Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 - DAILY NEWS GR - dailynewsgr.com

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ! Το λιοντάρι της Αμφίπολης ξεκλειδώνει το μυστικό στον τύμβο Καστά !

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

rodakoglou liontari amfipoli arxaia daily news gr 30 09 2015
Ο λέοντας της Αμφίπολης ξεκλειδώνει το μυστικό στο τύμβο Καστά ατενίζοντας την Αλεξάνδρεια.

Το ταφικό σύμπλεγμα της Αμφίπολης ίσως λειτουργεί ως καθρέφτης της πόλης που πολεοδόμησε ο Δεινοκράτης κατ εντολή του Μέγα Αλέξανδρου. Οι αποκαλύψεις αυτές του αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή έγιναν το 2013 όταν ταύτισε το λιοντάρι με το τύμβο.

Από τότε έως σήμερα πρόεκυψαν νέα στοιχεία που πιστοποιούν για μια ακόμη φορά τη χρονολόγηση του μνημείου στο τελευταίο τέταρτο του 4ου πχ αιώνα.

Παράλληλα αναδεικνύουν το κοινό σημείο που έχει ο Μακεδονικός Τάφος της Αμφίπολης με την Αλεξάνδρεια, το ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο ,τη Δήλο και τη νεκρική πυρά του Ηφαιστίωνα.

Το ενδιαφέρον λοιπόν των ανακοινώσεων εστιάζεται στις έρευνες Λεφαντζή και σε ότι άλλο έχει ανακαλύψει από τότε έως σήμερα , μέσα από μια σειρά επισκέψεων σε πολλές περιοχές.

Η κεραμική και τα νέα ευρήματα μέσα και έξω από τον τάφο της Αμφίπολης, οι οικοδομικές φάσεις του μνημείου. η μελέτη της ζωφόρου σε συνδυασμό με το ψηφιδωτό δάπεδο, οι πόρτες οι σφίγγες και οι Καρυάτιδες θα δώσουν μια πρώτη εικόνα να σκεφτούμε την απάντηση στο ερώτημα για ποιον θα μπορούσε να είχε κατασκευαστεί αυτός ο τάφος που ίσως αποτελεί έναν προθάλαμο για κάτι μεγαλύτερο που κρύβεται στα σπλάχνα του τύμβου Καστά.

Η κατασκευή του ταφικού συμπλέγματος όπως υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ο αρχιτέκτονας Λεφαντζής δείχνει την ύπαρξη Μακεδονικού εμβάτη.

Πρόκειται για το συμβατικό μέγεθος που χρησιμοποιούσαν οι αρχιτέκτονες για να βγάλουν τις μαθηματικές αναλογίες μιας κατασκευής. Στην προκειμένη περίπτωση ως μονάδα χρησιμοποιήθηκε το ύψος του Λέοντας. Το ύψος του βάθρου με ημικίονες και ασπίδες , έχει δυο φορές το ύψος του λιονταριού ενώ συνολικά είναι στα 15,84 μέτρα. Αν το πολλαπλασιάσουμε επί εκατό βρίσκουμε τη διάμετρο του τύμβου που είναι 158, 4 μέτρα και εάν το πολλαπλασιάσουμε επί χίλια βρίσκουμε το μήκος των τοιχών της Αλεξάνδρειας που είναι 15.840 μέτρα. Από εδώ συνάγεται το πρώτο συμπέρασμα ότι ο σχεδιαστής του τύμβου Καστά είχε απόλυτη γνώση των κατασκευαστικών μεγεθών της Αλεξάνδρειας κάτι που θα επιβεβαιωθεί και από τα νέα στοιχεία που θα ανακοινωθούν. Όσο για τον περίβολο αποτελεί περίβολο με υψηλή γνώση γεωμετρίας.

Η απόδοση κατασκευής του μνημείου στο Δεινοκράτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες της ανασκαφής, καθιστά σαφές ότι ο ίδιος πήρε εντολή από τον Μέγα Αλέξανδρο ή από κάποιο πρόσωπο του πολύ στενού περιβάλλοντός του να φτιάξει το συγκεκριμένο οικοδόμημα στη μακεδονική πόλη, το οποίο προοριζόταν για κάποιο υψηλό πρόσωπο της μακεδονικής δυναστείας. Προφανώς, ο αρχιτέκτονας του τύμβου ήθελε να αποδώσει έναν έντονο συμβολισμό για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που τάφηκαν στο εσωτερικό του και ήθελε να συνδέσει με αυτό τον τρόπο τη Μακεδονία με την Αλεξάνδρεια.

του Γιώργου Ροδάκογλου

Διαβάστε περισσότερα ...

Το νέο IPHONE 7 από την Apple.

iphone7 fotografies daily news gr 30 09 2015 01
Η επεξεργασία του νέου iphone 7, γίνεται αυτές τις ημέρες από την Apple, αλλά ακόμα δεν είμαστε σίγουροι, για το πότε η εταιρεία θα ορίσει την ημερομηνία παραλαβής ή ποιες είναι οι προδιαγραφές του νέου έξυπνο τηλέφωνου.

Μερικά κομμάτια από το νέο iPhone 7, έχουν διαρρεύσει από την αλυσίδα εφοδιασμού στην Ανατολική Ασία τις τελευταίες ημέρες και όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, δίνουν μια σαφέστερη ιδέα του iPhone 7, και έχει αρκετό ενδιαφέρον.
Διέρρευσε ότι οι φωτογραφίες του iPhone 7, δείχνουν την εμφάνιση και την έκδοση του τελευταίου iPhone. Το πιο σημαντικό, ότι η εικόνα περιλαμβάνει την ημερομηνία κατά την οποία το συγκεκριμένο τμήμα έγινε για την Apple. Μια ετικέτα για το gadget δείχνει μια σφραγίδα QA από τον Ιούλιο του 29. Αυτό σημαίνει ότι η Apple είναι σε καλό δρόμο για να πάρει το iPhone 7 για τους χρήστες πριν από το τέλος του τρέχοντος τριμήνου.
iphone7 fotografies daily news gr 30 09 2015 02

Οι νέες εικόνες περιλαμβάνουν το κέλυφος και κάποια από τα εσωτερικά μέρη του iPhone 7. Προέρχονται από την Macfixit της Αυστραλία, μια εταιρία επισκευών της Apple που πήρε στα χέρια της φωτογραφίες της συσκευής από μια πηγή στην αλυσίδα εφοδιασμού. Εδώ είναι μια από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν την προηγούμενη Δευτέρα.

Διαβάστε περισσότερα ...
Εγγράψου σε αυτό το RSS feed