Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε στη Βρετανία και δημοσιεύεται στην επιθεώρησηJournal of Aesthetic Nursing, το μπότοξ σε νεαρές ηλικίες έχει ως αποτέλεσμα τη παράλυση των συναισθημάτων.

Αυτό συμβαίνει διότι οι ενέσεις του μπότοξ μπορούν να εμποδίσουν την ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη, καθώς παραλύουν τους μύες του προσώπου διά των οποίων εκφράζονται τα συναισθήματα. 

Όπως αναφέρει η Χέλεν Κόλιερ, νοσοκόμα που ειδικεύεται σε θέματα αισθητικών επεμβάσεων, όλο και περισσότεροι νέοι κάτω των 25 στρέφονται στο Botox υιοθετώντας το «ανέκφραστο παγωμένο πρόσωπο» πολλών διασημοτήτων.

Η ερευνήτρια επικαλείται μια θεωρία της ψυχολογίας, τη θεωρία της προσωπικής ανάδρασης, σύμφωνα με την οποία οι εκφράσεις του προσώπου όχι μόνο εκφράζουν το συναίσθημα αλλά μπορούν επίσης να το επηρεάσουν. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, για την οποία υπάρχουν αρκετές ερευνητικές ενδείξεις, το χαμόγελο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας ενώ οι εκφράσεις λύπης να την επιδεινώσουν.

«Ως ανθρώπινα όντα η ικανότητά μας να επιδεικνύουμε ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εκφράσεις του προσώπου» είπε η Κόλιερ στο BBC. «Αν κανείς εξαλείψει αυτές τις εκφράσεις (σε μικρή ηλικία) μπορεί να ανακόψει τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου», υποστήριξε.

Με τις εκτιμήσεις της ερευνήτριας συμφώνησε ο Δρ Μάικλ Λιούις, ερευνητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ. «Οι εκφράσεις του προσώπου μας επηρεάζουν τα συναισθήματά μας. Χαμογελάμε επειδή είμαστε ευτυχισμένοι, όμως και το χαμόγελο μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους», σχολίασε με τη σειρά του.

«Οι θεραπείες με φάρμακα όπως το Botox μπορεί να έχουν επίδραση στο πώς μαθαίνουμε να νιώθουμε τα συναισθήματα», προειδοποίησε.

Από την πλευρά του, ο Ράχιβ Γκρόβερ, πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών, δήλωσε ότι είναι «ηθικά λανθασμένο» να χορηγείται Botox σε εφήβους.