμού θα υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά στην αντίστοιχη έκθεση του Προέδρου της "Δημωφέλειας".
3. ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου έχει γίνει επιτυχώς όλη η προεργασία. Η πολεοδομική μελέτη του Δήμου, που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει εγκριθεί από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, που είναι ο ιδιοκτήτης, και από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων. Εκκρεμεί στο γραφείο του Υπουργού από τον Νοέμβριο 2013.
4. ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ: Για το Κεντρικό Λιμάνι "Απόστολος Παύλος" και τη χερσαία ζώνη του υπάρχει αίτημα προς τον ΟΛΚ να συμπράξει σε ανακαθορισμό της. Η συμπεριφορά του ΟΛΚ μέχρι στιγμής δεν μπορεί να θεωρηθεί επί της ουσίας επιβοηθητική. Αποζητούν τη συνεργασία του Δήμου στις δικές τους ιδέες και πρωτοβουλίες χωρίς να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις αντίστοιχες του Δήμου. Άρα, υπό την πίεση ενδεχομένως του ΤΑΙΠΕΔ, προτάσσουν τα "επιχειρηματικά κέρδη" της εταιρίας έναντι του συμφέροντος της πόλης, αυθεντικός εκφραστής και θεματοφύλακας του οποίου όμως δεν μπορεί παρά να είναι ο Δήμος.
5. ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ: Η Περιμετρική μελετάται από την "Εγνατία Οδό ΑΕ". Τα πράγματα είναι αρκετά ώριμα και πρέπει ο Δήμος να πιέσει την Περιφέρεια για να ενταχθεί το μεγάλο αυτό έργο στο νέο ΕΣΠΑ.
6. ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ - ΕΟ ΠΡΟΣ ΔΡΑΜΑ: Το ίδιο πρέπει να πιέσει ο Δήμος για τη συνέχιση των μελετών και αργότερα για την κατασκευή των δύο μεγάλων έργων της περιοχής, της σιδηροδρομικής σύνδεσης με Τοξότες και του κλειστού αυτοκινητόδρομου Καβάλας - Δράμας - συνόρων. Άλλωστε, σημαντική προεργασία για τον αυτοκινητόδρομο έχει ήδη γίνει σε αρκετά τμήματα.
7. ΛΙΜΕΝΑΣ "ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β´": Το εμπορευματικό λιμάνι "Φίλιππος Β'" βρίσκεται μεν σε καλό δρόμο, είναι όμως ιδιαίτερα απογοητευτικές οι καθυστερήσεις και οι διαδικαστικές εμπλοκές. Η κεντρική διοίκηση πρέπει να πιεστεί για την ολοκλήρωση του έργου και τη δρομολόγηση των εγκαταστάσεων. Ανάμεσα στις τελευταίες, η πιο σημαντική για την πόλη θεωρείται το κτήριο του Τελωνείου, που πρέπει να γίνει ώστε να πάψει να λειτουργεί μέσα στην Καβάλα.
8. ΔΙΟΝΥΣΟΣ: Το κτήριο του Διονύσου παραδόθηκε κατά κυριότητα στον Δήμο. Ικανοποιήθηκε έτσι ένα πάγιο αίτημα των Καβαλιωτών. Ύστερα από δύο άγονους διαγωνισμούς και μια επίσης άγονη πρόσκληση του Δημάρχου φαίνεται πως δεν υπάρχουν επιχειρηματίες πρόθυμοι να αναλάβουν την αποκατάσταση και αξιοποίηση του χώρου. Συνεπώς, πρέπει να αναλάβει δράση ο Δήμος χρηματοδοτώντας τις σχετικές μελέτες και αναλαμβάνοντας το κατασκευαστικό μέρος - το νέο ΕΣΠΑ είναι βέβαιο πως θα έχει προσκλήσεις με συναφή σκοπό.
9. ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: Για το κτήριο του παλιού δικαστηρίου εκκρεμεί αίτημα στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Υπεύθυνος ο προϊστάμενος στην Καβάλα Κ. Μπαρούτης. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, σε συστέγαση με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, πχ Πυροσβεστική Λιμένος, Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος κλπ.
10. ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΣΦΑΓΕΙΩΝ: Για το λιμανάκι των Σφαγείων έχει υποβληθεί αίτηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Μας παρέπεμψαν στα Δημόσια Κτήματα παρά το ότι ο νόμος δίνει σαφώς την αρμοδιότητα στο ΥΕΝ. Έχει ήδη σταλεί επιστολή όπου επισημαίνονται οι αντιφάσεις και εν πάση περιπτώσει ζητείται η παραχώρηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόσφατα εγκρίναμε την περιβαλλοντική μελέτη για το λιμανάκι της Καλαμίτσας, για το οποίο στο μέλλον μπορεί να υπάρξει ανάλογη διεκδίκηση.
11. ΟΥΝΕΣΚΟ: Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση με τεράστιο βαθμό δυσκολίας αλλά και με εξίσου μεγάλα πολιτιστικά και οικονομικά οφέλη για τον τόπο μας. Πρέπει να συσταθεί Ομάδα Υποστήριξης (του Υπουργείου Πολιτισμού), στην οποία θα συμμετέχουν η Περιφέρειά μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (να συσχετιστεί με το εύρημα της Αμφίπολης και τις κοινές προοπτικές που δημιουργούνται), προσωπικότητες του πνεύματος και του πολιτισμού από την περιοχή μας (πχ Β. Βασιλικός).
12. ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Αφήνω σκοπίμως τελευταίο το μείζον θέμα του παλιού Νοσοκομείου. Δεν αποτελεί διεκδίκηση. Για εμάς το ιδιοκτησιακό είναι λυμένο. Ωστόσο η άτολμη κεντρική διοίκηση πρέπει να προχωρήσει στις δικές της αποφάσεις. Μέσο πειθαναγκασμού μπορεί να είναι η πλήρης λειτουργική χρήση χώρων των δύο κτηρίων, πχ με τη διάθεσή τους σε φορείς πολιτιστικού, κοινωνικού ή άλλου κοινωφελούς χαρακτήρα, στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για τη λειτουργία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, ακόμη και στις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου (Πολεοδομία, Τεχνική Υπηρεσία, ΔΕΥΑΚ). Όλα αυτά προσωρινά, ώστε να μην ακυρωθεί η τουριστική προοπτική αξιοποίησης του κτηριακού συγκροτήματος και ανάπτυξης της Καβάλας.

Δ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

1. ΔΗΠΕΘΕ: Κάθε χρόνο η κρατική επιχορήγηση λιγοστεύει. Ωστόσο, είναι κακό για την Καβάλα και το Φεστιβάλ Φιλίππων να μην υπάρχει μια εξειδικευμένη επιχείρηση για το θέατρο και τον πολιτισμό εν γένει. Η μετάταξη προσωπικού στον Δήμο έχει ελαφρύνει σημαντικά το μισθολογικό κόστος του ΔΗΠΕΘΕ. Συνεπώς, η διατήρηση της συγκεκριμένης επιχείρησης και η χρηματοδότησή της από τον Δήμο αποτελεί παράγοντα εκ των ων ουκ άνευ για την πολιτιστική δημιουργία και κληρονομιά της περιοχής μας.
2. ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ: Το πολύπλευρο έργο της αναγνωρίζεται και πρέπει να συνεχιστεί. Για τη βελτίωση των οικονομικών της έχουμε ξεκινήσει διάφορες ενέργειες νομικού χαρακτήρα, όπως η επίδοση εξωδίκων και η άσκηση αγωγών εναντίον όσων μισθωτών στη Δημοτική Αγορά καθυστερούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους παρά τις επανειλημμένες ρυθμίσεις. Αγωγές έχουν σχεδιαστεί και για τους καταπατητές του Εσκή Καπού, στο Χαλκερό και στα Σπαθιά. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στη διένεξη με τον ΟΛΚ και το Ελληνικό Δημόσιο για την απαλλοτρίωση στο καινούργιο λιμάνι. Την υπόθεση χειρίστηκε επιτυχώς μέχρι τώρα δικηγόρος Καβάλας, η οποία καλό θα είναι να παραστεί και στη συζήτηση της αναίρεσης που άσκησε ο ΟΛΚ ενώπιον του Αρείου Πάγου. Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ λειτουργεί κυρίως με υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν στο παρελθόν με διάφορους τρόπους, καθώς και με επιχορηγούμενους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ (άτομα με αναπηρίες ή πλησίον της συντάξεως). Για ένα μέρος από τους τελευταίους ή και για το σύνολό τους μπορεί η διοίκηση να αποφασίσει τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, δεδομένου ότι αυτό επιτρέπεται πλέον νομικά και έτσι καλύπτονται θέσεις εργασίας αναγκαίες για τον Δήμο και τη Δημωφέλεια, ενώ αντιμετωπίζονται και οι σοβαρές κοινωνικές ανάγκες του συγκεκριμένου προσωπικού. Για την καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης επιτρέπεται και συνιστάται η απόσπαση προσωπικού από τον Δήμο. Ορισμένες ανάγκες της καλύπτονται με την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών, πολύ αξιόλογων και έμπειρων, που έχουν αναπτύξει δεσμούς με την επιχείρηση και συνειδητοποιούν την αξία της. Η πρακτική αυτή είναι λογικό να συνεχιστεί και στο μέλλον.
Ιδιαίτερη αναφορά στις δράσεις και τον προγραμματισμό θα υπάρξει σε σχετικό κείμενο του Προέδρου της Δημωφέλειας. Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί εδώ πόσο σπουδαίο θα είναι για την επιχείρηση, τον Δήμο, την τοπική κοινωνία και οικονομία να αναπτυχθούν περαιτέρω τα λασπόλουτρα. Για το Πηλοθεραπευτήριο έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες αναβάθμισης μέχρι τώρα και παράλληλα εκπονήσαμε έναν σοβαρό σχεδιασμό δράσης και επέκτασης με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Jessica. Ο σχεδιασμός αυτός δεν πρέπει να ανακοπεί, εκτός κι αν βρεθούν ευνοϊκότεροι όροι χρηματοδότησης. Εξίσου σημαντική είναι η αναβάθμιση του Φρουρίου, η βελτίωση των οδικών προσβάσεων και η κατασκευή περιμετρικού πεζόδρομου στα τείχη. Η επιχείρηση έχοντας σημαντικό ταμειακό υπόλοιπο, σχεδόν 3.500.000 €, μπορεί να προβεί σε σημαντικές επενδύσεις συντήρησης των δικών της περιουσιακών στοιχείων (π.χ. Δημοτική Αγορά) και ανάπτυξης του Πηλοθεραπευτηρίου, του Φρουρίου κ.α.
3. ΔΕΥΑΚ: Η επιχείρηση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Είναι γεγονός ότι πρόκειται για την παλαιότερη επιχείρηση του Δήμου μας και ότι έχει κάνει σπουδαίο έργο όλα αυτά τα χρόνια στο τεχνικό κυρίως αντικείμενο, πραγματοποιώντας έργα τεράστιου προϋπολογισμού και εκσυγχρονίζοντας τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλο τον Δήμο παρά την κρίση. Κι όλα αυτά χωρίς το πολύ προσωπικό που διαθέτουν άλλες υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα. Απασχολεί βέβαια έμπειρο προσωπικό, που κατέχει όλα τα μυστικά των δραστηριοτήτων της. Έτσι, η επιχείρηση μπορεί και σχεδιάζει το μέλλον και είναι έτοιμη για την απορρόφηση και άλλων πόρων από το νέο ΕΣΠΑ και από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Εντούτοις δεν έχει ξεπεράσει τον οικονομικό κίνδυνο, που επιτείνεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα έχει αποψιλωθεί από στελέχη. Το κενό δεν μπορεί να αναπληρωθεί, επειδή απαγορεύονται οι προσλήψεις μέχρι το 2016 αλλά εκτιμάται πως η απαγόρευση θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια. Οι νομοθετικές δυσκαμψίες έχουν οδηγήσει σε μείωση αλλά και σε γήρανση του προσωπικού, κάτι που προκαλεί αναμφίβολα δυσλειτουργίες και προβλήματα σε όλο το πλέγμα των δραστηριοτήτων της. Αποτέλεσμα είναι η "γήρανση" των δομών και των διαδικασιών, η εμμονή σε παλιές μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών, η προσωποπαγής διεύθυνση της επιχείρησης. Η επιχείρηση χρειάζεται ριζικές λύσεις και αναδιάρθρωση σε βάθος και σε όλα της τα επίπεδα με σκοπό την εξυγίανση, την ανανέωση του προσωπικού και την πρόσληψη νέου. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της, πχ με την ανάθεση της άρδευσης.
Προ των πυλών είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για τη σύνδεση των πεδινών χωριών με το νερό του Κεφαλαρίου. Σε ανάλογη φάση ετοιμότητας είναι και η γεώτρηση στο Βουνοχώρι. Το δε ευρωπαϊκό πρόγραμμα WASTENET προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και μπορεί να λύσει το πρόβλημα των λυμάτων στα μικρά ορεινά χωριά.
4. ΝΠΔΔ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ":
Με τους παιδικούς σταθμούς της Καρβάλης (παραδόθηκε ήδη και λειτουργεί), του Καρνάγιου (παραδίδεται εντός του έτους) και της Χωράφας (παραδίδεται εντός του 2015) ολοκληρώνεται το κτηριακό πρόγραμμα των παιδικών σταθμών του Δήμου μας. Σε συνδυασμό με τον παιδικό σταθμό της Ιατρικής Εταιρίας στον Αμυγδαλεώνα, που επιβοηθείται από τον Δήμο, έχει πλεχθεί ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας προς την οικογένεια, τη μητρότητα και τα παιδιά επαρκέστατο και ταιριαστό προς τις σύγχρονες ανάγκες.
Όταν ξεκινήσει τη λειτουργία του ο ΠΣ της Χωράφας, θα είναι σκόπιμο να εξεταστεί η χρήση του εν γένει ακινήτου του παλιού οικοτροφείου της οδού Τσολάκη. Το ιδιοκτησιακό του καθεστώς ήταν περίπλοκο και είχε ανατεθεί στον παραιτηθέντα νομικό σύμβουλο η επίλυσή του, σήμερα δε το έχει αναλάβει δικηγόρος Καβάλας. Όταν ο Δήμος εγγραφεί ως κύριος του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, θα είναι εφικτή και η παραχώρηση του ναΐσκου προς τη Μητρόπολη, με απώτερο στόχο τη σύσταση νέας ενορίας.
Στόχος των ΠΣ για την αμέσως επόμενη χρονιά πρέπει να είναι η αναζήτηση νέων πόρων και δομών απασχόλησης των παιδιών χειμώνα – καλοκαίρι.
Το "Βοήθεια στο Σπίτι" παραμένει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Αποχωρήσεις στελεχών, μείωση του αριθμού των ωφελουμένων, υποχρηματοδότηση θα είναι τα επόμενα μεγάλα προβλήματα του θεσμού.
Οι αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις των στελεχών στα ΚΑΠΗ μπορεί στο μέλλον να προκαλέσουν προβλήματα στον θεσμό, όπως επίσης και η μείωση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής εκ μέρους νέων ωφελουμένων.
5. ΔΙΑΑΜΑΘ: Για τη διαδημοτική αυτή επιχείριση έγινε μεγάλη συζήτηση πρόσφατα. Ειπώθηκαν πολλές ανακρίβειες, που οφείλονται στην ελλιπή γνώση των πραγμάτων και της νομοθεσίας. Για την πληρέστερη ενημέρωση της νέας διοίκησης, σας παραπέμπω στον Περιφερειακό Σχεδιασμό (στην ιστοσελίδα της επιχείρησης) και στους νόμους 4042/2012, 4071/2012, 1650/1986 και 2939/2001.
6. ΔΕΠΟΣ: Μετά τη διάλυση της ΔΕΠΟΣ, λύθηκε και τέθηκε σε εκκαθάριση η Κοινοπραξία Δήμου Καβάλας – ΔΕΠΟΣ. Όλα τα χρέη της Κοινοπραξίας καταβλήθηκαν από τη ΔΕΠΟΣ (περίπου 1.000.000 €). Σύμφωνα με το καταστατικό της Κοινοπραξίας, αφού αφαιρεθούν τα λειτουργικά έξοδα, Δήμος και ΔΕΠΟΣ μοιράζονται το υπόλοιπο κατά 50%. Εξ αυτού του λόγου διαχρονικά ο ισχυρισμός του Δήμου είναι πως σήμερα οι οφειλές της ΔΕΠΟΣ προς την Κοινοπραξία είναι περίπου 4.000.000 €, άρα ο Δήμος δικαιούται τα μισά αφού βεβαίως αφαιρεθούν τυχόν φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις. Η Νομική Υπηρεσία γνωρίζει την υπόθεση, η οποία πρέπει να λυθεί δικαστικά.

Ε. ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

1. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ: Ο Δήμος στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις. Είναι όμως διάσπαρτες σε πολλούς χώρους, γεγονός που προκαλεί προβλήματα προσβασιμότητας στους πολίτες και πολλαπλές διοικητικές δυσλειτουργίες. Η κατάσταση αυτή εντοπίστηκε εδώ και αρκετό καιρό, πλην όμως ο Δήμος δεν διέθετε δικά του χρήματα για την ανέγερση νέου, μεγάλου δημαρχείου. Ούτε το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί κτήρια διοικητικών υπηρεσιών. Ωστόσο, έχει αρχίσει ο σχεδιασμός της μετατροπής του κτηρίου του ΕΟΚ σε δημοτικό μέγαρο και ήδη η Τεχνική Υπηρεσία έχει μελετήσει τον τελευταίο όροφο. Απαιτείται συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια, που δικαιούται τους 2,5 ορόφους, ώστε να ανατεθεί σε εξειδικευμένους μελετητές το σύνολο του κτηρίου. Η πολιτική να μη χρηματοδοτείται η ανέγερση ή η ανακαίνιση διοικητικών κτηρίων και από το νέο ΕΣΠΑ συνεχίζεται αλλά παρέχεται η δυνατότητα της ενεργειακής και βιοκλιματικής αναβάθμισης του κτηρίου σε συνδυασμό με την αφιέρωση μέρους του σε εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
2. ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ: Για την ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων ή για την ανακαίνιση και συντήρηση παλαιών το ΕΣΠΑ 2014-2020 διαθέτει λίγα χρήματα. Είναι τελείως ώριμη η μελέτη για το 21ο Δημοτικό Σχολείο και αρκετά ώριμη η μελέτη για το Λύκειο Κρηνίδων. Το 12ο Δημοτικό Σχολείο δεν έχει πρόβλημα ένταξης και χρηματοδότησης και πρέπει να προχωρήσει. Αν κριθεί επιβεβλημένο, μπορεί να προχωρήσει η χρηματοδότηση για το Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο. Τέλος, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεσμεύει δημόσια ακίνητα στο Παλιό, ώστε αν χρειαστεί στο μέλλον μπορούν να ανεγερθούν εκεί σχολεία όλων των βαθμίδων. Στο Παλιό έχει προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για το νέο Νηπιαγωγείο.
3. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ: Για όλα τα σχολεία αλλά και για τα εμβληματικά διατηρητέα δημοτικά κτήρια (πχ Ωδείο, Δημαρχείο, Κίτρινο Κτήριο, δωρεά ζεύγους Γ. Αστεριάδη) ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στην αξιοποίηση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης του ΕΣΠΑ 2014-2020. Θα επιτευχθεί οικονομία στη λειτουργία, εξοικονόμηση χρημάτων που θα μπορούν να διατεθούν σε άλλες δημοτικές δράσεις, παράκαμψη της μικρής χρηματοδότησης για ανακαινίσεις. Σχετικές προμελέτες έχουν γίνει και η Τεχνική Υπηρεσία είναι έτοιμη να αξιοποιήσει την εμπειρία που απέκτησε με το 12ο ΔΣ και με το Κλειστό Κολυμβητήριο. Παρόμοια αξιοποίηση μπορεί να γίνει και ετοιμότητα υπάρχει για τυχόν "Εξοικονομώ 3", ιδίως για τις λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις.
4. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΝΙΔΩΝ: Οι Κρηνίδες δικαιούνται το δικό τους Πολιτιστικό Κέντρο. Η οικονομική αδυναμία για την ανέγερση δημοτικού κτηρίου μας οδήγησε στην απόφαση ενοικίασης κατάλληλου χώρου. Ως καταλληλότερος έχει κριθεί το ιδιόκτητο κτήριο του ΟΤΕ, πολύ κοντά στο Γυμνάσιο. Απομένουν οι οριστικές συνεννοήσεις.
5. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΚΑΒΑΛΑΣ: Εφόσον είναι γενική κατεύθυνση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 οι υποδομές να χρηματοδοτούνται λιγότερο απ' ό,τι στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να ελπίζουμε πολλά για τη διάθεση πόρων προκειμένου να χτιστεί ένα ακριβό και πολυέξοδο Πολιτιστικό Κέντρο στην Καβάλα. Άλλωστε, ούτε και το ΕΣΠΑ που εκπνέει προέβλεπε αξιόλογα κονδύλια για τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών (μόλις 10.000.000€ για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ). Προσανατολισμοί μας θα μπορούσαν να είναι η προσεκτική ανακαίνιση και επανάχρηση υφιστάμενων κτηρίων σε συνεργασία με άλλους φορείς και τους ιδιοκτήτες, πχ Τελωνείο σε συνεργασία με ΟΛΚ, Αμφιθέατρο Διοικητηρίου σε συνεργασία με Περιφέρεια, Καπναποθήκες σε συνεργασία με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες (παρακολουθούσαμε τις διαδικασίες εκποίησης από την Alpha Bank των καπναποθηκών ιδιοκτησίας της "Θεμελιοδομής", ιδίως όσον αφορά το κτήριο του παλιού Ωδείου και τη διπλανή καπναποθήκη).
Γενικότερα, στις συζητήσεις για την ανέγερση οποιουδήποτε κτηρίου είναι πλέον σκόπιμο και απαραίτητο να εισάγουμε και τις παραμέτρους του κόστους λειτουργίας και του κόστους συντήρησης.

Κυρία Δήμαρχε,

Όπως προανέφερα, τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό μέρος των δράσεων και των προοπτικών του Δήμου μας. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω, καθώς επίσης και για όλα τα ζητήματα του Δήμου μας μπορούμε να συζητήσουμε οποτεδήποτε μου το ζητήσεις.

Ο Δήμαρχος Καβάλας
Κωνσταντίνος Σιμιτσής

Διαβάστε περισσότερα ...
Εγγράψου σε αυτό το RSS feed