Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Τιμώμενη χώρα του Φεστιβάλ του Σεράγεβο η Ελλάδα.

«Ειρήνη, Τέχνη, Ελευθερία» είναι ο θεματικός άξονας της 30ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ του Σεράγεβο «Sarajevo Winter 2014», στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει ως τιμώμενη χώρα.

Το «Sarajevo Winter» είναι από τα πιο γνωστά φεστιβάλ στην παγκόσμια σκηνή και διαθέτει υψηλό κύρος στον καλλιτεχνικό κόσμο διεθνώς.


Φορέας της διοργάνωσής του είναι το International Peace Center Sarajevo, που είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Παραστατικών Τεχνών (ISPA) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεστιβάλ (EFA). Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της UNESCO, της Προεδρίας, της Ομοσπονδίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Bοσνίας - Ερζεγοβίνης, του Σεράγεβο Canton, της πόλης του Σεράγεβο και του Δήμου Stari Grad.

Η εθνική συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ εντάσσεται στην προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να στηρίξει και να ενισχύσει την παρουσία των Ελλήνων καλλιτεχνών εκτός συνόρων.

Η φετινή συμμετοχή μας συμπίπτει με την ανάληψη από τη χώρα μας της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., Συμπίπτει, όμως, και με τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πρώτη διοργάνωσή του φεστιβάλ, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Σεράγεβο το 1984.

Σε αυτή την σημαντική επετειακή διοργάνωση, στο πρόγραμμα της οποίας συμπεριλαμβάνεται και η Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Φεστιβάλ της Ευρώπης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας.

Από τις 21 έως τις 25 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστούν σε διάφορους χώρους του Σεράγεβο συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές και λογοτεχνικά αφιερώματα, καθώς και έκθεση έργων σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή έργων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα του International Winter Festival του Σεράγεβο, φέτος, που η σημαντική αυτή διοργάνωση εορτάζει τα τριάντα χρόνια της, είναι για τους συμπατριώτες μου και μένα προσωπικά, ως Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, θετική συγκυρία» αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος στο χαιρετισμό που απέστειλε.

« [...] Το πρόγραμμα των Ελληνικών εκδηλώσεων του φετινού φεστιβάλ στο Σεράγεβο καθρεφτίζει πολλές πτυχές του πολιτισμού, αλλά και της κοινωνίας της πατρίδας μας. Είναι εδώ "παρόντες" οι λαϊκοί μας μύστες, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Μάρκος Βαμβακάρης, μεσ’ από λόγιες εκδοχές των συνθέσεών τους. Οι μεγάλοι μας ποιητές, ο Κωνσταντίνος Καβάφης και ο Οδυσσέας Ελύτης. Οι αρχαίοι τραγικοί και μάλιστα μεσ’ από μια σύγχρονη ματιά, για την οποία συνεργάστηκαν Ελληνες και μετανάστες στην Ελλάδα καλλιτέχνες. Ενώ άλλοι, ομότεχνοί τους νέοι, ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα αποθησαυρίζοντας τις ιστορίες που τους αφηγήθηκαν παλαίμαχοι συμπολίτες μας. Σχηματίζουν έτσι μια σύγχρονη Ελληνική ανθρωπογεωγραφία» προσθέτει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Login to post comments
επιστροφή στην κορυφή

Μόδα

Δεν υπάρχουν άρθρα.

Γυναίκα

Σεξ και σχέσεις

Υγεία

Εβδομαδιαίο Ωροσκόπιο

Παράξενα

Άντρας

Auto Moto