Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Ναυτική πρωτεύουσα της Ευρώπης ο Πειραιάς.

Ναυτική πρωτεύουσα της Ευρώπης γίνεται ο Πειραιάς από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 2015, φιλοξενώντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, μια από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις της Ευρώπης.

Σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28/5, στις 10 το πρωί, στον σταθμό κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής», στον ΟΛΠ στην πύλη Ε-12, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης θα κηρύξει την έναρξη του εορτασμού.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια πολιτική και την Αλιεία Καρμένου Βέλα, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, εκπρόσωποι φορέων του Πειραιά, βουλευτές και άλλοι.

Ο εορτασμός της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015» περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συνεδρίου, την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαΐου, με κεντρικό θέμα «Λιμάνια και ακτές: Οι πύλες της Θαλάσσιας Ανάπτυξης», αλλά και ένα πανόραμα με πάνω από 60 παράλληλες εκδηλώσεις, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου, που θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον Πειραιά.

Στις εκδηλώσεις, στόχος είναι η συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης, με σκοπό να αναδειχθεί ο «θαλάσσιος πολιτισμός» του Πειραιά και περιλαμβάνουν: εκθέσεις, ξεναγήσεις στα σημαντικότερα αξιοθέατα και σε πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακούς χορούς, γεύσεις, κινηματογραφικές προβολές με ταινίες για τον Πειραιά, διαγωνισμούς, ποδηλατοδρομίες, διεξαγωγή αγώνων και πάρτι.
Σήμερα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά εγκαινιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα η έκθεση Μικροναυπηγικής του ναυπηγού Σπύρου Στρομπούλα, με ιστορικά και εμπορικά πλοία της περιόδου 1900 - 1960 σε πλήρη κλίμακα.

Οι ιστορικές ναυαρχίδες, τα ναυπηγεία, τα καρνάγια, οι ντόκοι, οι δεξαμενές υπάρχουν σε ένα μικρόκοσμο που δεν επιχειρεί να τα φέρει στα μέτρα του, αλλά να κρατήσει ζωντανά τα γεγονότα και τις μνήμες που κουβαλούν.

Επίσης, σήμερα ξεκινά το 3ο κατά σειρά Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών, από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών.

Στην Προβλήτα Κρουαζιερόπλοιων – Παγόδα, θα δέσουν μέχρι τις 30 Μαΐου, αντιπροσωπευτικά ξύλινα παραδοσιακά σκάφη και το κοινό θα μπορεί να τα θαυμάσει από κοντά. Έτσι για τους παλαιούς θα ξυπνήσουν μνήμες ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης, ενώ οι νέοι θα γνωρίσουν την ιστορία, την κατασκευή, τη διάσωση και τη συντήρηση μοναδικών εκθεμάτων όπως τρεχαντήρια, περάματα, βαρκαλάδες, καραβόσκαρα, λίμπερτι κ.ά.

Στο τομέα του αθλητισμού, το Σάββατο 30 Μαΐου, στο Πασαλιμάνι θα γίνουν αγώνες Ανοιχτής Θάλασσας, αναβιώνοντας την κολυμβητική διαδρομή 500 μέτρων των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Πρεσβευτής των αγώνων αυτών θα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης Σπύρος Γιαννιώτης.
Επίσης, την Κυριακή 31 Μαΐου, στο Μικρολίμανο, από το πρωί θα γίνονται αγώνες καγιάκ με τη συμμετοχή πλήθους αθλητών. Ακόμη στα Βοτσαλάκια θα γίνει αγώνας βετεράνων πόλο ΟΣΦΠ-Εθνικού.
Επιπλέον το Σάββατο 30 Μαΐου θα γίνει ένα μεγάλο street party στην Τρούμπα, με τη συμμετοχή των μαγαζιών της περιοχής, οποία έχει αναβαθμιστεί και το τελευταίο διάστημα αποτελεί το νέο στέκι διασκέδασης στον Πειραιά. Θα παρουσιαστεί -επίσης στον δρόμο- απόσπασμα από την παράσταση Κόκκινα Φανάρια του Κωνσταντίνου Ρήγου.
Επιπροσθέτως, θα γίνουν πολλές ξεναγήσεις με ελεύθερη είσοδο στο ναυτικό μουσείο Ελλάδας αλλά και στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Από τις 28 έως τις 31 Μαΐου, το Αρχηγείο του Λιμενικού διαθέτει για επίσκεψη και ξενάγηση στο ευρύ κοινό περιπολικά σκάφη στη Μαρίνα Ζέας. Στους επισκέπτες θα διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με τις αρμοδιότητες και την αποστολή του Σώματος. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν την πολύπλευρη προσφορά του Λιμενικού τόσο στους πολίτες όσο και στην ελληνική ναυτιλία.
Λιμενικοί θα συμμετάσχουν επίσης στις εκδηλώσεις και τους αγώνες.
Τέλος, η μπάντα του Λ.Σ. στις 31 Μαΐου από τις 10:30 θα συμμετάσχει στο Μουσικό Περίπατο που θα πραγματοποιηθεί από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων προς τη Μαρίνα Ζέας.
Ακόμη έχουν προγραμματιστεί δεκάδες εκθέσεις ζωγραφικής σε πολιτιστικούς χώρους του Πειραιά με θέμα την πόλη τη θάλασσα και το λιμάνι. Όπως για παράδειγμα η έκθεση για το ρεμπέτικο τραγούδι στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ στο λιμάνι που ξεκίνησε ήδη και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου.

newsbeast.gr

Login to post comments
επιστροφή στην κορυφή

Μόδα

Δεν υπάρχουν άρθρα.

Γυναίκα

Σεξ και σχέσεις

Υγεία

Εβδομαδιαίο Ωροσκόπιο

Παράξενα

Άντρας

Auto Moto