Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 - DAILY NEWS GR - dailynewsgr.com

Το τέλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων

 • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Σειρά αλλαγών στην παιδεία από το επόμενο έτος προανήγγειλε, μιλώντας στη Βουλή, ο Κώστας Γαβρόγλου. Σημαντικότερη είναι η κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η οποία θα αφορά τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου το σχολικό έτος 2017-2018.

Σύμφωνα με τα Νέα, άλλη σημαντική αλλαγή αφορά στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών σε δημοτικά και γυμνάσια. Στο πλαίσιο αυτό, σε ολόκληρη την Υποχρεωτική Εκπαίδευση ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα περιγραφικής αξιολόγησης που σταδιακά θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το 2018-19. Η πιλοτική φάση, σύμφωνα με προκήρυξη επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που δημοσιοποιήθηκε ήδη, θα αφορά τουλάχιστον 65 δημόσιες σχολικές μονάδες (13 νηπιαγωγεία, 26 δημοτικά, 26 γυμνάσια), οι οποίες θα λειτουργήσουν ως «πιλοτικά σχολεία».

Στα δημοτικά σχολεία προβλέπεται επέκταση λειτουργίας του ενιαίου τύπου Ολοήμερου ώστε να συμπεριλάβει και μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια δημοτικά σχολεία, καθώς και βελτίωση της υλοποίησης του προγράμματος κατά τις απογευματινές ώρες, ώστε η φοίτηση των μαθητών σε αυτά -η οποία σήμερα μοιάζει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με απλή φύλαξη- να αποκτήσει ουσιαστικό παιδαγωγικό χαρακτήρα.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Εγκαινιάζεται αύριο το Κοινωνικό Πλυντήριο του δήμου Αθηναίων

 • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Ξεκινάει αύριο η λειτουργία του Κοινωνικού Πλυντηρίου του δήμου Αθηναίων, που θα φιλοξενείται σε χώρο του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου (Δομοκού 2 και Φιλαδελφείας).

Το Κοινωνικό Πλυντήριο, που περιλαμβάνει και στεγνωτήριο, απευθύνεται σε πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό και ανήκουν στις 10.000 οικογένειες, οι οποίες ενισχύονται από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών, του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).

Τα εγκαίνια θα γίνουν από το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη αύριο το μεσημέρι. Η δράση χρηματοδοτείται από την ΕΛΑΪΣ - UNILEVER HELLAS.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Αντιδράσεις για τη στέγαση προσφύγων σε ξενοδοχείο στη Λέσβο

 • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Η χρήση ενός ξενοδοχείου στην περιοχή Άναξος της Πέτρας, προκειμένου να στεγάσει ευπαθείς προσφυγικές ομάδες εγκλωβισμένων στη Λέσβο, προκάλεσε χθες την έντονη αντίδραση ομάδας κατοίκων της περιοχής Πέτρας –Μολύβου, οι οποίοι κατέλαβαν κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο ξενοδοχείο, προκειμένου να εμποδίσουν την κίνηση λεωφορείων με πρόσφυγες προς τα εκεί.

Με αυτό το δεδομένο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Συντονιστική Επιτροπή των επαγγελματιών, Φορέων και Δημοτών Μήθυμνας (Μολύβου)-Πέτρας, για την εξεύρεση λύσεων ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, καλεί άμεσα, εντός της εβδομάδας, την σύγκληση του Παλλεσβιακού Συντονιστικού Οργάνου Φορέων, με αποκλειστικό θέμα «την αποτροπή των πάσης φύσεως δομών φιλοξενίας σε τουριστικές περιοχές και σε ξενοδοχειακά καταλύματα ή σπίτια, τον συντονισμό των ενεργειών για την διαχείριση του προσφυγικού και την αποσυμφόρηση του νησιού πριν να είναι αργά».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «αυτό που συνέβη χτες στην Πέτρα από συγκεκριμένο ξενοδόχο θέτει σε κίνδυνο τόσο τους πρόσφυγες, όσο και την ανοχή της κοινωνίας της εδώ περιοχής. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την λογική που οδηγεί σε τέτοιες αποφάσεις αυτή την στιγμή που δείχνει να ανακάμπτει σοβαρά, σε σχέση με πέρυσι, ο τουρισμός στην περιοχή μετά από την σχετική ησυχία που επικράτησε εδώ και καιρό στην τουριστική γωνιά του νησιού. Αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που διαμορφώνονται οι κρατήσεις της επόμενης σεζόν πρέπει να διαφυλαχτεί πάση θυσία η ησυχία στα τουριστικά μέρη της Λέσβου».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κοινωνία εδώ βρίσκεται στα όριά της. Η προσπάθεια που κατέβαλε εδώ και δυο χρόνια η Συντονιστική Επιτροπή Μολύβου –Πέτρας, ήταν ο κατευνασμός ακραίων συμπεριφορών και η μετριοπαθής διαχείριση μεγάλων εντάσεων που προκαλούσαν τα γεγονότα. Αυτό προσπάθησε και χτες. Πλέον βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν. Η ευθύνη των όσων θα ακολουθήσουν, εάν επικρατήσουν οι περιφρονητικές προς την κοινωνία συμπεριφορές, όπως η χτεσινή στην Πέτρα, θα βαρύνει εξολοκλήρου αυτούς που έχουν οδηγήσει τον κόσμο στα όριά του και εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια σε μια άσχημη πραγματικότητα που δείχνει να έρχεται ορμητικά.

Στις νέες εξελίξεις που θα διαμορφωθούν με την επαναλειτουργία της συνθήκης του Δουβλίνου και τις τροποποιήσεις της, καθώς και την πλήρη εφαρμογή εκ νέου της συνθήκης Σέγκεν, το παλλεσβιακό αίτημα που πρέπει να ορθωθεί απέναντι στους πάσης φύσεων ιθύνοντες, είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και η ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού».

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Το δημαρχείο της Αθήνας φωτίστηκε στα χρώματα της τουρκικής σημαίας

 • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Στα χρώματα της τουρκικής σημαίας φωτίστηκε το βράδυ της Δευτέρας το δημαρχείο της Αθήνας, στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη.

Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη ανέρχεται στους 44. Οι 36 από αυτούς ήταν αστυνομικοί.

Διαβάστε περισσότερα ...

Εισηγητής στον Άρειο Πάγο: Δεν νοείται πολιτικός γάμος ομοφύλων

 • Δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα

Την απόρριψη αναίρεσης που έχει ασκήσει ομόφυλο ζευγάρι ανδρών κατά της εφετειακής απόφασης που έκρινε μη νόμιμο το γάμο του, πρότεινε προς το Α1 πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου, ο αρεοπαγίτης εισηγητής της υπόθεσης.

Ο εισηγητής ζήτησε την επικύρωση της απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου που έκρινε μη νόμιμο (ανυπόστατο) τον γάμο μεταξύ των δυο ομοφυλόφιλων ανδρών εφόσον δεν υφίσταται ρητή νομοθετική διάταξη για τέτοιο γάμο.

«Δεν νοείται πολιτικός γάμος μεταξύ ομοφύλων» και εάν γίνει είναι ανυπόστατος, ανέφερε ο εισηγητής.

Οι λόγοι που καθιστούν ανυπόστατο το γάμο, είναι ότι:

 • υπό το νομικό καθεστώς του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.), θεωρείται αυτονόητη η διαφορετικότητα των φύλλων των νεονύμφων και  ο Α.Κ. αντιλαμβάνεται το  γάμο μόνο μεταξύ ετεροφύλων. Η δε αναφορά των διατάξεων του Α.Κ. πλέον, σε «συζύγους» και «μελονύμφους», ουδόλως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έγινε για να καταδείξει ότι εφεξής «αναγνωρίζει» πολιτικό γάμο και μεταξύ ομοφύλων, αλλά μάλλον ότι υιοθετήθηκε αυτή η φρασεολογία για λόγους νομοτεχνικούς,
 • από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΑ), δεν συνάγεται καταλυτικό επιχείρημα υπέρ της αναγνώρισης πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, αφού και εκεί διακρίνονται τα δύο φύλα.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Μητσοτάκης στο Newsweek: Θα κερδίσουμε αν γίνουν εκλογές το 2017

Την πεποίθησή του ότι εφόσον γίνουν εκλογές μέσα στο 2017, η ΝΔ θα τις κερδίσει, εκφράζει σε άρθρο του στο περιοδικό «Newsweek», ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και προσθέτει ότι «αφού αυτή η κυβέρνηση είναι το πρόβλημα, τότε οι εκλογές είναι η λύση».

Το πολιτικό μέλλον την χώρας είναι ξεκάθαρο και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, αναφέρει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. Την ώρα που κεντρώες δυνάμεις στην Ευρώπη βρίσκονται σε οπισθοχώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει ότι η χώρα δοκίμασε το λαϊκισμό και τώρα στρέφεται προς το ρεαλισμό. «Το εκκρεμές έχει αλλάξει κατεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 διότι υποσχέθηκε ότι θα διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της χώρας τη διαγραφή μέρους του χρέους και την αύξηση των δημοσίων δαπανών. «Ο κ. Τσίπρας προσέφερε εύκολες και βολικές υποσχέσεις σε προβλήματα που απαιτούσαν δύσκολες λύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. «Ακόμα υπάρχει μεγάλη εσωτερική διαμάχη στους κόλπους της κυβέρνησης κάθε φορά που πρέπει να γίνει μια ιδιωτικοποίηση και κάθε φορά που καλούνται να υποστηρίξουν την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η απάντηση στο λαϊκισμό είναι να λέμε στον κόσμο την αλήθεια», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Σύμφωνα με το «Newsweek», σε μια περίοδο όπου το πολιτικό κέντρο βυθίζεται στην Ευρώπη και ο λαϊκιστής Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να αναλάβει την προεδρεία των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζει τον χαρακτηρισμό που του αποδίδουν ως κεντρώου και μεταρρυθμιστή.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για τη «13η σύνταξη»

Κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο σχέδιο νόμου «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης, των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εφαρμοστικές Διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α΄ 85)», που αφορά την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ειδικότερα, με την τροπολογία:

 • Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται, μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.
 • Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.
 • Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατόπιν επιχορήγησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.
 • Παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.
 • Από τις προαναφερόμενες διατάξεις προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ (ΝΠΔΔ, επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό- φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) εφάπαξ δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 617 εκατ. ευρώ περίπου.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Χρυσή Αυγή: Να φυλακίζεται πάραυτα όποιος αλήτης καίει τη σημαία

Τη δική της απάντηση δίνει η Χρυσή Αυγή, στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, για τα όσα είπε τόσο για την ελληνική σημαία όσο και για το ίδιο το κόμμα.

Σε ανακοίνωση της τονίζει: «Εκδημοκρατισμό χρειάζεται το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που αποκλείει και καταδιώκει την Χρυσή Αυγή με τον πιο άθλιο και παράνομο τρόπο. Να θεσπιστεί ιδιώνυμο αδίκημα και να φυλακίζεται πάραυτα όποιος αλήτης καίει την Ελληνική Σημαία».

Ο κ. Παρασκευόπουλος είχε δηλώσει: «Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική».

Επιπλέον, δήλωσε πως αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα, προτιμώντας τη σύγκλιση από τη διαρκή ρήξη.

«Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη.Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης», επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε: «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Μπέντο: Να εκμεταλλευτούμε ότι το πρώτο παιχνίδι είναι στην έδρα μας

Ως μία ομάδα που έχει μεγάλη ποιότητα, κάτι που φάνηκε και στα ματς με τη Βιγιαρεάλ στα οποία κατάφερε να μην ηττηθεί, χαρακτήρισε με δηλώσεις του την Οσμανλίσπορ ο Πάουλο Μπέντο στο κανάλι του Ολυμπιακού στο YouTube.

Ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε επίσης ότι ο Ολυμπιακός καλείται να εκμεταλλευτεί την έδρα του, αφού το πρώτο ματς γίνεται στο «Γ. Καραϊσκάκης» και για αυτό το λόγο ο ίδιος και οι παίκτες του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτές τις αναμετρήσεις.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Η πρώτη μας σκέψη είναι ότι πρέπει να αναλύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον αντίπαλο. Πρόκειται για μια ομάδα που σε έναν όμιλο που για να βρεθεί στην 1η θέση, έπρεπε κυρίως να επικρατήσει της Βιγιαρεάλ. Αυτός ήταν ο κυριότερος αντίπαλος και το κατάφερε δύο φορές, αφού δεν ηττήθηκε σε καμία από τις δύο αναμετρήσεις. Αυτό δείχνει ότι είναι μια ομάδα που κόντρα σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο τα κατάφερε πάρα πολύ καλά.

Επίσης στο πρωτάθλημα Τουρκίας έχει μόνο δύο ήττες. Πρόκειται, λοιπόν, για μια δυνατή ομάδα, που έχει ποιότητα. Γενικότερα, είναι δύσκολο να παίζουμε με τούρκικες ομάδες, γιατί υπάρχει μεγάλη ποιότητα στο τουρκικό ποδόσφαιρο και επιπλέον υπάρχουν όσα συνοδεύουν έναν αγώνα στην Τουρκία.

Είναι μία έδρα δύσκολη και για αυτό εμείς πρέπει να είμαστε όσο πιο προετοιμασμένοι γίνεται, να εκμεταλλευτούμε ότι το πρώτο παιχνίδι είναι στην έδρα μας και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πάρουμε αυτή την πρόκριση».

Πηγή: sport-fm.gr

Διαβάστε περισσότερα ...

Σε κάθε γκολ της Οσμανλίσπορ ακούγεται ο ύμνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την Οσμανλίσπορ, αντίπαλο του Ολυμπιακού στους «32» του Europa League, έδωσε μέσω του ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Τούρκος δημοσιογράφος, Μπατουχάν Γκιουλσά.

«Οσμανλί σημαίνει οθωμανική αυτοκρατορία. Σε κάθε διακοπή αγώνα ή σε κάθε γκολ της ομάδας ακούγεται από τα μεγάφωνα ο ύμνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας», τόνισε.

«Η Οσμανλίσπορ πέρσι πήρε τη θέση της Γαλατάσαραϊ που ήταν τιμωρημένη κι έπαιξε στην Ευρώπη. Το γήπεδο είναι πάντα σχεδόν γεμάτο, χωρά περίπου 15-16 χιλιάδες ανθρώπους», πρόσθεσε.
Μιλώντας για τον προπονητή της, Μουσταφά Ακτσάι, είπε: «Ο Ακτσάι ήταν προπονητής της Τραμπζονσπόρ και παρουσίασε πολύ καλό έργο. Έχει πολύ καλό ρεκόρ με τις ομάδες του στην Ευρώπη. Έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους παίκτες του. Μάλιστα έλεγε πως διάβαζε το Ευαγγέλιο για να καταλάβει την ψυχολογία των χριστιανών παικτών του καλύτερα».

Όσο για τους παίκτες που διακρίνονται για την ποιότητά τους; «Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν παίκτη. Ο Αμίνου και ο Εντιαγέ είναι οι πιο πολύτιμοι παίκτες της Οσμανλίσπορ. Έχουν εξαιρετική αρμονία με τους επιθετικούς. Ο Γουεμπό είναι 35 ετών, αλλά γυρίζει στην άμυνα για να βοηθά τους συμπαίκτες του. Οι Τούρκοι παίκτες της Οσμανλίσπορ είναι σε μεσαίο επίπεδο, αν εξαιρέσουμε τον αρχηγό, Ερντάλ».

Πάντως έδωσε τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στον Ολυμπιακό. «Πιστεύω πως ο Ολυμπιακός δεν θα δυσκολευτεί, λόγω της εμπειρίας του. Είναι ήδη τεράστια επιτυχία για την Οσμανλίσπορ που έφτασε μέχρι τους ‘32’».

Πηγή: sport-fm.gr

Διαβάστε περισσότερα ...
Εγγράψου σε αυτό το RSS feed