Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Σάββατο, 16 Μαϊος 2015 - DAILY NEWS GR - dailynewsgr.com

ΔΝΤ: Η Ελλάδα χρεοκοπεί τον Ιούνιο. Δεν υπάρχει σωτηρία. (Δείτε το επίσημο έγγραφο)

Τον κώδωνα του κινδύνου για χρεoκοπία της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με τους δανειστές, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποπληρώσει τη δόση προς το Ταμείο στις 5 Ιουνίου, κρούει σε εσωτερικό έγγραφό του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Paul Mason στο Channel 4.

Το επίμαχο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 14 Μαΐου, δηλαδή της Πέμπτης, αναφέρει χαρακτηριστικά για τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν οι ελληνικές αρχές ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Paul Mason, η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε προς το Ταμείο ότι χωρίς συμφωνία η δόση του Ιουνίου δεν μπορεί να καταβληθεί.

Παράλληλα, στο υπόμνημα του ΔΝΤ αν και υπογραμμίζεται ότι «έχει αρχίσει να σημειώνεται κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ΦΠΑ, τα φορολογικά μεγέθη, τις ιδιωτικοποιήσεις και το νομοθετικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, τονίζεται πως η δημοσιονομική ασφυξία της χώρας καθιστά τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για συμφωνία με τους δανειστές.

Αγκάθια για τη συμφωνία χαρακτηρίζονται στο επίμαχο ρεπορτάζ το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και η επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Οι διαφωνίες για την Ελλάδα ωστόσο δεν περιορίζονται στις ελληνικές κόκκινες γραμμές, καθώς σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, σημειώνονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των θεσμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Ουσιαστικά, η ΕΕ επιζητά μία συμφωνία που θα βγάλει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη «μηχανική υποστήριξη», ενώ το εν λόγω υπόμνημα επιβεβαιώνει ότι οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν αυτό που αποκαλείται ένα «γρήγορο και βρώμικο» αποτέλεσμα. Για αυτό το λόγο βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη υπόγεια διαμάχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το ΔΝΤ.

Στο επίμαχο απόρρητο έγγραφο καταγράφονται επίσης και τα σημεία σύγκλισης όπως η συμφωνία για μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3% στα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο σε άλλο σημείο γίνεται σαφές ότι «καμία εκταμίευση δεν μπορεί να γίνει μέχρι να υπάρξει πλήρης συμφωνία» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες και να μην επισκιαστεί η εντολή του Ταμείου».

«Ενώ τονίστηκε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους να εξετάσουν την ελάφρυνση χρέους, την ίδια ώρα τα στελέχη σημείωσαν ότι οι αριθμοί πρέπει να προστεθούν. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας» σημειώνεται. Κάτι τέτοιο «μεταφράζεται» από τον Μέισον ότι «όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει».

Διαβάστε περισσότερα ...

Το μυστικό σχέδιο της ΠΓΔΜ για να παραπλανήσει την Ελλάδα για την ονομασία.

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι ότι διαπραγματευόταν μυστικά, την αλλαγή της «συνταγματικής ονομασίας» της χώρας, παρά τα όσα διακήρυττε δημόσια για την υπεράσπισή του και την εικόνα του «θεματοφύλακα» του ονόματος που έντεχνα καλλιέργησε στο εσωτερικό και την οποία, όπως είπε, εκμεταλλεύτηκε, πολιτικά.

Το σχέδιο που πρότεινε ο υπ. Εξωτερικών

Ο Ζόραν Ζάεβ δημοσιοποίησε σήμερα, μεταξύ άλλων, τηλεφωνική συνομιλία, πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, του τότε υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Σάσο Μιγιάλκοφ (πρώτος ξάφελφος του Ν. Γκρούεφσκι ο οποίος παραιτήθηκε πριν από μερικές ημέρες), σχετικά με χειρισμούς της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας.

Στη συνομιλία, ο κ. Γκρούεφσκι φέρεται να ενημερώνει τους συνομιλητές του ότι έχει έρθει στα Σκόπια κάποιος από την Ελλάδα, ο οποίος πρέπει να ετοιμάσει μία συνάντηση μεταξύ του Σάσο Μιγιάλκοφ και ενός «διαμεσολαβητή» από την Ελλάδα το όνομα του οποίου, όπως λέει ο κ. Γκρούεφσκι, ξεκινάει από «Α» σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Γκρούεφσκι ζητά τη γνώμη τού κ. Μιλόσοσκι για τις θέσεις πρέπει να εκφράσει ο κ. Μιγιάλκοφ και πώς να χειριστεί το θέμα της συνάντησης. Ο κ. Μιλόσοσκι φέρεται να λέει πως ο κ. Μιγιάλκοφ θα μπορούσε να προτείνει μία δαιδαλώδη ονομασία του τύπου «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας (Άνω ή Βόρεια)», η οποία, όπως λέει, δεν βλάπτει και πολύ τα Σκόπια και ίσως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από το Γιώργο Παπανδρέου, καθώς, όπως σημειώνει, πρόκειται για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που εν μέρει μπορεί να τη δικαιολογήσει ο Γ. Παπανδρέου στην κοινή γνώμη της Ελλάδας.

Ο κ. Μιλόσοσκι λέει ακόμη ότι μία τέτοια ονομασία συμφέρει τα Σκόπια, καθώς η παρένθεση (Άνω ή Βόρεια) θα «ξεχαστεί» απ΄όλους σε μερικά χρόνια και θα μείνει μόνο η ονομασία «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Αντόνιο Μιλόσοσκι επισημαίνει ότι όχι μόνον η ΠΓΔΜ, αλλά και η Ελλάδα, για λόγους που σχετίζονται με την εικόνα της ως χώρα, επιθυμεί να βρεθεί σύντομα λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Οι κατηγορίες του Ζάεβ

Ακόμη, ο κ. Ζάεβ κατηγόρησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας δεν γινόταν από τους θεσμικούς εκπροσώπους, παρά παρασκηνιακά και από εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ.

Τέλος, ο κ. Ζάεβ ανέφερε ότι υπάρχουν δεκάδες ακόμη συνομιλίες του κ. Γκρούεφσκι και στελεχών της κυβέρνησής του για το θέμα του ονόματος, τις οποίες, για την ώρα τουλάχιστον, δεν θα δημοσιοποιήσει για να μην πληγούν τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ και η διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι σημερινές δημοσιοποιήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών από την πλευρά της αντιπολίτευσης εντάσσονται στο πλαίσιο των αποκαλύψεών της, που διαρκούν εδώ και τρεισήμισι μήνες, για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, το οποίο συνταράσσει την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο κ. Ζάεβ αναφέρθηκε και στη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιεί η αντιπολίτευση αύριο στα Σκόπια και γνωστοποίησε ότι οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα και μέχρι την πτώση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως ανέφερε. Στο διάστημα αυτό, η αντιπολίτευση, όπως ανέφερε ο κ. Ζάεβ, θα διακόψει προσωρινά τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικών συνομιλιών.

Η απάντηση του Γκρούεφσκι

Στο μεταξύ, για εμφανή προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών της χώρας, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα του ονόματος που δημοσιοποίησε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ.

«Ο Νίκολα Γκρούεφσκι και αυτή η κυβέρνηση είναι εννέα χρόνια στην εξουσία. Αν θέλαμε να αλλάξουμε το όνομα της χώρας, θα το είχαμε κάνει. Αλλά προφανώς, αυτό δεν έχει γίνει. Αντιθέτως, το SDSM είναι αυτό που άλλαξε το όνομά της χώρας, δύο χρόνια με το που ήρθε στην εξουσία στα τέλη του 1992. Το 1994, χειραγωγώντας τους πολίτες και χωρίς να ζητήσει τη γνώμη τους σε δημοψήφισμα, αποδέχθηκε να αποκαλούμαστε "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", λέγοντας ψέματα στον λαό ότι η ονομασία αυτή θα είναι μόνο για δύο μήνες,» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στον φιλοκυβερνητικό σταθμό των Σκοπίων «Sitel», αμέσως μετά τις συνομιλίες που δημοσιοποίησε ο Ζόραν Ζάεβ.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών που δημοσιοποίησε σήμερα η αντιπολίτευση, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι πρόκειται για «ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και πως η δουλειά τής κυβέρνησης είναι να συζητά και να επιδιώκει λύση στο θέμα του ονόματος, υπενθυμίζοντας ότι με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, είχε 10 συναντήσεις, κατά τις οποίες αντάλλαξαν απόψεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα αυτό.

newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στην Κάσο.

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:43 στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ της Κρήτης και της Κάσου.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός είχε μέγεθος 3,9 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο εντοπίζεται 32 χιλιόμετρα νότια της Κάσου και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Διαβάστε περισσότερα ...
Εγγράψου σε αυτό το RSS feed