Menu

daily news gr facebook icon daily news gr twitter icon daily news gr youtube icon daily news gr scribd icon

A+ A A-

ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ !

ndrikh klimakthrios man sex over 40 daily news gr 26 12 2015
Όπως στην γυναίκα, έτσι και στον άνδρα, υπάρχει το φαινόμενο της κλιμακτήριου.

Στον άνδρα δεν υπάρχει ένα απότομο σταμάτημα τns αναπαραγωγικής διαδικασίας όπως επέρχεται στη γυναίκα με το σταμάτημα τns περιόδου. Μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι η ανδρική κλιμακτήριος στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, γιατί στον άνδρα δεν έχουμε ένα απότομο STOP τns αναπαραγωγής.

Γι αυτόν τον λόγο η πιο σωστή επιστημονική ορολογία ανδρικής κλιμακτηρίου είναι P.Α.D.A.M. οπό tis αγγλικές λέξεις «partial Androgen Deficiency in Aging Male». Δηλαδή Συνδρομή από μερική έλλειψη ανδρογόνων κατά την τρίτη ηλικία. Ενδεικτικά μετά το 50ο έτος στον άνδρα οι μικρές αρτηρίες των όρχεων πηγαίνουν σε σκλήρυνση βαθμιδόν μειώνοντας την παροχή αίματος και οξυγόνου στους όρχεις. Οι όρχεις εξάλλου εξασθενούν και τα κύτταρα μειώνονται και έτσι έχουμε μειωμένη παρα­γωγή τεστοστερόνης. Μειώνονται τα κύτταρα Leyding, κοι Sertoli. Τα κύτταρα Leyding παράγουν την τεστο­στερόνη και τα Sertoli τα σπερματοζωάρια. Αυτή η ορμόνη (testosterone) εξαιτίας της αυξήσεως μιας ορμόνης μεταφορέα τns αλβουμίνης (SHBG) και λόγω τns δύσκολης παροχής αίματος, καθίσταται πιο απαιτητική και ολιγότερο αποτελεσματική. Το αποτέ­λεσμα αυτών των μεταβολών είναι να έχουμε μια μειωμένη ποσότητα στον οργανισμό τεστοστερόνης ολικής και πάνω απ’όλα της ελεύθερης τεστοστερόν­ης τα επίπεδο πολύ χαμηλά, και είναι αυτή που εκπρ­οσωπεί κυριολεκτικά την ενεργητική μορφή της ορμόνης.

Οσον αφορά την γονιμότητα, με τα γηρατειά έχο­υμε μια μείωση βαθμιδόν του όγκου των σπερμα­τικών αγωγών και των κυττάρων Sertoli των όρχεων με εξασθένιση της ποσότητας και της ποιότητος των σπερματοζωαρίων. Η φυσιολογική ανέλιξη του προστάτου και των σπερματοθηκών, οδηγεί εξάλλου σε ακαταλληλότητα του πλάσματος του σπέρματος που μεταφέρει το σπερματοζωάρια. Όλα αυτά προκαλούν μια μείωση της γονιμότητας και παρ’όλα αυτά μπορ­εί να πραγματοποιηθεί φυσιολογική σύλληψη. Με το σημερινά δεδομένα έστω και ένα σπερματοζωάριο να είναι υγιές μπορεί να γίνει εξωσωματική γονιμο­ποίηση. Η μείωση της τεστοστερόνης γίνεται αισθητή οπ’όλα τα όργανα που εξαρτώνται απ” αυτήν στον άνδρα όχι μόνο από την σεξουαλική ζωή.

Ο εγκέφαλος: Μειώνεται η επιθετικότητα του άνδρα, η συγκέντρωση, πάει σε μαρασμό ψυχολογι­κά, έχει χάσει τον ύπνο του, μείωση ή εξαφάνιση της Libido (σεξουαλικής επιθυμίας) με μείωση της συχνότητος των πρωινών στύσεων, βλάβες των νεύρων οι οποίες κατά την γνώμη μερικών γιατρών, ειδικών νευρολόγων διευκολύνει την εμφάνιση τns ασθένειας του Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ (parcinson και Alzheimer).

Μύες: Μείωση του όγκου των και φυσική καταπόνηση βαθμιδόν και κούραση εύκολη.

Αίμα: Εχουμε μείωση τns παραγωγής από τα οστά, λιγότερη παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αναιμία.

Ανοσολογικό σύστημα: Εχουμε μείωση των λεμφοκυττάρων Τ και της ανοσολογικής άμυνας εναντίον των μολύνσεων και των νεοπλασιών.

Καρδιακό σύστημα: Από καινούργιες μελέτες η ελάττωση της τεστοστερόνης κατά την τρίτη ηλικία θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθή­σεων μορφής ισχαιμικής και έμφραγματος.

Δέρμα: Το δέρμα λεπταίνει γίνεται πιο εύθραυ­στο, πιο ξερό, πιο ζαρωμένο και το τρίχωμα ελατ­τώνεται.

Σεξουαλικά χαρακτηριστικά: Εχουμε μείωση του όγκου των όρχεων και της συνεκτικότητας των, χάνε­ται η ελαστικότητα των μυών του μορίου και έχουμε μειωμένη αγγειακή λειτουργία των συραγγωδών σωμάτων (ανικανότητα), μειωμένη εκκριτική ικανότ­ητα του προστάτη και των σπερματοθηκών με επακό­λουθο διοταραχή-αλλοίωση της εκσπερμάτισης, αύξηση του όγκου των μαστών (γυναικομαστία) και απώλεια των τριχών της ήβης.

Σε γενικές γραμμές έχουμε μια αίσθηση κακής διαθέσεως η οποία επιδεινώνεται όταν βλέπουμε τις σωματικές αλλαγές, παχυσαρκία, ραβδώσεις, φαλάκρα, λεκέδες στο δέρμα και πονο αρθρώσεων.

Τα «ύποπτα» σημάδια

Για όλες αυτές τις αλλαγές στο σώμα και στην ψυχική κατάσταση των ανδρών ευθύνεται η πτώση των ανδρικών ορμονών στον οργανισμό τους και κυρίως της τεστοστερόνης κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Ας κωδικοποιήσουμε όμως τα συμπτώματα εκείνα που σηματοδοτούν το πέρασμα στην ανδρική εμμηνόπαυση:

1. Έχει μειωθεί σημαντικά η σεξουαλική σας επιθυμία
2. Παρουσιάζετε έντονη στυτική δυσλειτουργία
3. Νιώθετε συχνά κουρασμένοι και καταβεβλημένοι
4. Έχετε συχνά εξάψεις και ιδρώνετε πολύ όταν κοιμάστε
5. Είστε συνέχεια εκνευρισμένοι, έχετε αδικαιολόγητο άγχος, νιώθετε μελαγχολία ή κατάθλιψη.
6. Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και ξεχνάτε εύκολα.
7. Παρατηρείτε ότι έχει αυξηθεί το λίπος στο σώμα σας σε σχέση με τη μυϊκή σας μάζα και έχει περιοριστεί η μυϊκή σας δύναμη.
8. Πρόσφατη αιματολογική εξέταση έδειξε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι λιγότερα από το φυσιολογικό.

Τι κάνουμε μετά;

Εάν εκδηλώσετε κάποιο ή όλα από αυτά τα συμπτώματα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε ένα γιατρό ο οποίος με τη σειρά του θα σας συστήσει μερικές εργαστηριακές εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν για τα συμπτώματα αυτά «φταίει» η ανδρική κλιμακτήριος ή συντρέχουν άλλοι λόγοι. Ξεπεράστε τα ταμπού και ενημερωθείτε γιατί η «ορμόνη του σεξ», η γνωστή σε όλους μας τεστοστερόνη, δεν αστειεύεται.

Login to post comments
επιστροφή στην κορυφή

Life Style

Media

Μόδα

Δεν υπάρχουν άρθρα.

Γυναίκα

Ελλάδα

Κόσμος

Πολιτική

Ζώδια