Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

Αποκαλύψεις για ΤΑΠ. Αυτά που δεν γνώριζε μέχρι τώρα ο κόσμος. (VIDEO)

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΑΠ. ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.Ο Μανώλης Κελαϊδάκης, μέλος της συντονιστικής για την αλλαγή όδευσης του ΤΑΠ, μιλάει στον Γιάννη Δεμερτζή για το daily news gr, για ότι αφορά την αλλαγή όδευσης του ΤΑΠ, για τα προβλήματά που πιθανών θα δημιουργήσει στο περιβάλλον, για τις πιθανές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, τα παρασκήνια στον Δήμο Καβάλας. Αποκαλύψεις, σενάρια και αλήθειες που δεν θα τις ακούσετε από κανένα άλλο μέσο.

Συνεχίζεται ο αγώνας στην θέση «Καρυδιές» στον κάμπο των Φιλίππων, δεδομένου ότι η εταιρεία κατασκευής του ΤΑΠ, έστειλε την αρχαιολογική υπηρεσία, για κάνουν τους υποτιθέμενους ελέγχους στα χωράφια και στις θέσεις που είναι να περάσει ο αγωγός, για αρχαιολογικά ευρήματα, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι γεμάτη με αρχαία σε μικρό βάθος, μια περιοχή που έχει κοντά το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, με σκοπό να ελεγχθεί η διαδρομή του αγωγού με περισσότερη ακρίβεια.
ΤΑΠ - Θέση "Καρυδιές"
Φυσικά και είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν αρχαία και πολύ πιθανόν ο αγωγός να περάσει πάνω από τα αρχαία, όπου θα τα δεσμεύσει θαμμένα, για πενήντα χρόνια και δεν θα μπορούν να αναδειχτούν, εκθέτοντάς τα στον κόσμο, για την διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Έργα ΤΑΠ - Καρυδιές.
Έργα ΤΑΠ - Καρυδιές.
Οι εργασίες από την προηγούμενη εβδομάδα, σταματούσαν με την παρέμβαση των αγροτών, λόγο ότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες άδειες, δυστυχώς όμως η αστυνομία και οι αρχές δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους, ώστε να ελέγξουν την νομιμότητα όλων αυτών των εργασιών, δηλώνει ο Μανώλης Κελαϊδάκης, καθώς αναφέρει πως κάνουν αγώνα καθημερινά με διάφορα νομικά έγγραφα, όπως τους συμβουλεύει και η αστυνομία, μήπως και δικαιωθούνε.
Έργα ΤΑΠ - Καρυδιές.Σε ερώτημα του κ. Δεμερτζή, για πιθανούς κινδύνους για το περιβάλλον, στο έργο αυτό, ο Μ. Κελαϊδάκης μας βεβαιώνει πως υπάρχουν, επειδή ο αγωγός περνάει μέσα από τα τενάγη των φιλίππων, έναν κάμπο υψηλής παραγωγικότητας, έναν κάμπο με υψηλά ποσοστό περιεκτικότητας τύρφης, η οποία αυτό-αναφλέγεται,  που είναι και οι δύο οι ποιο βασικοί κίνδυνοι.
Έργα ΤΑΠ - Καρυδιές.Τονίζει επίσης την μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και όλη την υπόλοιπη περιοχή που υπάρχουν αρχαία, που σε περίπτωση ατυχήματος, η εταιρεία, ρισκάρει την μεγάλη καταστροφή των αρχαίων και φυσικά εν συνεχεία και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Βέβαια αυτό δήλωσε και η κ. Παπαλεξανδρή, διευθύντρια της κοινοπραξίας Τ.Α.Π. για την Ελλάδα, σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, ότι σε περίπτωση ατυχήματος, θα αφανιστούν τα αρχαία.
Έργα ΤΑΠ - Καρυδιές.Βέβαια στο ερώτημα του κ. Δεμερτζή, σχετικά με την βόρεια όδευση, η οποία ούτε παραπάνω κόστος έχει ούτε θα υπάρχει καθυστέρηση του έργου, από θέμα χρόνου και στο ότι ο ΤΑΠ επιμένει στη νότια όδευση, πράγμα το οποίο μας δημιουργεί ερωτηματικά και είναι λογικό να πιστεύουμε πως υπάρχει άλλος λόγος, ο κ. Κελαϊδάκης δήλωσε, ότι αυτή η όδευση, έχει κατατεθεί στα τέλη του 2014, από την πλευρά του Δήμου Καβάλας και της συντονιστικής επιτροπής στην Αθήνα, στο γραφείο του κ. Καλαντζή (πρ. βουλευτή Καβάλας Ν.Δ.), η οποία δόθηκε στην εταιρεία και είναι η υπερβόρεια όδευση, σε αντιπαράθεση με την όδευση που είχε να περάσει μέσα από τα Τενάγη των Φιλίππων. Αυτή η όδευση ήταν μία πρότασης που όφειλε η κοινωνία να δώσει στην εταιρεία, η οποία εταιρεία δεσμεύτηκε ότι μέσα σε 15 ημέρες θα αξιολογούσε αυτήν την πρόταση, με επιχειρήματα, να τεκμηριώσει για το αν θα επιλέξει ή όχι αυτήν την όδευση. Πράγμα το οποίο δεν το έχει πράξει μέχρι σήμερα.
Έργα ΤΑΠ - Καρυδιές.Την προηγούμενη εβδομάδα στα τέλη Ιουλίου 2018, έγινε η συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας στο γραφείο της Δημάρχου Καβάλας, κας. Δήμητρας Τσανάκα, όπου εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΠ, οι οποίοι δηλώσαν ότι για την συγκεκριμένη υπερβόρεια όδευση, δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι ούτε θέμα οικονομικό, πράγμα το οποίο πιστεύει ο κόσμος, απλά τώρα όπως είπαν δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί η εταιρεία του ΤΑΠ και ρίξανε την ευθύνη στις προηγούμενες διοικήσεις της εταιρείας.
Έργα ΤΑΠ - Καρυδιές.Ο κ. Κελαϊδάκης τονίζει ότι αυτή είναι μια τακτική της εταιρείας ΤΑΠ, διότι όταν από το 2013, βαρούσανε το «καμπανάκι» του κινδύνου, θέτοντας όλα αυτά τα επιχειρήματα είτε τους προβληματισμούς για την συγκεκριμένη όδευση και για τους κινδύνους της περιοχής, ο Πρόεδρος της εταιρείας ΤΑΠ και ο διευθύνον σύμβουλος διαβεβαιώσανε  ότι ήταν παράλειψη της τότε διοίκησης της κοινοπραξίας ΤΑΠ. Αν συζητούσαν πριν από 3 χρόνια θα είχαν αποφασίσει να περάσει από την Υπερβόρεια όδευση, ώστε να ικανοποιήσουν το αίτημα της κοινωνίας, όπως δηλώσανε. Τώρα μας ενημερώνουν ότι δεν προλαβαίνουνε μιας και που έχουν και τις δικές τους εγκεκριμένες περιβαλλοντολογικές μελέτες από την Ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά.
Έργα ΤΑΠ - Καρυδιές.Θέλαν επίσης να πούνε στους αγρότες ότι θα πρέπει να συναποφασίσουνε και να συμμετέχουνε στο έργο αυτό, με την συγκεκριμένη όδευση, αλλά από την πλευρά των αγροτών ο κ. Κελαϊδάκης, ανάφερε πως είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι δυνατόν αυτό από την πλευρά τους, μιας και τα ερωτήματα που θέσανε στην κοινοπραξία ΤΑΠ, σχετικά με το ρίσκο και τους κινδύνους, συνεχίζουν και μένουν αναπάντητα.

Όσον αφορά στο ερώτημα αν πάρει κάποιος την ευθύνη σε περίπτωση κάποιας καταστροφής, μας είπε ότι την ευθύνη την παίρνουν οι πολιτικοί συνήθως στην Ελλάδα, όπως την πήρε και στην περίπτωση των πυρκαγιών στο Μάτι την πολιτική ευθύνη την πήρε ο Πρωθυπουργός, αλλά χωρίς κυρώσεις.
Οι ζωές που χάνονται και οι περιουσίες που καταστρέφονται, είναι αυτές που καταγράφονται, αλλά και η καταστροφή των αρχαίων σε περίπτωση ατυχήματος, θα είναι αυτή που θα κοιτιόμαστε και θα αναρωτιόμαστε, για το ποιος θα φταίει. Φυσικά θα φέρουν ευθύνες όλες αυτές οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι που υπογράψανε αυτές τις περιβαλλοντολογικές μελέτες, μαζί με την κοινοπραξία, αλλά δεν είναι μόνο ο κίνδυνος για τα αρχαία, τόσο όσο στο ότι αν καταστραφούν τα αρχαία, υπάρχει περίπτωση η περιοχή να απ’ ενταχτεί από την UNESCO και να χαθεί η δυναμική που απορρέει από αυτό, με αποτέλεσμα μετά, ο καθένας υπαίτιος να κρύβεται πίσω από τις υπογραφές και βέβαια να ρίχνει την ευθύνη στον ανώτερο. Σε τέτοια περίπτωση αυτό το έργο «εθνικής σημασίας» όπως παρουσιάζεται ο ΤΑΠ, θα μετατραπεί σε ένα «έγκλημα εθνικής σημασίας», που κανείς δεν θα βγαίνει επίσημα να πάρει την ευθύνη.
erga tap 09 karidiesΑναφέρθηκε από τον κ. Δεμερτζή, ότι σε πολλές περιοχές, στις οποίες περνάνε αγωγοί αερίων ή άλλων ουσιών, έχουν δημιουργηθεί ανεπανόρθωτες ζημιές, καθώς βέβαια και καταστροφές στο περιβάλλον από τις διάφορες εκρήξεις. Σε μια τέτοια περίπτωση ποιος θα πάρει την ευθύνη ερωτήθηκε ο κ. Κελαϊδάκης, οι τοπικοί πολιτικοί, γιατί καλύτερα είναι να προλαμβάνουμε παρά να βρεθούμε σε μια κατάσταση, ένα πρόβλημα με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Βέβαια αναφέρεται ότι οι τοπικοί άρχοντες φαίνεται ότι δεν το έχουν δει σοβαρά αυτό το ζήτημα.

Ο κ. Κελαϊδάκης, συμπληρώνει ότι για αυτόν το λόγο είναι τώρα στον αγώνα κατά τις όδευσης, θα έπρεπε η συμπεριφορά όλων των τοπικών αρχόντων της κοινωνίας να ήταν πιο ουσιαστική, πιο ουσιώδης. Βέβαια αναφέρει ότι από παλιά, από το 2014, στην προεκλογική περίοδο, όλοι αυτοί συμφωνούσαν με όλα αυτά τα προβλήματα και ήταν μαζί με την γνώμη των αγροτών, κατά της όδευσης του αγωγού, εντός του κάμπου των Φιλίππων, φυσικά μέσα σε αυτούς ήταν και η Δήμαρχος, κ. Δήμητρα Τσανάκα, που βέβαια έφτασε τελευταία να αλλάζει την στάση της και επίσημα και να παίρνει το μέρος της κοινοπραξίας ΤΑΠ, που έριξε τις ευθύνες σε πιέσεις  που έρχονται από «ψηλά ιστάμενα» πρόσωπα και δεν μπορεί να πιέσει άλλο, γιατί δεν θα μπορέσει να αλλάξει την γνώμη της κοινοπραξίας, μια δήμαρχος που στο παρελθόν δήλωνε ότι θα έμπαινε ακόμα και μπροστά στα μηχανήματα και ότι θα έφτανε μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, έως οι αγρότες να βρούνε το δίκιό τους.  Έτσι η κ. Τσανάκα «άδειασε» όλους τους δημότες που αγωνίζονται και όλους αυτούς, που τόσο καιρό στεκόταν δίπλα τους με αυτήν την στάση. Αυτή η στάση των τοπικών φορέων και όποιων άλλων τολμάνε να εκφέρουν απόψεις που είναι αντίθετες από τους υψηλά ιστάμενους, είναι δεδομένη, όπως μας αναφέρει και ο κ. Κελαϊδάκης. Έτσι και στην περίπτωση της κοινοπραξίας του ΤΑΠ, οι υψηλά ιστάμενοι, τραβήξαν τα «αυτιά», των τοπικών φορέων, για να πάρουν το μέρος των συμφερόντων τους και όχι της τοπικής κοινωνίας, βάζοντας σε προτεραιότητα όλα τα άλλα, εκτός από την ασφάλεια και την βιωσιμότητα των κατοίκων του νομού.
Έτσι και εδώ, στην περίπτωση των Φιλίππων υπάρχει η εκπροσώπηση των πολιτών από τους τοπικούς άρχοντες, μόνο που αυτοί, παίρνουν αποφάσεις για αυτούς χωρίς αυτούς, γι’ αυτό έχουνε αυτές τις παλινωδίες αυτόν τον καιρό.


Ο κ. Δεμερτζής αναφέρθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, που διεξήχθη στις 30/07/2018, ότι ο πρόεδρος του, κ. Γραμμένος, ανάφερε ότι υπάρχουν πιέσεις από υψηλά πρόσωπα. Είναι ντροπή, εν όψη πιθανών καταστροφών, να μιλάμε για «υψηλές πιέσεις».
Θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που βάζουν τις «πιέσεις», πάνω από το ρίσκο της επικινδυνότητας, αυτής της όδευσης.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Κελαϊδάκης, θεωρεί πως ο εισαγγελέας θα έπρεπε να κάνει κίνηση, βλέποντας την αλλαγή στάσης και μιας και στην διαπραγμάτευση, αναφέρθηκε για ένα έργο που θα έπρεπε να γίνει από χθες και να ζητήσει περεταίρω εξηγήσεις από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για την αυτή αλλαγή της στάσης και για το τι εννοεί για τις πιέσεις από τα ψηλά.

Έγινε αναφορά για τους Βουλευτές της Καβάλας, για την αισθητή απουσία τους από ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα και από το πλευρό των αγροτών, μιας και που από την αρχή ήταν στο πλευρό τους και μάλιστα λέγανε ότι σύσσωμοι και ότι και οι υπόλοιπη κοινωνία θα πρέπει να συ στρατευτεί με τους αγρότες, αλλά η στάση τους άλλαξε, όταν πείστηκε η κυβέρνηση και από τότε που ο Υπουργός κ. Σταθάκης, τάχτηκε με την κοινοπραξία ΤΑΠ, με λόγους ότι είναι ένα έργο «Εθνικής σημασίας».

Σε ερώτηση του κ. Δεμερτζή, στο γιατί δεν έχουν εμφανιστεί οι βουλευτές στο δημοτικό συμβούλιο για να εκφράσουν την γνώμη τους, ο κ. Κελαϊδάκης, δήλωσε πως φοβούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κόσμου, σε ότι αφορά την προηγούμενη στάση τους και ότι η επικοινωνία τους με τον κόσμο, γίνεται μόνο με δελτία τύπου και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, όπου δηλώνουν την στάση τους, στο πλευρό της κοινοπραξίας.

Όσον αφορά το χαρακτηριστικό παράδειγμα στην γείτονα χώρα Ιταλία, όπου εκεί ο κόσμος σταμάτησε το έργο του ΤΑΠ, με αντίστοιχες κινητοποιήσεις, όπως επίσης ο κ. Δεμερτζής ανάφερε, με βάση διαφόρων δημοσιευμάτων, ότι τα κοιτάσματα δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες όπως ισχυρίζεται ο ΤΑΠ.

Στην συζήτηση θέσαμε και το θέμα για το ποσό των 6.000.000 ευρώ, το οποίο αναφέρθηκε ο ΤΑΠ και το οποίο ποτέ ΔΕΝ δεσμεύτηκε, ως ανταποδοτικό έργο, για τα έργα ύδρευσης και άρδευσης. Σε αυτό το θέμα ο κ. Κελαϊδάκης απάντησε ότι στην ουσία αυτό είναι ένα επικοινωνιακό τρικ, έτσι ώστε ο κόσμος να στραφεί υπέρ του έργου αυτού, με αποτέλεσμα ακόμα και η Δήμαρχος να το χρησιμοποιεί σαν τέχνασμα και να πανηγυρίζει για αυτό.
Βέβαια, το ποσό αυτό, είναι ένα ποσό το οποίο η κοινοπραξία το αποδέσμευσε για διάφορες τυχόν ανάγκες, που όπως δήλωσε πιθανών θα χρειαστούν για τις ανάγκες της συγκεκριμένης όδευσης καθώς και είναι μεταβλητό, πράγμα που κανείς δεν μας επιβεβαιώνει, ότι παραμείνει αυτό.

Φυσικά ο δήμος Καβάλας ΔΕΝ τα έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα, για τα έργα ύδρευσης και άρδευσής, γιατί υπάρχουν και θα δοθούν από την Περιφέρεια.

Το ποσό αυτό βέβαια είναι ένα «καθρεφτάκι», σε σχέση με τα δισεκατομμύρια, που θα ξοδευτούνε για το έργο αυτό. Είναι δηλαδή σαν να συγκρίνουμε τα 6 ευρώ μπροστά στα 1000 ευρώ.

Έγινε βέβαια σχόλιο για την πρόθεση της εταιρείας που ήθελε να περάσει «τζάμπα» από αυτό το σημείο, διότι «χάλασε» πάρα πολλά λεφτά στο να ανοίξει αυτόν τον δρόμο με «άλλους» τρόπους.

Ο κ. Δεμερτζής αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στο επίμαχο δημοτικό συμβούλιο και συγκεκριμένα σε επικεφαλή δημοτικής παράταξης, ο οποίος έριξε αιχμές για πολίτες της περιοχής, κοντά στα έργα, όπου τάζουν δουλειές εις βάρος με την ευκαιρία των έργων του ΤΑΠ.

Στο θέμα αυτό ο κ. Κελαϊδάκης μας απάντησε ότι αυτή είναι μια πάγια τακτική των εταιρειών αυτών, όπου και εδώ συγκεκριμένα, βρέθηκαν οι «καλοθελητές» και οι σύμμαχοι στο έργο, όπου τάζοντας ή υπόσχοντας δουλειές, διάφορα έργα και άλλα πιθανών, προσπαθεί να δείξει ένα καλό κοινωνικό πρόσωπο την κοινοπραξίας, όπως επίσης και πόσο καλή καμπάνια κάνει του ότι ΤΑΠ και κοινωνία πάνε μαζί. Φυσικά ακόμα ένας στόχος αυτής της καμπάνιας είναι να κάμψει την συμμετοχή των αγροτών, να τους προβληματίσει, κάνοντας τους να πιστέψουν σε ένα καλύτερο μέλλον, μήπως πηγαίνοντας στο πλευρό της κοινοπραξίας βγάλουνε και κάτι, το οποίο βέβαια όπως δήλωσε, είναι κάτι που δεν τους αφορά, είναι εκεί για αυτό που πιστεύουνε, διότι το κακό που διαπράττεται είναι τεράστιο κάνοντας βέβαια το χρέος τους για τον τόπο τους, για τα παιδιά τους, για να παραδώσουν την γη όπως την παραλάβανε από τους προγόνους τους.

Τέλος, αναφέρθηκε από τον κ. Δεμερτζή, ότι ακούγεται, ότι υπάρχουν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη της δημοτικής παράταξης της Δημάρχου, οι οποίοι, τάζουνε «δουλειές» σε συγχωριανούς τους, καρπώνοντας τις δυνάμεις του ΤΑΠ, στήνοντας έτσι και τον δικό τους προεκλογικό αγώνα, παίζοντας ακόμα και με τον πόνο, του κόσμου, που αναζητεί δουλειά. Το έχω ακούσει και εγώ, δηλώνει ο κ. Κελαϊδάκης, έχει αναφερθεί, στο ότι έχουνε καταγγελθεί ίδια περιστατικά και αυτά δυστυχώς δεν βγαίνουν δημόσια, καθώς ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη στον δήμο και ότι αν τα καταγγείλει δεν θα γίνει τίποτα.

Ρεπορτάζ - Έρευνα: Δεμερτζης Ιωάννης.

Τελευταία τροποποίησηΤετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 11:22
Login to post comments
επιστροφή στην κορυφή

Μόδα

Δεν υπάρχουν άρθρα.

Γυναίκα

Σεξ και σχέσεις

Υγεία

Εβδομαδιαίο Ωροσκόπιο

Παράξενα

Άντρας

Auto Moto