Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Δηλώσεις Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Ευ.Βενιζέλος: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες και δραματικές. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να προστατευτεί η ασφάλεια των πολιτών και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για δημοκρατικές λύσεις, συναινετικές, ευρείας αποδοχής, στις οποίες να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της χώρας. Η χώρα αυτή είναι πολύ σημαντική για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει το πεδίο μίας τυφλής γεωπολιτικής σύγκρουσης αλλά η αφορμή και το έναυσμα για μία άλλη προσέγγιση διεθνοπολιτική που είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά που λαμβάνει υπόψη την δυναμική και των διεθνών συσχετισμών.

Η Ελληνική Προεδρία συνεργάζεται πολύ στενά με την Ύπατη Εκπρόσωπο, την κα Κάθυ Άστον, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, είμαστε στη διάθεσή της και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες τη στιγμή που πρέπει, γιατί έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της αξιοπιστίας μας, σε σχέση με όλους τους εταίρους. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί πρέπει, ταυτόχρονα με τις

ευρωπαϊκές προτεραιότητες, να έχουμε στο μυαλό μας και τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες, που είναι απολύτως συμβατές με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές και δυτικές.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, συζητήσατε να υποθέσουμε και τα ζητήματα της τρόικας. Βλέπετε να υπάρχει έδαφος για συμφωνία πριν από τις 10 Μαρτίου και επί των διαρθρωτικών;

Eυ.Βενιζέλος: Συζητήσαμε πράγματι για όλα τα θέματα που απασχολούν την χώρα. Γιατί το εξάμηνο αυτό είναι ένα εξαιρετικά πυκνό εξάμηνο που πρέπει να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων και να βγούμε οριστικά στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Εις πείσμα αυτών που επενδύουν πολιτικά στην ύπαρξη της κρίσης και του μνημονίου. Η τρόικα θα γυρίσει και είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν το επόμενο Eurogroup. Γιατί το λέω αυτό με ισχυρή δόση αισιοδοξίας; Γιατί είναι τα αποτελέσματα των θυσιών του Έλληνα πολίτη πάρα πολύ εντυπωσιακά. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μοναδική. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Άρα τώρα έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα, με μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, που εκσυγχρονίζουν το κράτος, που ανοίγουν την αγορά, άρα με μέτρα που τα θέλει ο πολίτης. Και επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την έναρξη της αντίστροφης διαδικασίας. Ως τώρα όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν, τώρα μπορεί το κράτος να ανταποδώσει σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη από την προστασία του κράτους.

Δημοσιογράφος: Πόσο βοηθάνε όμως αυτά που λέτε, οι δηλώσεις του επιτρόπου Ρεν, ο οποίος χρεώνει τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στους Έλληνες;

Eυ.Βενιζέλος: Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για κανένα συγκεκριμένο ευρωπαϊκό ή διεθνή παράγοντα. Γεγονός είναι ότι υπάρχει, επί χρόνια τώρα, μία άδικη διεθνής συζήτηση βασισμένη σε στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες και η ανακύκλωση της συζήτησης αυτής συνήθως αδικεί την Ελλάδα. Τώρα πρέπει να μιλήσουμε επί τη βάση αριθμών και στοιχείων. Τα στερεότυπα αυτή τη στιγμή

διαψεύδονται. Η αίσθηση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, που κυριαρχούσε επί χρόνια, διαψεύστηκε. Τώρα λοιπόν καλούμε τους εταίρους μας να μελετήσουν τους αριθμούς. Αλλά να τους μελετήσουν με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, όχι δήθεν τεχνοκρατικό. Με έναν ολοκληρωμένο θεσμικό τρόπο να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει κατάσταση. Γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι το εργαστήριο του Ευρωπαϊκού προβλήματος. Η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει στις Ευρωεκλογές με μία άλλη αφήγηση, με μία ολοκληρωμένη πρόταση για το μέλλον, εάν δεν πετύχει η υπόθεση που λέγεται Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Για τις Ευρωεκλογές μιλήσατε, για τους σταυρούς προτίμησης…

Eυ.Βενιζέλος: Αυτό είναι ένα δεδομένο. Η Βουλή θα ψηφίσει τις τεχνικές ρυθμίσεις. Και οι τεχνικές ρυθμίσεις θα είναι οι απλούστερες δυνατές. Ο πολίτης πρέπει να έχει μπροστά του ένα θεσμικό σχήμα το οποίο να είναι όσο γίνεται απλό.

Δημοσιογράφος: Για πόσους σταυρούς μιλάμε, δηλαδή;

Ευ.Βενιζέλος: Θα υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός σταυρών. Αλλά το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο σταυρός προτίμησης δίνει στον πολίτη τη δυνατότητα να μετέχει και να επιλέγει πρόσωπα. Γιατί ως τώρα, επί τόσες δεκαετίες, κάνουμε εκλογή Ευρωβουλευτών που είναι ουσιαστικά προεπιλεγμένοι από τους αρχηγούς των κομμάτων. Τώρα έχει αλλάξει η εποχή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς.

Δημοσιογράφος: Θα υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε βουλευτές και υποψήφιους Ευρωβουλευτές;

Ευ. Βενιζέλος: Δε νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχει κανενός είδους πρόσθετο ασυμβίβαστο. Αρκούν τα ασυμβίβαστα τα οποία θα είναι συνταγματικά.

Δημοσιογράφος: Μία περιφέρεια ή περισσότερες;

Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εάν κατατμήσουμε τη χώρα σε περιφέρειες, ακόμη και να διατηρηθεί σε επίπεδο επικράτειας η απλή αναλογική, θα έχουμε τυχαία εκλογή Ευρωβουλευτών ανάλογα με το που θα τύχει να πάρει ένα κόμμα την έδρα του. Εδώ

πρέπει να έχουμε ένα καθαρό, διαφανές, αξιοκρατικό σχήμα. Οι Έλληνες πολίτες να διαλέξουν αυτούς που πρέπει να τους εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή.

Δημοσιογράφος: Για την επίσκεψη στα Σκόπια τον ενημερώσατε; Για τις συναντήσεις που είχατε;

Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως. Ένα τμήμα της συζήτησης μας ήταν η αναλυτική ενημέρωση για το ταξίδι μου στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κοινός παρανομαστής είναι πως τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν μια ευρωατλαντική προοπτική που συνιστά την πολιτική μας, μια πολιτική ενσωμάτωσης. Η Ελλάδα παρά την κρίση, και μετά την κρίση, είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός παράγοντας στην περιοχή, αξιόπιστος, που μπορεί να μιλάει με έναν τρόπο έγκυρο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παντού μας υποδεχθήκανε ως Προεδρία του εξαμήνου αυτού και ένιωθαν ότι η Προεδρία η Ελληνική τους αφορά. Είναι μια Προεδρία που αφορά όλες τις χώρες των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι και μια δική τους υπόθεση. Και επιπλέον, στα διμερή θέματα κάναμε πάρα πολύ σημαντικά βήματα, τα οποία σε πολύ λίγο καιρό θα παρουσιαστούν ολοκληρωμένα. Και σε σχέση με την Αλβανία και σε σχέση με τη Σερβία και σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο αλλά και η παρέμβαση μας στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη είναι σημαντική. Και θα μου επιτρέψτε να πω ότι η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Gruevski έθεσε ένα πλαίσιο σε σχέση με την ιστορία, την υπόθεση αυτή τη μεγάλη του ονόματος που δεν είναι υπόθεση του ονόματος. Είναι υπόθεση σχέσεων καλής γειτονίας, Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Δημοσιογράφος: Έκτακτη Σύνοδος θα γίνει, γνωρίζετε; Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα υπάρξει μια;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για έκτακτη Σύνοδο. Μπορώ, όμως, με την ευκαιρία αυτή να σας πω ότι οργανώνονται δυο πρόσθετες, πολύ σημαντικές υπουργικές συναντήσεις, υπουργικές διασκέψεις. Η πρώτη την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου με τους 28 υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους έξι υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων για να αναζωπυρώσουμε την ατζέντα “Θεσσαλονίκη 2014”, που ήταν η μεγάλη προτεραιότητα της Προεδρίας του 2003. Θα κληθούν να μετάσχουν και υπουργοί επί μέρους μάχιμων υπουργείων για αναπτυξιακούς λόγους. Αυτό έγινε δεκτό με

ενθουσιασμό σε όλες τις πρωτεύουσες. Και στις 10 Ιουνίου οργανώνουμε μια άλλη πολύ μεγάλη υπουργική διάσκεψη, που είναι η συνάντηση των 28 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους υπουργούς Εξωτερικών όλων των χωρών του αραβικού συνδέσμου.

Άρα, θα φιλοξενήσουμε, στην πρώτη περίπτωση τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, στη δεύτερη περίπτωση τον Ιούνιο στην Αθήνα, δυο πολύ μεγάλες ενότητες που έχουν στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Login to post comments
επιστροφή στην κορυφή

Μόδα

Δεν υπάρχουν άρθρα.

Γυναίκα

Σεξ και σχέσεις

Υγεία

Εβδομαδιαίο Ωροσκόπιο

Παράξενα

Άντρας

Auto Moto