Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 - DAILY NEWS GR - dailynewsgr.com

Ο πρώην δήμαρχος του Σεν Σομόν ζήτησε επίδομα ανεργίας

  • Δημοσιεύτηκε στην Κόσμος
Στο ταμείο ανεργίας κατέληξε ο πρώην δήμαρχος του Σεν Σομόν, μιας πόλης 35.000 κατοίκων στην κεντροανατολική Γαλλία, μετά την ήττα του στις δημοτικές εκλογές την Κυριακή από τον δεξιό αντίπαλό του.

Οι δημοτικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από τον καταποντισμό της κεντροαριστεράς και την εντυπωσιακή άνοδο της δεξιάς που κέρδισε περισσότερους από εκατό δήμους σε όλη τη Γαλλία.

«Είμαι το τέλειο παράδειγμα του γεγονότος ότι το αιρετό αξίωμα είναι προσωρινό, ιδίως για αυτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο ηττημένος Σοσιαλιστής δήμαρχος Φιλίπ Κιζιριάν. «Ως αιρετός δεν καταβάλω εισφορές στο ταμείο ανεργίας και για αυτό δεν αποζημιώνονται όταν χάνω τη δουλειά μου», εξήγησε ο Κιζιριάν που είναι γιος εργάτη.

Ο δήμαρχος εργαζόταν παλαιότερα ως υδραυλικός και στη συνέχεια επανεκπαιδεύτηκε στις ιατροκοινωνικές υπηρεσίες. Μέχρι το 2008 ήταν επικεφαλής ενός ιδρύματος του Ερυθρού Σταυρού που ειδικευόταν στη φιλοξενία παιδιών με βαριές αναπηρίες.

Μετά την αναπάντεχη νίκη του στις δημοτικές εκλογές του 2008 ο Κιζιριάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το ίδρυμα στο οποίο απασχολούνται 130 εργαζόμενοι. Καθώς όμως δεν επανεξελέγη την Κυριακή, δηλώνει πλέον ότι «ανακάλυψε πόσο σκληρή είναι καμιά φορά η πολιτική». Ωστόσο παραδέχεται ότι «επέλεξε ο ίδιος αυτήν την αβέβαιη θέση και πέρασε έξι χρόνια με σκληρή δουλειά αλλά και με ευτυχισμένες στιγμές».

Η αναζήτηση μιας νέας επαγγελματικής απασχόλησης, για την οποία έχει ραντεβού την Πέμπτη με έναν ειδικό σύμβουλο, καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη για τον Κιζιριάν δεδομένου ότι στο Σεν Σαμόν οι απλοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν λαμβάνουν κανενός είδους αποζημίωση για την άσκηση των καθηκόντων τους.
Διαβάστε περισσότερα ...

Κάλεσαν υπάλληλο σε απολογία γιατί δεν είπε «Καλές Γιορτές»

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Κλίμα... τρομοκρατίας. Τουλάχιστον έτσι βιώνουν την καθημερινότητά τους εργαζόμενοι και άνθρωποι που διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Και πολλές φορές μάλιστα, οι ιστορίες που ακούγονται, είναι σοκαριστικές με πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας υπαλλήλου που μόλις ανακοίνωσε στον προϊστάμενό της ότι είναι έγκυος, εκείνος την απέλυσε και την ανάγκασε να μη χρησιμοποιήσει το ασανσέρ για να φύγει από την εταιρεία.

Όπως λέει στο newsbeast.gr η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ, Μαρία Τσίπρα, πολλές φορές συμβαίνουν ευτράπελα. Χαρακτηριστική για εκείνη είναι μία περίπτωση γυναίκας που της κάλεσαν σε απολογία, επειδή δεν ευχήθηκε «Καλές Γιορτές» στον προϊστάμενό της.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη υπόθεση, η εργαζόμενη δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον ανώτερό της. Εκείνος το γνώριζε και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να την τιμωρήσει και να την παραπέμψει σε απολογία. Αφορμή για εκείνον ότι δεν του ευχήθηκε.

«Γίνεται κακή χρήση της εξουσίας. Πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα», επισημαίνει η κ. Τσίπρα.

Διαβάστε περισσότερα ...

Οι αλλαγές στο επάγγελμα των πολιτικών μηχανικών

  • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Ο νόμος 4663/1930 με τον οποίο οριζόταν ποιος ασκεί το επάγγελμα του μηχανικού στη χώρα μας τα τελευταία 84 χρόνια, αποτελεί πλέον παρελθόν καθώς το πολυνομοσχέδιο έφερε αλλαγές στο επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του τοπογράφου μηχανικού.

Συγκεκριμένα η υποπαράγραφος ΙΓ12, μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, ορίζει ότι η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονα μηχανικού και τοπογράφου μηχανικού επιτρέπεται στους κατόχους διπλώματος της ανώτατης εκπαίδευσης. Η αλλαγή αυτή επιτρέπει και στους κατόχους των ΤΕΙ να ασκούν το επάγγελμα των πιο πάνω κλάδων των μηχανικών. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και περιορισμοί καθώς όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι με ΠΔ θα καθοριστούν οι περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα άσκησης συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας σε περιπτώσεις τεχνικών έργων ή τμημάτων αυτών των οποίων η μελέτη και η κατασκευή και η λειτουργία τους απαιτεί ιδιαίτερη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση και γνώση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας ασφάλειας.

Η ΔΑΚΕ μηχανικών Τ.Ε εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το επάγγελμα του μηχανικού στη χώρα μας ασκούν πλέον όχι μόνο οι απόφοιτοι των πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά όλοι οι μηχανικοί των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης (και του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα).

Η ΔΑΚΕ μηχανικών μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «ο αγώνας του κλάδου δεν τελείωσε απόψε. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να διορθωθούν -ακόμα και στο σημερινό πολυνομοσχέδιο-. Όμως είναι σημαντικό ότι επιτέλους έγινε ένα πραγματικό βήμα: η κατάργηση του Ν.4663/1930 που "στοίχειωνε" την ελληνική πολιτεία εδώ και 84 χρόνια.. Συνεχίζουμε! Επόμενος στόχος: επαγγελματικά δικαιώματα και νέο ενιαίο τεχνικό επιμελητήριο».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή υπήρξαν αντιδράσεις από τον κ. Λαφαζάνη ο οποίος υποστήριξε ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων του πολιτικού μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του τοπογράφου θα ευνοήσει τους απόφοιτους των κολλεγίων. Αφού η εν λόγω ρύθμιση στην ουσία εισάγει «ότι θα μπορούν από κολλέγια πλέον και όχι από πολυτεχνικές σχολές και τον πανεπιστημιακό τομέα να είναι πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες και τοπογράφοι». Οι βουλευτές κ.κ. Κουκουλόπουλος και Κακλαμάνης υποστήριξαν ότι αφορά τα ΤΕΙ.

«Άρθρο 1

Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού επιτρέπεται μόνον:

Α) Στους κατόχους διπλώματος πολιτικού μηχανικού των πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής

Β) Σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα ασκήσεως του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 38/2010 “Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία 2006/36/ΕΚ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.

Άρθρο 2

Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα Μηχανικού επιτρέπεται μόνον:

Α) Στους κατόχους διπλώματος αρχιτέκτονα-μηχανικού των πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής

Β) Σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα ασκήσεως του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα-μηχανικού σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 38/2010 “Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων”.

Άρθρο 3

Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος του τοπογράφου μηχανικού/αγρονόμου-τοπογράφου μηχανικού επιτρέπεται μόνον:

Α) Στους κατόχους διπλώματος τοπογράφου μηχανικού/αγρονόμου-τοπογράφου μηχανικού των πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής.

Β) Σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα ασκήσεως του επαγγέλματος του τοπογράφου μηχανικού-αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ/τος 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2006/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005» σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.»

Άρθρο 4

1. Οι διπλωματούχοι των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής (των πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής) ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του διπλωματούχου μηχανικού.

2. Οι διατάξεις των άρθρων 1, 2 και 3 του παρόντος, επεκτείνονται σε όλους τους διπλωματούχους μηχανικούς της προηγουμένης παραγράφου, το γνωστικό αντικείμενο σπουδών των οποίων αντιστοιχεί σε επιμέρους πτυχές των εν λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα προεδρικά διατάγματα της επόμενης παραγράφου.

3. Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται μετά από πρόταση των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται:

α) Ειδικότητες μηχανικών με ειδικότερα προσόντα, πέραν του βασικού κύκλου σπουδών, που έχουν το δικαίωμα άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων των άρθρων 1, 2 και 3.

β) Το σύνολο των γενικών και ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων που απαιτούνται για την άσκηση των δραστηριοτήτων του προηγούμενου εδαφίου.

γ) Επίπεδα επαγγελματικής δραστηριότητας που προσδιορίζουν τις απαιτήσεις για την ανάληψη συγκεκριμένων έργων κατά την άσκηση των εν λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

δ) Περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα άσκησης συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας σε περιπτώσεις τεχνικών έργων ή τμημάτων αυτών των οποίων η μελέτη και η κατασκευή και η λειτουργία τους απαιτεί ιδιαίτερη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση και γνώση για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας ασφάλειας.

4. Τα προεδρικά διατάγματα της προηγούμενης παραγράφου εκδίδονται μετά από σχετική εισήγηση Επιτροπής και γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η Επιτροπή συνιστάται κατά τα πρότυπα του άρθρου 10 του ν.3982/2011 και θα συγκροτηθεί εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έκδοση του παρόντος νόμου με απόφαση των υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

5. Κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας ρύθμισης παρέχεται στο ΤΕΕ προθεσμία τεσσάρων μηνών από την έκδοση του παρόντος νόμου για την κατάθεση στην κατά τα ανωτέρω Επιτροπή σχετικής γνωμοδότησης. και περαιτέρω προθεσμία δύο μηνών από τη λήψη της γνωμοδότησης στην ανωτέρω Επιτροπή για την υποβολή της εισήγησής της.

6. Το άρθρο 5 του ν.4663/1930 «Περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου» καταργείται.»

2. Η ισχύς των ρυθμίσεων που εισάγονται με την παρούσα υποπαράγραφο με την επιφύλαξη των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 4 του του ν.4663/1930 όπως τροποποιείται και ισχύει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προηγούμενη περίπτωση της παρούσας, αρχίζει από 1.1.2015.»

Νομοτεχνικές βελτιώσεις

Στο σχέδιο νόμου «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομικών επέρχονται οι κάτωθι νομοτεχνικές βελτιώσεις:

1. Στο στοιχείο 1 της υποπαραγράφου ΙΓ.12 της παραγράφου ΙΓ του άρθρου πρώτου του σχεδίου νόμου οι φράσεις «των πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών» και «του πανεπιστημιακού τομέα» διαγράφονται και από τα τρία (3), τροποποιούμενα με το παρόν άρθρα 1, 2, και 3 του ν.4663/1930 «Περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου».

2. Στο στοιχείο 1 της υποπαραγράφου ΙΓ.12 της παραγράφου ΙΓ του άρθρου πρώτου του σχεδίου νόμου η εντός παρενθέσεως φράση «(των πολυτεχνείων και των πολυτεχνικών σχολών των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της ημεδαπής)» διαγράφεται από το τροποποιούμενο με το παρόν άρθρο 4 του ν.4663/1930 «Περί εξασκήσεως του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου».

3. Στην αιτιολογική έκθεση της παραγράφου Ζ του άρθρου πρώτου του σχεδίου νόμου η φράση «ΠΥΣ 38/2012» αντικαθίσταται επί το ορθό με τη φράση «ΠΥΣ 6/2012».

Διαβάστε περισσότερα ...

Μπουτάρης: «Δεν θα θέσω τρίτη φορά υποψηφιότητα για τη δημαρχία»

Ο Γιάννης Μπουτάρης, ξεκαθάρισε πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Θεσσαλονίκης το 2019, εφόσον επανεκλεγεί τον Μάιο.

Όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μένει πιστός στην πρόταση που έκανε να μην υπάρχει τρίτη θητεία για τους δημάρχους, διότι «η εξουσία φθείρει και διαφθείρει».

«Εγώ το δηλώνω από τώρα ότι στις επόμενες εκλογές του 2019, εφόσον κερδίσουμε φυσικά, δεν θα είμαι υποψήφιος», τόνισε κι όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, σχολίασε με χιούμορ ότι η δήλωση του δημάρχου γίνεται Πρωταπριλιά και άρα να μην το «δένουμε κόμπο», παρενέβη ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος παρατήρησε:

«Μπορεί να είναι Πρωταπριλιά, αλλά είναι μια μέρα σαν τις άλλες. Επειδή εγώ είμαι εκ φύσεως ψεύτης, αν ήταν Πρωταπριλιάτικο θα το θύμιζα ότι είναι Πρωταπριλιά. Αν θέλετε να το επαναλάβω και αύριο ότι δεν θα είμαι υποψήφιος για τρίτη θητεία».

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχολίασε ότι αυτές επιβεβαιώνουν πως πράγματι έχει ένα προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων και σημείωσε:

«Αυτό, όμως, έχει έναν τεράστιο κίνδυνο. Να καβαλήσουμε το καλάμι και να λειτουργήσουμε αλαζονικά λες κι έχουμε εκλεγεί ήδη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον υποψήφιο δήμαρχο Σταύρο Καλαφάτη, απάντησε ως εξής: «Ουδέν σχόλιο. Ο καθένας κοιτάζει τα δικά του. Θα βρεθούμε σε κάποιο ντιμπέιτ. Τώρα δεν λέω τίποτε».

Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι στην παράταξή του, την «Πρωτοβουλία», δεν τους ενδιαφέρει η κομματική τοποθέτηση του καθενός.

«Σαφώς μας ενδιαφέρει η ιδεολογική τοποθέτηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν λέμε πως είμαστε εναντίον των κομμάτων, δεν διαγράφουμε τα κόμματα. Απλώς δεν πρέπει τα κόμματα να μπλέκονται και να καθορίζουν με κομματικά κριτήρια τις διοικήσεις του Δήμου», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε πως στην παράταξή του υπάρχουν πρόσωπα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και πολλές φορές δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχουν ομάδες και καβγάδες στο εσωτερικό της παράταξης.

«Εγώ προσωπικά δεν δίνω φράγκο», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι η παράταξή του δεν διαγράφει και όποιος έχει σημαντικές διαφωνίες μπορεί να φύγει μόνος του.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, είπε ότι στις εκλογές του Μαΐου πρέπει να συνεχιστεί η αλλαγή που άρχισε το 2010 για να αλλάξει οριστικά σελίδα η Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε πως η εκλογική μάχη δεν είναι εύκολη και προειδοποίησε ότι θα υπάρχουν και «χτυπήματα κάτω από τη μέση».

Ο συντονιστής της παράταξης «Πρωτοβουλία», Νίκος Φωτίου, ανακοίνωσε τους πρώτους 26 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και τους πρώτους 26 υποψήφιους κοινοτικούς συμβούλους στη διάρκεια εκδήλωσης στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Πρόκειται κυρίως για νέους στην ηλικία και άτομα που θέτουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα, ανάμεσά τους αρκετοί επιστήμονες και επαγγελματίες, είπε ο κ. Φωτίου και σημείωσε πως η αξιολόγησή τους έγινε με διαφάνεια, περιλαμβάνονται αρκετές γυναίκες και γύρω στους δέκα είναι κάτω των 35 ετών.

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος θα είναι ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου, πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2012.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον κ. Μπουτάρη για την αίτηση που έχει καταθέσει ηλεκτρονικά ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και ο δήμαρχος περιορίστηκε στο εξής σχόλιο: «Ενδιαφέρον το ενδιαφέρον του Βούγια».

Διαβάστε περισσότερα ...

Πάγκαλος: «Έτσι μου’ ρχεται να ψηφίσω Σαμαρά»

Έντονη κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Γιώργο Παπανδρέου άσκησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σε σημερινές του δηλώσεις στο Βήμα FM. Μάλιστα, εκφράζοντας την αγωνία του για το τι θα επιλέξει στις ευρωεκλογές, δήλωσε: «Έτσι μου 'ρχεται στο κάτω-κάτω της γραφής να ψηφίσω Σαμαρά, για να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα και την πορεία της χώρας. Δεν είμαι από αυτούς που θα μπουν στο παραβάν και θα πουν ότι είμαι ΠΑΣΟΚος και θα ψηφίσω… χραπ!».

Αναφερόμενος στην ιστορία της σχέσης Παπανδρέου – Βενιζέλου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Ο κ. Παπανδρέου εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά από μία υιοθεσία την οποία έκανε ο κ. Σημίτης που του έδωσε το δαχτυλίδι. Έτσι, είχε δύο δαχτυλίδια. Το πρώτο ήταν το κληρονομικό, του Ανδρέα, και το δεύτερο αυτό που του έδωσε ο κ. Σημίτης. Αυτομάτως ήταν σίγουρο ότι μετά από αυτό θα εκλεγεί και δεν υπήρχε δυνατότητα να υπάρξει άλλος, σοβαρός υποψήφιος.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν ο φυσικός διάδοχος του κ. Παπανδρέου. Τον ανέδειξε ο κ. Παπανδρέου, τον έκανε υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και έκανε προσπάθεια να εξασφαλίσει την ουδετερότητά του, διότι ήταν γνωστό ότι ο κ. Βενιζέλος είχε τη φιλοδοξία να καταλάβει τη θέση του Παπανδρέου. Και έκανε όλα τα λάθη που μπορούσε να κάνει ένας άνθρωπος σ’ αυτή τη θέση. Έκανε το στέλεχος της κυβέρνησης που δεν μιλάει για το ΠΑΣΟΚ και στη Βουλή η ομάδα του είχε λυσσάξει!

Ορισμένοι βουλευτές του είχαν λυσσάξει και ήταν οι χειρότεροι εχθροί του Παπανδρέου, οι οποίοι από το πρωί μέχρι το βράδυ τον λοιδορούσαν, τον συκοφαντούσαν και τον υπονόμευαν και έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν το ένα ή το άλλο. Αυτά ο κ. Παπανδρέου τα ήξερε και έπρεπε έγκαιρα να αντιδράσει. Δεν το έκανε και έφτασαν τα πράγματα στο απροχώρητο, διότι δεν έπεσε, τον έριξαν.

Και τον έριξαν οι ψήφοι της ομάδας Βενιζέλου, οι οποίες αρκούσαν για να μην έχει πλέον την πολιτική δυνατότητα ο κ. Παπανδρέου να ψηφίσει τη διαμόρφωση της πολιτικής του, όπως διαμορφώθηκε μέσα στην κρίση, και στη συνέχεια πήγε στη γελοία, κατά τη γνώμη μου, επιλογή του δημοψηφίσματος, την οποία πήγε να επικυρώσει η ΕΕ, με αποτέλεσμα να δεχθεί ταπεινώσεις και προσβολές, αν και έπρεπε να ξέρει από την πείρα του στο ΥΠΕΞ ότι η Ευρώπη δεν δέχεται ποτέ τα δημοψηφίσματα για έναν πολύ απλό λόγο: ότι μπορεί ο κόσμος να ψηφίσει αγανακτισμένα ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο ανάποδα, π.χ. για λόγους εσωτερικούς».

Αιχμές για τη στάση Παπανδρέου

Ο Θ.Πάγκαλος άφησε αιχμές για τη στάση του Γ.Παπανδρέου κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, λέγοντας: «Η πολιτική Σαμαρά είναι η συνέχιση της πολιτικής Παπανδρέου. Και γι' αυτό οφείλονται στον κ. Παπανδρέου και οι κριτικές και η αναγνώριση, διότι αυτός έβγαλε το φίδι από την τρύπα. (Δεν έπρεπε να καταψηφίσει) διότι αυτό μπορούσαν να το κάνουν όλοι και τότε το πολυνομοσχέδιο δεν θα είχε περάσει και θα ήμασταν σε πολύ μεγάλη σύγχυση.

Το ότι γίνεται συζήτηση, είναι άξιο για τον ηγέτη μιας τέτοιας παράταξης; Διότι υπήρξε ηγέτης και πρωθυπουργός. Αυτό θα έκανε ο Ανδρέας, θα περίμενε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για να κάνει το κομμάτι του; Αυτές είναι πολιτικές Τσίπρα, πολιτικές ενός ανεύθυνου ατόμου. Είναι εντελώς απαράδεκτο αυτό που έκανε ο Παπανδρέου. Έχει ήδη πολύ μεγάλο πρόβλημα συμμετοχής στην πολιτική ζωή με όσα έχουν γίνει στο παρελθόν και τώρα έκανε μεγάλη ζημιά στον εαυτό του. Αυτοχειριάζεται…»

«Χυδαιότητα το καρφί του Βενιζέλου»

Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε χυδαιότητα το καρφί του Ευ.Βενιζέλου για τον Γ.Παπανδρέου, ότι έχει «μεγάλες εκκρεμότητες». «Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος ήταν η χυδαιότητα που μπορούσε να παραλείψει, διότι όταν μιλάει για εκκρεμότητες, το μυαλό όλων πηγαίνει σε οικονομικές εκκρεμότητες. Δεν έπρεπε… Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει ασκήσει εξουσία και να μην έχει εκκρεμότητες. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει εκκρεμότητες; Δεν ήταν κολλητός του κ. Ρουσόπουλου που έχει και αυτός εκκρεμότητες; Όλοι το ξέρουν.

Όλα αυτά, λοιπόν, δείχνουν την εκχυδαιότητα δύο προσώπων να εξασφαλίσουν το μέλλον αυτής της παράταξης. Δηλαδή, έχουμε έναν πρώην ηγέτη και πρωθυπουργό με αυτά που κάνει και τον αποξενώνουν από την κοινή γνώμη και από την άλλη πλευρά έναν νυν ηγέτη και εκπρόσωπο που δείχνει μικρότητα και κακότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά… Και δεν πιστεύω π.χ. ότι με μένα έγιναν αυτά χωρίς την έγκρισή του.

Χωρίς να έχω κάνει κάτι, παρακολουθώ κάποιους να κραυγάζουν και στη δημιουργία τις Ελιάς να μην με καλούν, διότι θεώρησαν ότι δεν είμαι σπουδαίο πρόσωπο γι’ αυτό, και μετά βγαίνει ο διάδοχος του κ. Βενιζέλου, ο μέγας Κουκουλόπουλος, και με περνάει γενεές δεκατέσσερις γιατί δεν πήγα. Λέω ότι δεν κλήθηκα και μετά βγαίνει και με ξαναβρίζει. Ξεπερνά κάθε όριο χυδαιότητας».

«Μου 'ρχεται να ψηφίσω Σαμαρά»

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει στις ευρωεκλογές, ο κ. Πάγκαλος ανέφερε: «Έχω μια φοβερή αδυναμία… Να ψηφίσω Κουβέλη, ο οποίος μαδάει το μουστάκι του; Τον Βενιζέλο με τον Παπανδρέου, με τη χυδαιότητα και αμφισβήτηση και τη μορφή πολυδιάσπασης του χώρου της Ελιάς; Ή τον Θεοδωράκη που το κόμμα του είναι υπό διαμόρφωση και δεν ξέρουμε τι θα βγει;

Έτσι μου’ ρχεται στο κάτω-κάτω της γραφής να ψηφίσω Σαμαρά, για να εξασφαλίσω την κυβερνητική σταθερότητα και την πορεία της χώρας. Δεν είμαι από αυτούς που θα μπουν στο παραβάν και θα πουν ότι είμαι ΠΑΣΟΚος και θα ψηφίσω… χραπ! Δεν το κάνω αυτό…

Τι είναι το ευχερέστερο και πιο αποτελεσματικό και έγκυρο που μπορώ να κάνω; Αν συνεχίσουμε έτσι; Να καθίσω να παίρνω θέση επί διαφωνίας Σαμαρά και Βενιζέλου;».

Διαβάστε περισσότερα ...

Τι απαντά ο Γ. Παπανδρέου στις φήμες περί δημιουργίας δικού του κόμματος

Συνέντευξη στο Bloomberg έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας φήμες ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και να φτιάξει ένα δικό του κόμμα.

«Είναι φήμες. Και νομίζω ότι είναι επικίνδυνο να απαντάς σε φήμες την Πρωταπριλιά». Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι είναι «υπέρ της επιτυχίας του κυβερνητικού συνασπισμού», υποστηρίζοντας ότι παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού για να δημιουργηθεί η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας.

«Σε ερώτηση στο αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα πετύχει ο κ. Παπανδρέου απλά είπε «είναι πιθανό».

«Η κριτική μου είναι ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαζόταν στο δημοσιονομικό πεδίο, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτερα σε διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι απόλυτη αναγκαιότητα», συνέχισε.

«Ακόμη ζητάμε από τους Έλληνες φορολογούμενους να πληρώνουν για τις τράπεζες», είπε ο πρώην πρωθυπουργός αιτιολογώντας το «όχι» που είπε στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αφορούσε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Οι Έλληνες έχουν θυσιάσει πολλά, δεν μπορούν να δέχονται βάρη ξανά και ξανά… Ναι, δεν διακινδύνευσα ούτε θα διακινδύνευα την κυβερνητική πλειοψηφία» και χαρακτήρισε προσωπική τη ψήφο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Διαβάστε περισσότερα ...

Βενιζέλος: Βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο

«Στις Βρυξέλλες σήμερα, σε σειρά επαφών που έχω με υπουργούς Εξωτερικών, με εκπροσώπους κυβερνήσεων που μετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Αφρικανικών χωρών, προσλαμβάνω ένα μήνυμα πολύ καθαρό σε σχέση με την Ελλάδα. Η διεθνής αίσθηση -και η οικονομική και η πολιτική- είναι πως έχουμε αλλάξει σελίδα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και το μνημόνιο.

«Όλοι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν πια τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων» ανέφερε και τόνισε ότι είναι κρίμα που αυτό που γίνεται αντιληπτό διεθνώς, δεν γίνεται αντιληπτό από ορισμένους επίμονους κύκλους στην Ελλάδα που στενοχωριούνται επειδή η χώρα αλλάζει εποχή, αλλάξει σελίδα. Όμως, προχωράμε και αυτό θα φανεί στην καθημερινή ζωή όλων των ελληνικών οικογενειών, υποστήριξε.

Αναφερόμενος στα θέματα που απασχολούν τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι κυριαρχεί η κρίση στην Ουκρανία και οι σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. «Η πολιτική μας είναι και πρέπει να είναι πάντα μια πολιτική αρχών, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων» σημείωσε και τόνισε ότι στέλνεται ένα πολύ καθαρό μήνυμα από την άποψη αυτή. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης των μελών της Συμμαχίας, ένα μήνυμα στήριξης των συνδεδεμένων με τη Συμμαχία κρατών. Αλλά από την άλλη μεριά, όπως τόνισε, «πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα κανάλια, τους δίαυλους του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου με τη Ρωσία, γιατί πρέπει να αποφύγουμε την επιστροφή στις συνθήκες ψυχρού πολέμου και πρέπει να πάμε σε αποκλιμάκωση της έντασης».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «χρειάζονται κινήσεις που να πείθουν ότι υπάρχει βούληση αποκλιμάκωσης για να φθάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση και κατάσταση για την Ουκρανία, αλλά και για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η θέση μας, η ελληνική θέση, είναι πάντα μια θέση υπεύθυνη, μια θέση η οποία είναι ώριμη, συγκρατημένη» τόνισε. «Μετέχουμε στο κεντρικό ρεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τα διδάγματα της ιστορίας και να κινούμαστε επί τη βάσει θεμελιωδών δογμάτων, το πρώτο από τα οποία είναι το διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα. Γιατί αυτό για μας, για τα εθνικά μας θέματα, είναι το βασικό εργαλείο, το βασικό επιχείρημα» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε περισσότερα ...

Το Σάββατο το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ

Το βασικό πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής τής ΔΗΜΑΡ και της προοδευτικής συνεργασίας τόσο για τις Ευρωεκλογές, όσο και για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, υπό την προεδρία του Φώτη Κουβέλη και με τη συμμετοχή μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απόντων των Γρηγόρη Ψαριανού και Βασίλη Οικονόμου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, η οποία θα οριστικοποιηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνέρχεται το Σάββατο 5 Απριλίου».

Η ανακοίνωσε αναφέρει ακόμη:

«Στην εισήγηση για τη στρατηγική υπογραμμίστηκε ότι η Δημοκρατική Αριστερά αναδεικνύει τη διαφορετική, προοδευτική και εφαρμόσιμη πρότασή της και διεκδικεί ισχυρή πολιτική εντολή τώρα για την έξοδο από την κρίση με ένα προοδευτικό πρόγραμμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ αναμένεται να συμπεριληφθούν μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Μαριλένα Κοππά, Πάνος Μπεγλίτης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Δώρα Τσικαρδάνη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση, ασκήθηκε κριτική στον Γρηγόρη Ψαριανό για τις γνωστές δηλώσεις του κατά της ηγεσίας του κόμματος, ωστόσο τα μέλη της μειοψηφίας διαφώνησαν με την ανακοίνωση που εξεδόθη χθες και αποδοκίμαζε τα όσα υποστήριξε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.
Διαβάστε περισσότερα ...

Πόλεμος της αφίσας μεταξύ Σπηλιωτόπουλου-Σακελλαρίδη

Φραστικά πυρά αντάλλαξαν οι υποψήφιοι για το Δήμο της Αθήνας Άρης Σπηλιωτόπουλος και Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μετά την πρωτοβουλία του πρώτου να κατεβάσει τις αφίσες που είχε κολλήσει στους δρόμους της πρωτεύουσας ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Kαλούμε τον @aris_spiliotop να αφήσει τα φτηνά επικοινων. τεχνάσματα που τον κάνουν αντικείμενο διακωμώδησης στα s/m » είπε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας επίσης ότι «Θα ήταν πιο εποικοδομητικό ο @aris_spiliotop να ζητήσει να υπάρξουν πλαίσια για νόμιμη αφισοκόλληση, όπως στην Ευρώπη.

«Όταν δεν υπάρχει το πλαίσιο για τη νομιμότητα παρανομούμε σύμφωνα με τη λογική του κυρίου Σακελλαρίδη» απάντησε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στις αιτιάσεις του Γ. Σακελλαρίδη.
Διαβάστε περισσότερα ...

Στην Αθήνα η Α. Μέρκελ στις 11 Απριλίου

Την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 11 Απριλίου η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στην αυριανή της έκδοση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σκοπός της επίσκεψης είναι η στήριξη των μεταρρυθμίσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, βρίσκεται εσωτερικά υπό πολιτική πίεση.

Διαβάστε περισσότερα ...
Εγγράψου σε αυτό το RSS feed